От Балканите до Балтика: НАТО и Русия ще "отработват" началото на Трета световна война

8371
От Балканите до Балтика: НАТО и Русия ще "отработват" началото на Трета световна война
Снимка: iStock/Guliver

През 2021 г. двете гигантски военни машини НАТО и Русия заедно с Беларус ще се устремят една към друга, съобщи изданието svpressa.ru. Сблъскването ще бъде предотвратено с разликата във времето – НАТО ще тръгне на изток през май-юни, Русия ще потегли на запад през септември. Плановете за най-големите учения през последните десетилетия отдавна са утвърдени, подготовката вече е започнала.

Западните съюзници ще развърнат стратегически силите си за многонационалните учения Defender Europe 2021 (Защитник на Европа 2021). В отговор Москва и Минск започнаха подготовка за съвместните стратегически командно-щабни учения „Запад-21” основно на територията на Беларус. По сходен сценарий най-вероятно ще започне планирана Трета световна война: САЩ с НАТО ще отработват защита на източния си фланг от Русия, Москва и Минск ще тренират учебно отговаряне с контраудар.

За съжаление не е известна условната военнополитическа обстановка, при която учението започва настъпателни действия против "противника". "Русия строго спазва статуквото и не дава поводи за ескалация на конфликта. Кое, според НАТО, е преминаване на "червената линия", пита svpressa.ru?

По план НАТО ще вдигне войските си по тревога през май и юни. На първия етап неговите войски ще се разгърнат в Източна Европа на бреговете на Черно и Средиземно море, като в основата стои отдавна „тлеещата” Украйна – няма значение дали ще е Крим или Донбас.

В отговор САЩ ще започнат да прехвърлят войски по въздух и море чрез Гърция на Балканите: Хърватия, Босна и Херцеговина и Северна Македония (полигон Криволак). Планирано е част от тренировките да са в Черна гора, Косово и Албания. В България и Румъния ще бъдат проведени учения по ПВО и стрелба с ракети клас "земя-земя". Унгария ще служи за дълбок тил на започващата "война".

На южния фронт в ученията ще вземат участие 82-а десантна дивизия на САЩ, която ще бъде прехвърлена от базата Форт Браг по въздуха. В учебните учения на Балканите ще вземе участие 173-а въздушнодесантна бригада на САЩ (базирана в Италия) и намиращата се в щата Алабама 53-а пехотна бригада на Националната гвардия.

Според svpressa.ru, учението сериозно ще засегне и територията на Полша – там Алиансът планира да отработи настъпление към анклава Калининград и базите на Балтийския флот, а после да достигне Беларус.

По информация на полския вестник „Политика” в „сражението” за анклава за първи път ще бъде въведено предното командване на 5-и армейски корпус на САЩ, разположено миналата година в Познан. В негово разпореждане ще предадат 1-а кавалерийска (танкова) дивизия, която ще прехвърлят от форт Худ (САЩ) с танкове „Абрамс” и БМП „Брадли”.

Според плана, в „щурма” на Калининград ще участват италианската 33-а пехотна дивизия, американската 12-а бригада бойна авиация в Бавария, 41-а артилерийска бригада с РСЗО М270, а също така американската 372-а инженерна бригада.

При необходимост в Естония от САЩ може да бъде прехвърлена още една американска въздушнодесантна бригада, обявил командващият войските на САЩ в Европа ген. Кристофър Каволи.

Грандиозният замисъл за ученията Defender Europe 2021 естествено впечатлил Москва и Минск, защото е насочен против тях, твърди svpressa.ru. Те буквално са притиснати до стената и затова подготвят свой отговор чрез съвместното стратегическо учение „Запад-2021”, което ще започне през септември на територията на Беларус.

За ученията се планира борба с крилати ракети и безпилотни летателни апарати, огневото и радиоелектронното въздействие върху условния противник, използване на тактически въздушни десанти, бързо преминаване от един вид бойни действия към друг и създаване на сложна динамична обстановка.

Руското командване отработва самостоятелни бойни действия на подразделения, откъснати от основните сили извършване на дълбоки рейдове, обхвати и обходи.

Москва и Минск все още не са обявили състава на силите и средствата, които ще участват в учението „Запад-2021”. Експерти обаче твърдят, че „достойният отговор” няма да мине без привличане на „ядрената триада”. Кулминация, както обикновено, вероятно пак ще станат стартове на междуконтинентални балистични ракети по полигон Кура на Камчатка.

С какво са опасни тези сценарии, пита svpressa.ru? Отчитайки, че сраженията (макар учебни) ще се развърнат на небивало пространство от времето на Втората световна война, от Балканите до Балтийско море, че в събитията ще бъдат въвлечени стотици хиляди хора и многобройна бойна техника, то критично нараства вероятността от различни съдбоносни случайности. Това особено е възможно при ограничените взаимни контакти между военните в Москва, Брюксел и Вашингтон. Така, рязко се увеличава вероятността за възникване на последната за човечеството война. Впрочем като че ли никой не я иска и от двете страни на Атлантика.

Още: Вижте кога ще има Трета световна война според Нострадамус

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари