X
 
 

От Русия с любов - външно София и Москва се обичат, но това е само привидно

2730 19
photo of От Русия с любов - външно София и Москва се обичат, но това е само привидно
Снимка: МВнР
Визитата в Москва на българския външен министър Екатерина Захариева имаше за цел да даде допълнителен импулс на двустранните отношения, които забуксуваха сериозно след провала на проекта "Южен поток: по вина на българската страна. Сякаш всичко изглеждаше добре - гостенката се обръщаше към своя руски колега Сергей Лавров подчертано на "ти", той се шегуваше по повод на бъдещите съвместни проекти в газовата сфера. Дипломатите се стараеха да избягват болезнените теми в откритата част на срещата, но все пак не успяха да скрият разногласията, коментира в свой анализ руският вестник "Коммерсант", цитиран от БГНЕС.

Български министър на външните работи не е посещавал Русия от юни 2011 година. Затова време ръководителите на МВнР на съседна Сърбия са били на официални и работни визити в Русия 7 пъти, министри на външните работи на Турция – 4 пъти, а на Гърция – 3 пъти. Най-зле са нещата само с Румъния, чийто външен министър за последен път е бил в Москва чак през 2009 година. Но отношенията на Русия с Румъния традиционно са трудни, докато България руснаците /особено родените в СССР/ поставят в приятелския лагер.

България и Русия не подписаха програма за култура и образование

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева изрази съжаление, че София не успя да подпише с Москва прог...

През последните години обаче отношенията между Москва и София буксуват. Сериозен удар по тях нанесе отказът на България, под натиска на САЩ и ЕС, от изграждането на газопровода "Южен поток". Неуспешно се развиваше сътрудничеството на двете страни във връзка със строителството на АЕЦ "Белене" - въпросът стигна до международен арбитраж. Разногласията по темата "Украйна", а също така свързаните с този конфликт взаимни санкции също не съдействаха за развитието на диалога.

Пристигайки в Москва, външният министър на България Екатерина Захариева въпреки това се опита да създаде впечатление, че отношенията между двете страни са отлични. Тя напомни за започването на строителството на територията на България на така наречения "Балкански поток" – втората отсечка на "Турски поток", по която природният газ от Русия ще бъде доставян на потребителите от Сърбия и Унгария. Напомни, че неотдавна българските власти са обявили търг за възобновяването на изграждането на АЕЦ "Белене" и че те биха се радвали на участието на Русия в този проект. И оптимистично очерта перспективите на двустранните отношения в сферата на туризма, образованието и културата.

Руският министър говори с не по-малък ентусиазъм за енергийното сътрудничество и дори нарече "Балкански поток" "Български поток", с което зарадва своята събеседница. Сергей Лавров връчи на гостенката документи за държавна регистрация на правото на безсрочно използване на участъка, върху който е изградено българското посолство в Русия. И похвали българските власти за създаването на благоприятни условия за изучаването на руски език.

По време на откритата част дипломатите не говориха директно за актуалните проблеми. Въпреки това Москва и София се сблъскаха по два въпроса през последните седмици.

Най-остри разногласия предизвика открилата се на 9 септември в Руския културно-информационен център в София изложба, посветена на 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма. Българското МВнР тогава призова "да не си затваряме очите за това, че щиковете на съветската армия са донесли на народите на Централна и Източна Европа половин век репресии, деформирано икономическо развитие и откъсване от процесите, случващи се в развитите европейски държави". В отговор Москва гневно отбеляза, че София "пренаписва историята", наричайки позицията на българските власти "опасна тенденция".

Означава ли това, че в България вече всичко е наред?

В последните си дни тази Европейска комисия най-вероятно ще отмени Механизма за сътрудничество и проверка за България. Но дали това е с...

Още един дразнител стана преследването от страна на българските правоохранителни органи на видни представители на общественото движение "Русофили". Те бяха обвинени в шпионаж, което беше прието в Москва като "русофобия" (бе. ред. - обвинение дотук има само Николай Малинов).

"Коммерсант" твърди, че по време на закритата част от преговорите Сергей Лавров е повдигнал пред Екатерина Захариева и двата въпроса. Темата за Втората световна война /1939-1945 г./ тя е коментирала най-общо, но от думите ѝ е станало ясно, че българската страна няма да промени позицията си.

На пресконференцията след приключването на преговорите Екатерина Захариева призова без всякаква връзка да "не се политизира историята". И обяви намерението си да положи цветя на два особено важни за България паметника – на Героите на Плевен, а също така и на Кирил и Методий. Ще отбележим, че абсолютното мнозинство министри на външните работи, посещаващи Москва, полагат венци на Гроба на незнайния воин.

Що се отнася до преследването на симпатизиращи на Москва дейци, то, по данни на "Коммерсант", Екатерина Захариева е убеждавала Сергей Лавров, че българското правителство няма отношение към това.

През следващата година, както се очаква, Сергей Лавров ще посети България. За последен път той е бил там през 2014 година.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 15 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  От Русия с любов - външно София и Москва се обичат, но това е само привидно, тъй като любовта към САЩ е много по-голяма и затова лично премиера, а не външния министър, ще ходи там.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Много любов, няма що! Български студент е изнасилен от двама руски богатири в Петербург: ren.tv/…/dvoe-muzhchin-iznasilovali-inostrannogo-stu… Прочети и ТУК: dnes.bg/rusia/2019/10/18/bylgarski-student-iznasilen-ot-dvama-v-sankt-peterburg.426540?fbclid=IwAR3ooV7Cwe03b73d7-iGsVYhTQ3nF-RMrTTJQ8_YNse2wNZwl9uadjuqnnw
 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  по едно и също време, в началото на 60-те години, в Сургут #МоSSковия и Обединените арабски емирства откриват нефт. Да видим как са се променили двете места от тогава тук:facebook.com/SANDYMUSTACHE/videos/2350655571817841/UzpfSTIzNzA5NTQzNjY0MjA4NTo5ODc3NDQwMDgyNDM4ODc/
 • БЕЗ ЕВРОФОНДОВЕТЕ КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУСНАЦИТЕ 12 БЕЗ ЕВРОФОНДОВЕТЕ КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУСНАЦИТЕ преди 3 седмици Профил на трол?
  Ето например в Ново село, Макаровски район, о-в Сахалин, РФ, тържествено е открита пешеходна алея около местното училище. За направата на алеята са похарчени 500 000 рубли / или около 13 700 лв/китайските пластмасови лебеди, надуваемата русалка и и пинятата-котка изобразяват необятната съветска душа. Двата лъвоподобни градински елемента в последната снимка изобразяват първия и втория Рим - необя виж още ›› тната съветска амбиция за величие. А калната повърхност изобразява ... необятната съветска кал : sakhalin.info/news/178916
 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  „Да бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!“ - “Кой?” – Захарий Стоянов http ://chitanka.info/text/10048-kojy
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  П.Р. Славейков: “Русия пази човеколюбието си за своите полудиви народи, а нас иска да ни докара до техния хал!”
  : 6 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  България има един основен проблем - московската агентура и нейните метастази в Родината ни. Днес тя е претворена основно в ДС/КГБ агентурата и червената олигархия, в стотици "медии", политици, олигарси, властимащи. Крадът ни с нечувана жестокост десетилетия наред, чрез колосални грабежи като Големия банков грабеж на ДС от 90-те, АЕЦ Белене, КТБ, Цанков Камък, газ, петрол, обществени поръчки и др. виж още ›› НИТО ЕДИН ОСЪДЕН – ПУТИНАКБАР: facebook.com/roissya24/videos/1480971118717889/UzpfSTIzNzA5NTQzNjY0MjA4NTo5OTIxNjA1NDExMzU1Njc/
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия двете окупации и избиването на най-светлите ни личности! Проклети да сте, руснаци! Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Врага, който г виж още ›› о погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
  : 3 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” З.Стоянов, Русчук, 1-й Март 1886 г.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Мосвитите продават Аляска, за 1.456 гр.злато/км2 на САЩ, а 11 години по-късно ни продават Кн. България и И. Румилия за 287.905 гр.злато/км2. И за бонус, ни продават Независимостта, за още 340.000 гр.злато/км2... САЩ отбелязаха 152 г. от закупуването на Аляска от МоSSковия. А трябваше да празнуват! МоSSковия БВП на човек: $11 289 Средна заплата: $665 Минимална заплата: $176 Праг на бедността: виж още ›› $172 Годишен нефтен бонус на човек: $0 Аляска БВП на човек: $70 936 Средна заплата: $4 893 Минимална заплата: $1 655 Праг на бедност: $1 300 Годишен нефтен бонус на човек: $1 606 в год
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  от тогава седи руский чукча на брега на окена и оплаква Америка: - Бедняци, Аляска купиха, а за Чукотка не им стигнаха парите...
  : 6 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Хр. Ботев - Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/335
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ако прогнозата за украински залежи(заради които русия воюва там) е дори 20% вярна, обезмисля всякакви руско-турски потоци, но не само петоколонската сган ще квичи още по-силно от глад за комисионните си – ще плащаме ВСИЧКИ - няма да получаваме законните си транзитни такси за газ през Украйна.Подляхме вода на свободолюбивите украинци,изпълнихме пъклените руски планове ,ще ни спрат еврофондовете , виж още ›› но ще даваме милиарди за руски проекти до 9-то коляно( howto-news.info/uchenye-obnaruzhili-kolossalnye-zalezhi-nefti-i-gaza-na-ukraine/?utm_medium=referral&utm_source=lentainform&utm_campaign=direct_clicks_howto-news.info&utm_term=1280694&utm_content=7385943 )
 • ЕЛА ВЪЛЧО - ИЗЯШ МЕ 6.1 ЕЛА ВЪЛЧО - ИЗЯШ МЕ преди 3 седмици Профил на трол?
  България е руския троянски кон в ЕС и трябва да бъде отстранена от ЕС за да се спре източването на Европа в посока кремъл! Всичко до тук е план на русия за източване на европейски пари и същевременно анти-европейска пропаганда лансирана от русия! България не е била по-зависима от русия от през последния перион на 30-те год. "демокрация"! Проектът "Белене" е един от фрапиращите примери за източване виж още ›› на пари от Европа - т.е. България получава пари от Европа, плаща неустойки за Белене, най-скъпата газ от русия , златото на България не се краде от русия, под прикритие на офшорни канадски фирми! Най-голямата перачница на руски пари е България, това е така запланувано от плана Андропов 1983 за т.нар. Преход, кражбата на народа чрез пирамиди, фараони и КТБ-та беше изЪршено от народноте предатели на ДС и фалитите 1990, 1996-97и на КТБ все от лакеите на Кремъл ! Системата на управление са по руски тертип! Създадоха ни и руско малцинство ...Всички, които смятате това за някаква измислица или русофобилизъм - вас РУСНАЦИТЕ ВИ СМЯТАТ ЗА ГОВНОЯДИ
  : 2 !
Нагоре