Подемът на фашизма

5136
Подемът на фашизма
Снимка: Getty Images/Guliver

Обявяването на извънредно положение заради действията на расистки/нацистки групи в града, в който се намира университета, основан от Томас Джеферсън, е най-конкретната проява на печалното състояние на страната, допуснато от Доналд Тръмп.

Още по време на предизборната му кампания, бившият лидер на Ку-клукс-клан (ККК) Дейвид Дюк каза за Тръмп: „Това е човекът, който ще превъплъти нашите идеали и желания.“

Доналд Тръмп за кръвопролитието в Шарлотсвил: И двете страни имат вина

Американският президент Доналд Тръмп реагира гневно на въпрос за неговата вина за събитията в Шарлотсвил, които завършиха с кръвопролит...

Хилари Клинтън, която наруши продължителното си мълчание след поражението си на изборите, тогава обърна внимание на подкрепата от страна на расистите към Тръмп, припомня журналистът от Haberturк Сердар Тургут.

Расистите/фашистите нападнаха групата активисти, придавайки на действията си видимостта на тероризма на „Ислямска държава“.

Дори след последните събития Доналд Тръмп направи такова странно и безсмислено изявление, като „осъждам и двете страни, съпричастни към проявата на насилие.“ И остана глух към призивите „тук има само една страна, склонна към насилие.“ Това е расистко-фашистко сборище – наистина най-надеждните привърженици на Тръмп.

В най-близкото си обкръжение в Белия дом президентът включи двама души, които се отнасят със симпатия към расистките възгледи. Такива като Стив Банън и Себастиан Горка, и не взима политически решения без консултация с тях.

До избухването на събитията борецът за правата на чернокожите и професор от Харвардския университет Корнел Уест дойде в града, за да се изкаже срещу расизма. Този професор, който обикновено произнася пламенни речи, осъди расизма и призова да се подкрепи мирното шествие. Корнел Уест и други алармираха, че в Америка от известно време се засилват расистско-фашистките движения и това е много опасно явление.

Доналд Тръмп: Расизмът е зло

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е поставен под натиск да осъди категорично проявите на белите расисти в щата Вирджиния, които ...

До скоро на някои площади на страната можеше да се види статуята на Роджър Тейни, член на Върховния съд, чийто подпис от 1857 година стои под решението за това, че чернокожите не могат да бъдат граждани на САЩ.

И сега този расизъм, който къкреше на бавен огън, закипя.

Професор Уест и привържениците на гледната му точка заявиха, че в тези условия демонстрацията на положително отношение от страна на Тръмп към расизма може да има много опасни последици.

Така и стана, на практика в спокойното университетско градче, под носа на Вашингтон, избухна фашистки бунт.

Лятото на ядрените им бомби, закани и смехории

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми към разработването на атомна бомба в Турция. За това писа британският вестник The Daily Expr...

Губернаторът на щата Вирджиния Тери Маколиф направи следния коментар: „Надявам, се че след тези събития президентът Тръмп ще се погледне в огледаното и ще се замисли: „Какво правя.“

Аз не мисля, че той ще се погледне в огледалото, освен за да оправи прическата си, която се превърна в притча по страниците на хумористичните издания, пише още Сердар Тургут. Тази администрация едва ли ще може да каже „стоп“ на подобен опасен ход на събитията. Защото те спечелиха гласовете си с расистка риторика и така дойдоха на власт.

Предполагат, че зад тях е американският народ. Да, част от Америка действително е зад тях. Но във Вашингтон има и такива, които казват: „Този подем на фашизма може да раздели Америка и дори да доведе страната до гражданска война.“

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари