Плановете на Путин за Русия - лидер на нацията за цял живот?

7033
Плановете на Путин за Русия - лидер на нацията за цял живот?
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия има нов премиер - промяна, която никой не предвиждаше само преди ден. Дългогодишният премиер Дмитрий Медведев е заменен от човек, за когото хората не са чували досега.

Не само това - президентът Владимир Путин инициира голяма конституционна реформа, която изглежда като началото на неговия "преход": многоочакван план за запазване на влиянието му след като напусне Кремъл през 2024 година.

Новият руски премиер: Трябва да върнем доверието между правителството и бизнеса

На пленарно заседание на Държавната дума кандидатът за поста министър-председател на Руската федерация Михаил Мишустин представи приори...

Подробностите за този план все още не са ясни, но изненадващата промяна тази седмица предлага нови поводи за размисъл.

Защо премиерът трябваше да отиде?

Отстраняването на Медведев беше шок - или най-малкото, времето по което беше сменен. Той отдавна е лоялен съмишленик на Владимир Путин - най-противоречив беше моментът, когато пазеше мястото в Кремъл "топло" като президент в продължение на четири години, докато конституцията позволи на Путин през 2012 година да го заеме отново, след като постоя на власт като премиер.

Но патриотичният "проблясък" по време на анексията на Крим през 2014 г. избледня, икономическите проблеми в Русия тегнат и за много семейства няма лекарство или заместител на суровите реалности в живота. В речта си към нацията тази година Путин призна, че се е съсредоточил върху благосъстоянието ѝ, а не върху "дрънкането на оръжия" към Запада. Така сега той е довел нов човек, който да подреди икономиката, а държавната телевизия изпраща положителни послания. На руснаците им се повтаря, че Михаил Мишустин е опитен и способен.

Шоковата промяна печели време и добра воля преди критичните парламентарни избори догодина, където основната прокремълска партия – "Единна Русия", вероятно ще влезе в сериозна битка. Но също така помага да се спечели подкрепа за по-големите промени на Путин.

Коментари от САЩ: Начало на нова конфигурация на властта в Русия

След обръщението на държавния глава на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание, в което той предложи да бъде обмислено изменение...

Промените включват балансиране на отговорността - малко по-малко власт за президента, повече за парламента. Путин го обясни като приближаване на властта до хората: депутатите ще получат повече правомощия при съставянето на правителството например. Той твърди, че така парламентът ще е по-демократичен и ще бъде по-ефективен.

Но повечето коментатори смятат, че зад това стои друг сценарии: Владимир Путин подготвя подходяща позиция за себе си, след като напусне Кремъл. След две десетилетия на власт той има интереси и съюзници - цяла система, която трябва да защитава. Може да не иска да се занимава повече с ежедневното управление на страната, но едва ли ще изчезне напълно.

Ролята на малко забелязвания Държавен съвет може да бъде централна за неговото бъдеще. Путин вече е негов ръководител и сега планира да включи съвета в конституцията. Засега Държавният съвет е само консултативен орган. В бъдеще той може да му позволи да продължи да дърпа конците на властта. Помислете за примера на Раул Кастро, който отстъпвайки кубинското президентство, все пак остана генерален секретар на мощната комунистическа партия. Или казахстанският модел, по-близък до Русия, където Нурсултан Назърбаев остана шеф на Съвета за сигурност и "лидер на нацията" за цял живот. Владимир Путин може би търси своя начин да стане върховен лидер на Русия.

Не може ли просто да остане като президент?

Имаше спекулации, че Путин може просто да премахне ограничението от два мандата за президента в конституцията. Никога не бива да изключваме нищо, но това би било много противоречиво дори за "контролираната демокрация" в Русия. Когато Путин и Дмитрий Медведев смениха местата си през 2012 година, това предизвика сериозни улични протести. Кремъл вероятно иска да избегне това, особено в условията на тежка икономическа криза.

Медведев остава председател на "Единна Русия"

Дмитрий Медведев остана председател на Единна Русия. Това обяви днес, 16 януари, секретарят на Генералния съвет на партията Андрей Турч...

Смята се, че Владимир Путин търси гъвкава замяна: Путин II. Все още има шанс Медведев да се върне към тази роля. Той беше отстранен, но не и посрамен или унижен. Възможно е също новият премиер Мишустин да бъде кандидат-президент. Но след тази седмица изглежда по-вероятно Владимир Путин да ни изненада.

Как или кога ще узнаем за плановете му?

Путин все още има четири години на работа, така че вероятно няма да бърза с конституционните промени, въпреки че напоследък събитията се движат с необичайна скорост. Той създаде работна група от 75 души, за да изготвят конкретни предложения за реформите и вече им даде инструкции. Около гигантска маса настоящият президент на Русия предупреди екипа си да внимава за "всяка буква, всяка запетая", тъй като работата им се отнася до основния закон на страната. След като предложенията бъдат направени, визията на Путин трябва да стане по-ясна.

Автор: Сара Райнсфорд, BBC. Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари