X
 
 

Писател внушава, че в България и Полша не обичат Русия, защото имат хитлеристки нагласи

2954 2
photo of Писател внушава, че в България и Полша не обичат Русия, защото имат хитлеристки нагласи
Снимка: Pixabay
"След Полша и България предложи СССР да не се счита за страна, освободила Европа от нацизма и обвини Москва, че е донесла на страните от Източна Европа половин век репресии. Защо съвременните поляци, българи и прибалтийци имат такава кратка памет", разсъждава писателят, публицист и член на Централния съвет на Руското военно-историческо общество Армен Гаспарян в материал за руския ежеседмичник „Аргументи и факти“, представен без редакторска намеса от агенция "Фокус".

Според мен, подобни обвинения бяха очаквани. Защото тези страни в голямото си мнозинство през 30-те години заемат диаметрално противоположна позиция. Всички те се заиграват с фюрера. Поляците мечтаят заедно с Адолф Хитлер да нападнат "азиатско-болшевишкия ад". Българите предоставят своята територия за работата на абверщеле – разузнаването на Третия райх. На територията на прибалтийските държави са разположени нацистки военни бази. Така че защо да се учудваме, когато потомците на загубилите искат да направят точно същото?

Руски портал: София е център на американското присъствие

"Обвинението към председателя на движение „Русофили“ Николай Маринов в шпионаж може да е направено по заповед на западни ин...

А що се касае до техните подскоци и гримаси по отношение на Русия... Според мен, ако Хитлер не беше унищожавал евреите, жителите на Европа отдавна щяха да са го реабилитирали. А освен това щяха да са доказали, че той е бил принуден да нападне превантивно азиатско-болшевишкия Мордор. Защото главното зло в световната история днес е Сталин. И рано или късно тази схема ще бъде реализирана. Вече има предпоставките за това. Мнозина не обърнаха внимание как през тази година в навечерието на 22 юни цяла редица западни медии писаха за това, позовавайки се на заявления, направени на 22 юни 1941 година от Фон Рибентроп, Хитлер и Гьобелс. Защото Хитлер за тях е свой, те го разбират.

Връщайки се към заявлението на България, искам да припомня, че преди две години те не поканиха Русия на празненствата по повод 150-тата годишнина от освобождението на страната от османско иго. Независимо, че това бе направено от руската армия под управлението на нашия изтъкнат генерал Скобелев. А през Първата световна война българите-братушки воюват срещу Русия.

Поляците още преди това се договориха, че действително хитлеровската окупация е била много трагичен епизод, но тя е продължила 6 години, а съветската – 45! При това те не споменават колко милиони са налели „съветските окупанти“ в икономката на Източна европа, че СССР е отделял огромни средства за Полша още през 1944 година, когато нейната територия е била току що освободена от немците. Както не обясняват и това, как е бил провокиран глада в Украйна през 1946 година, който самите украинци вече наричат „третия голодомор“. А тогава са гладували, защото самите гладувайки сме изпращали продукти на поляците. Тогава никой не си е мислел, че тази публика ще се окаже толкова неблагодарна. Но поляците няма да си спомнят за тази историческа истина. Защото всичко това вече не им е интересно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 дена Профил на трол?
    За съжаление, посоченият руски публицист поставя обсъжданата от него тема некоректно, смесва различни по характер процеси и явления, и прави неверни изводи. Едва ли има някой, който може да отрече ролята на СССР за разгрома на хитлеристка Германия. Става въпрос за това, че в последните години на войната, осъществявайки на практика основната си цел, съветската армия е използвана от нейното политиче виж още ›› ско ръководство, като инструмент за промяна на общественото и политическо устройство на страните от Източна и Централна Европа, посредством установяване на комунистически режим по съветски модел. Навсякъде в съответните страни реализирането на процеса е свързано с прилагане на насилие и репресии срещу немалка част от обществото, а всички неудобни на тогавашната власт хора са заклеймявани като престъпници и врагове на народа. По този начин, след края на войната, половината от страните в Европа се оказват в сферата на зависимост и силно влияние от СССР, и в продължение на почти половин век техните народи са лишени от правото и възможността да направят своя свободен избор на бъдещо развитие. На 9 септември 1944 г. България е окупирана от съветската армия в продължение на три години, което е условие и предпоставка за осъществяване по същото време на военен преврат, довел до сваляне на тогавашното законноизбрано правителство и установяване не след дълго на продължителна тоталитарна комунистическа власт и управление. Не е уместно и коректно в разглежданата тема посоченият автор да смесва въпросите за любовта и омразата между народите, за отправяне на някакви обвинения към конкретна страна или за стремеж към оправдаване и реабилитация на нацизма.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 дена Профил на трол?
    Аз пък мисля, че всички които не "обичат" Русия е заради "хитлериските нагласи" на руските политици, както преди така и сега, а те самите така и не го осъзнаха. Само не ми е ясно защо някои продължават да не го забелязват (или се правят на такива), а даже все още се опитват да ги представят за блготворители.