Опит от САЩ с танк "Леопард": Все едно караш "Мерцедес" (ВИДЕО)

35305
Опит от САЩ с танк "Леопард": Все едно караш "Мерцедес" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

"Все едно да караш "Мерцедес" – така авторът на статия в изданието 19FortyFive* описва опита от бойното взаимодействие с танка Leopard 2. Ветеран от операция "Пустинна буря" нарича германското бойно средство "чудесен звяр", но отбелязва, че характеристиките на един танк сами по себе си не са достатъчни за победа на бойното поле.

Нито един унищожен танк "Ейбрамс": Спомен от боевете със съветски танкове в Ирак (ВИДЕО)

Ето какво още казва той:

От 1988 г. до 1991 г. бях командир на щабна рота и офицер в оперативното отделение на батальон в 3-та бронетанкова дивизия. Имах възможността да командвам танк Leopard 2 по време на учение с бойна стрелба на батальон, което проведохме в Кобленц, Германия, заедно с партньори от 153-ти танков батальон на германската армия. Ученията бяха проведени по сценарий за бой с комбинирани оръжия, а нашият разузнавателен взвод на бойна машина на пехотата "Брадли" извърши разузнаване на района по маршрута на германския батальон до танковия полигон Баумхолдер.

Ученията започнаха през нощта при пълно радиомълчание и прослушване на ефира, което беше малко трудно за нас, американците, защото обичаме да говорим по радиото. Междувременно германците бяха много ефективни в използването на моторизирани пратеници, за да информират командирите на части и екипажите за нашето движение.

Бойната стрелба започна в сутрешните часове. Беше впечатляваща гледка. По време на доста дългия марш по пътищата "Леопардите" на Бундесвера не получиха нито една повреда. Техните високоефективни дизелови двигатели бяха бързо заредени с гориво, а машините потеглиха веднага след зареждането. Двигателят на Leopard е по-шумен от газовата турбина на M1, но ако сте враг, мощното и глухо ръмжене на този танк ще ви накара да повярвате, че нещо ужасно приближава към вас.

Когато се качих в купола на моя "Леопард" сутринта на истинската стрелба, бях посрещнат от германски стрелец, който ми даде удобни слушалки. След това се запознах с останалата част от екипажа по интеркома - на немски, разбира се. Бях изненадан колко чисто и ясно германските слушалки предаваха сигнала в сравнение с тези, които използвахме. Местата на командира и стрелеца бяха тесни, но там всичко беше на мястото си. Оптиката на дневните мерници се оказа много качествена, много по-добра от нашата. Успях да фокусирам устройството без много усилия.

Пътуването до полигона с Leopard беше меко казано впечатляващо. Машината и оръдието на танка бяха много стабилни, а екипажът действаше тихо и спокойно. Имаш чувството, че караш "Мерцедес". 120-милиметровото оръдие улучи точно като нашето, а мерачът от наборниците изпрати снаряда без проблеми. 7,62-милиметровата картечница MG3 беше подобна на известната картечница MG42 на Вермахта от Втората световна война, но картечарят трябваше да се навежда извън танка, когато стреля. Това обаче е лошо, когато боят е в град или когато наоколо има снайперисти.

Като цяло "Леопард 2" ми се стори прекрасен звяр. С удоволствие бих го повел в бой срещу всеки противник. И тогава, и сега смятам, че Leopard 2 е отлична бойна машина, продължаваща традицията на първокласните германски танкове като "Пантера" и "Тигър", в които баща ми се е сражавал през Втората световна война. Но в крайна сметка успехът ще зависи от нивото на подготовка на екипажите на танковете, от бойните умения на командирите, както и от логистиката и ремонта, които ще поддържат танковете в бойна готовност.

Като се има предвид естеството на боевете в Украйна, ще трябва да внимаваме как безпилотните самолети и други средства за нанасяне на удари от въздуха ще ограничат ефективността на този красив танк. Да се ​​надяваме, че танковете Leopard 2, които вероятно ще бъдат доставени от различни страни, ще са в добро състояние и готови за използване в комбинирани бойни действия, където ще могат напълно да демонстрират своите колосални възможности. Това означава, че те ще трябва да се използват по посока на основната атака и масирано, а не един по един. Както казал бащата-основател на германските танкови сили Хайнц Гудериан, "Бийте ги, не ги гладете!"

Има големи надежди за германските "Леопарди". Но не бих отрекъл способността на руската армия да се справя с новите предизвикателства. В много конфликти те са показали умопомрачителна способност да се адаптират и да побеждават, особено когато боят се води на тяхна територия. Така че старата поговорка на разузнаването все още е вярна: "Надеждата не е метод".

ОЩЕ: Русия ще счита урановите снаряди за Leopard 2 за "ядрени бомби", предупреди дипломат

* Автор: Р. В. Цимерман. Бивш командир на танков батальон и ветеран от 3-та бронетанкова дивизия. Служи по време на операция "Пустинна буря". Бивш военен инструктор в САЩ по военна стратегия и лидерство, автор на статии за военни операции и международни отношения. Цимерман е от германски произход.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари