X
 
 

Pew Research Center: В България най-много тъгуват за комунизма

2360 3
photo of Pew Research Center: В България най-много тъгуват за комунизма
Снимка: Pixabay
30 години след падането на "Желязната завеса" повечето жители на Източна Европа одобряват политическите икономическите свободи, които им подари краха на комунизма. Но това не означава, че те са доволни от ситуацията в своята страна. Резултатите от проучване, проведено в 16 държави от Pew Research Center показват, че както много жители на Западна Европа, така и тези от бившия Източен блок са недоволни от своето икономическо и политическо ръководство, пише Handelsblatt.

Съгласно резултатите от анкетата 77% от българите са доволни от Европейския съюз. От анкетата става ясно, че руският президент Владимир Путин е най-популярен в България, Гърция и Словакия. 62% процента от българите считат, че Владимир Путин води правилна международна политика. С най-малко доверие той се ползва в Швеция Полша и Украйна.

Süddeutsche Zeitung: Европа държи на думата си към Западните Балкани

Албания и Северна Македония заслужиха перспективата за членство в ЕС. За съжаление, президентът на Франция Еманюел Макрон преследва соб...

Подобряващите се условия на живот, нивото на образованието и гордостта от собствената страна са сред най-важните причини за това защо повечето жители на Източна Европа предпочитат настоящето от комунистическото минало. Повечето от анкетираните руснаци, украинци и българи, обаче, смятат че повечето жители на техните страни живеят по-зле, отколкото преди. Така 53% от руснаците считат, че икономическата ситуация през 2015 година се е влошила в сравнение с времето до разпада на СССР.

Във всички страни обект на изследването от Централна и Източна Европа повечето респонденти критикуват това, че политическите елити са извлекли от промените повече изгода, отколкото обикновените граждани. Това се пресича с популистките тенденции в някои западноевропейски държави, като Италия.

Докато в бившия Източен блок почти половината от анкетираните смятат, че бъдещото поколение ще живее в по-благоприятна финансова ситуация, то във Франция, Италия, Великобритания и Испания в това вярват само една четвърт от респондентите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Объркали са се от средствата за масова дезинформация, защото журналята са ни купени с рубли! Според Галъп Интернешанъл/1000% червена агенция, нямаща нищо общо с Галъп!/, подкрепящите русия вече са под 4%, тоест под санитарния минимум! Така че за комунизма тъгуват под 4% българи!
 • Елемнтарно Уотсън!!!! 1.1 Елемнтарно Уотсън!!!! преди 4 седмици Профил на трол?
  ПОРЕДНОТО Хибридно подпръдюване на Pew Research Center-изследователски център на САЩ...
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Ако не беше разбойническата масова приватизация от 1997г. която унищожи икономиката на страната и ни постави на последно място по доход в ЕС в България нямаше да има толкова много тъгуващи за комунизма.
  : 1 !