От Русия с любов - външно София и Москва се обичат, но това е само привидно

4492
От Русия с любов - външно София и Москва се обичат, но това е само привидно
Снимка: МВнР

Визитата в Москва на българския външен министър Екатерина Захариева имаше за цел да даде допълнителен импулс на двустранните отношения, които забуксуваха сериозно след провала на проекта "Южен поток: по вина на българската страна. Сякаш всичко изглеждаше добре - гостенката се обръщаше към своя руски колега Сергей Лавров подчертано на "ти", той се шегуваше по повод на бъдещите съвместни проекти в газовата сфера. Дипломатите се стараеха да избягват болезнените теми в откритата част на срещата, но все пак не успяха да скрият разногласията, коментира в свой анализ руският вестник "Коммерсант", цитиран от БГНЕС.

Български министър на външните работи не е посещавал Русия от юни 2011 година. Затова време ръководителите на МВнР на съседна Сърбия са били на официални и работни визити в Русия 7 пъти, министри на външните работи на Турция – 4 пъти, а на Гърция – 3 пъти. Най-зле са нещата само с Румъния, чийто външен министър за последен път е бил в Москва чак през 2009 година. Но отношенията на Русия с Румъния традиционно са трудни, докато България руснаците /особено родените в СССР/ поставят в приятелския лагер.

България и Русия не подписаха програма за култура и образование

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева изрази съжаление, че София не успя да подпише с Москва прог...

През последните години обаче отношенията между Москва и София буксуват. Сериозен удар по тях нанесе отказът на България, под натиска на САЩ и ЕС, от изграждането на газопровода "Южен поток". Неуспешно се развиваше сътрудничеството на двете страни във връзка със строителството на АЕЦ "Белене" - въпросът стигна до международен арбитраж. Разногласията по темата "Украйна", а също така свързаните с този конфликт взаимни санкции също не съдействаха за развитието на диалога.

Пристигайки в Москва, външният министър на България Екатерина Захариева въпреки това се опита да създаде впечатление, че отношенията между двете страни са отлични. Тя напомни за започването на строителството на територията на България на така наречения "Балкански поток" – втората отсечка на "Турски поток", по която природният газ от Русия ще бъде доставян на потребителите от Сърбия и Унгария. Напомни, че неотдавна българските власти са обявили търг за възобновяването на изграждането на АЕЦ "Белене" и че те биха се радвали на участието на Русия в този проект. И оптимистично очерта перспективите на двустранните отношения в сферата на туризма, образованието и културата.

Руският министър говори с не по-малък ентусиазъм за енергийното сътрудничество и дори нарече "Балкански поток" "Български поток", с което зарадва своята събеседница. Сергей Лавров връчи на гостенката документи за държавна регистрация на правото на безсрочно използване на участъка, върху който е изградено българското посолство в Русия. И похвали българските власти за създаването на благоприятни условия за изучаването на руски език.

По време на откритата част дипломатите не говориха директно за актуалните проблеми. Въпреки това Москва и София се сблъскаха по два въпроса през последните седмици.

Най-остри разногласия предизвика открилата се на 9 септември в Руския културно-информационен център в София изложба, посветена на 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма. Българското МВнР тогава призова "да не си затваряме очите за това, че щиковете на съветската армия са донесли на народите на Централна и Източна Европа половин век репресии, деформирано икономическо развитие и откъсване от процесите, случващи се в развитите европейски държави". В отговор Москва гневно отбеляза, че София "пренаписва историята", наричайки позицията на българските власти "опасна тенденция".

Означава ли това, че в България вече всичко е наред?

В последните си дни тази Европейска комисия най-вероятно ще отмени Механизма за сътрудничество и проверка за България. Но дали това е с...

Още един дразнител стана преследването от страна на българските правоохранителни органи на видни представители на общественото движение "Русофили". Те бяха обвинени в шпионаж, което беше прието в Москва като "русофобия" (бе. ред. - обвинение дотук има само Николай Малинов).

"Коммерсант" твърди, че по време на закритата част от преговорите Сергей Лавров е повдигнал пред Екатерина Захариева и двата въпроса. Темата за Втората световна война /1939-1945 г./ тя е коментирала най-общо, но от думите ѝ е станало ясно, че българската страна няма да промени позицията си.

На пресконференцията след приключването на преговорите Екатерина Захариева призова без всякаква връзка да "не се политизира историята". И обяви намерението си да положи цветя на два особено важни за България паметника – на Героите на Плевен, а също така и на Кирил и Методий. Ще отбележим, че абсолютното мнозинство министри на външните работи, посещаващи Москва, полагат венци на Гроба на незнайния воин.

Що се отнася до преследването на симпатизиращи на Москва дейци, то, по данни на "Коммерсант", Екатерина Захариева е убеждавала Сергей Лавров, че българското правителство няма отношение към това.

През следващата година, както се очаква, Сергей Лавров ще посети България. За последен път той е бил там през 2014 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари