Pfizer, BioNTech, и Moderna печелят по 65 000 долара на минута

7470
Pfizer, BioNTech, и Moderna печелят по 65 000 долара на минута
Снимка: Unplash

Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по над 65 000 долара всяка минута с продажбата на своите изключително успешни препарати срещу Covid-19, докато най-бедните страни в света остават неваксинирани. Това сочи нов анализ, предаде АФП.

Компаниите са продали по-голямата част от препаратите си на богатите страни, като така оставят по-бедните държави без ваксини срещу вируса, заяви Народният алианс за ваксини (PVA), - коалиция, която се бори за по-широк достъп до ваксините срещу Covid, и която базира изчисленията си върху отчетите на компаниите.

Решено: Въвеждат локдаун за неваксинираните в цяла Австрия

В Австрия от полунощ влиза в сила локдаун за неимунизирани срещу COVID. Това съобщи днес на пресконференция федералният канцлер Алексан...

Алиансът изчислява, че трите фирми ще имат обща печалба от 34 милиарда долара само през тази година, което прави над 1000 долара на секунда, или 65 000 долара на минута, или 93,5 милиона долара на ден.

„Неприлично е, че само няколко компании печелят милиони долари на всеки час, докато само 2% от хората в страните с ниски доходи са били напълно ваксинирани срещу коронавирус“, казва Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа. „Pfizer, BioNTech и Moderna са използвали своите монополи, за да дадат приоритет на най-печелившите договори с най-богатите правителства, оставяйки страните с ниски доходи обречени на смърт“.

Pfizer и BioNTech са доставили по-малко от 1% от общите си доставки за страни с ниски доходи, докато Moderna е доставила само 0,2%, казват от Алианса за ваксини. В момента 98% от хората в страните с ниски доходи не са напълно ваксинирани.

Действията на трите компании са в контраст с AstraZeneca и Johnson&Johnson, които предоставят ваксините си с нестопанска цел, въпреки че и двете обявиха, че предвиждат прекратяване на това споразумение в бъдеще, тъй като пандемията отшумява.

Pfizer подаде заявление за ваксиниране на деца над 5 години в Япония

Американско-германският консорциум Pfizer/BioNTech подаде заявление в министерството на здравеопазването на Япония за получаване на раз...

Алиансът заяви, че въпреки че са получили публично финансиране от над 8 милиарда долара, Pfizer, BioNTech и Moderna са отхвърлили призивите да споделят технологията на ваксините си с производители в страни с ниски и средни доходи. Този ход, според СЗО, можеше да "увеличи глобалното предлагане, да намали цените и да спаси милиони животи."

В случая отказът на Moderna да сподели технологията си е въпреки изричния натиск от Белия дом и исканията на СЗО компанията да си сътрудничи и да помогне за ускоряване на плана за ваксиниране в Южна Африка.

Докато главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла отхвърли споделянето на технологии като „опасна глупост“, решението на СЗО да одобри спешната употреба на индийската Сovaxin по-рано този месец доказва, че развиващите се страни имат капацитет и опит, добави PVA.

PVA, чиито 80 члена включват Африканския алианс, Global Justice Now, Oxfam и UNAIDS, призовава фармацевтичните корпорации незабавно да преустановят правата на интелектуална собственост върху ваксините срещу COVID, като се съгласят с предложения отказ от споразумението TRIPS на Световната търговска организация.

СЗО: Ваксините срещу COVID могат да се модифицират всяка година

Появата на нови опасни варианти на коронавируса може да наложи ежегодна модификация на ваксините срещу COVID-19, какъвто е сега случаят...

Повече от 100 нации, включително Съединените щати, подкрепят този ход, но той е блокиран от богати страни, включително Обединеното кралство и Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com