Полски професор: Европейските господа гледат на Източна Европа като на последната си колония

11263
Полски професор: Европейските господа гледат на Източна Европа като на последната си колония
Снимка: iStock/Guliver

Колониалната ера не е приключила, тя е само трансформирана и днес се практикува безнаказано в Европа, пише полският професор Анджей Новак в последния брой на изданието Wpis. В статията той обяснява, че бившите европейски колониални сили и Германия все още считат Източна Европа за „по-нисша“ и я възприемат като последната си колония.

Ученият обръща внимание на факта, че - следвайки политическата коректност, днес е просто забранено да се твърди, че нечия култура, например африканска или азиатска, е по-лоша или по-нисша по статут. „Такива неща не може да се говорят. Но това не важи за всички: колониалната политическа култура може да се практикува най-добре... в рамките на Европа. За поляци, чехи, литовци, унгарци или украинци можем да кажем: това е „Европа от по-нисша степен“, това са примитивни държави, над които трябва да управляват естествените представители на истинската европейска „раса на господата“, тъй като те не са способни на това сами по себе си“, обяснява Новак. Професорът има предвид не само германците, но и „управляващата раса“ като цяло: Белгия - палачът на Конго, холандските лордове в Индонезия, Франция - господарка на повече от десет милиона квадратни километра колонии, италианците, управляващи Либия и опитали се да завладеят Етиопия, и разбира се, испанците, изброява той.

Европа е в лапите на новите варианти на коронавируса

Нарастването на броя на новите разновидности на коронавируса завладя цяла Европа. Наред с британския щам, вариантите, открити за първи ...

Новак е уверен, че бившият политически манталитет на по-горе изброените страни има много силно въздействие върху сегашното имперско отношение на Западна Европа към източните си съседи. Защото именно Източна Европа се оказа последната територия, където авторитарните фантазии за управление, обучение и образование на изостаналите „жители“ на европейските провинции могат да бъдат безнаказано претворени в реалност. „Днес Брюксел ни управлява „за наше добро“ и поради тази причина трябва да приемем просветените съвети на расата на господата от Берлин, Хага, Брюксел или Париж“, заключава авторът.

Основните действия на западняците, както и през миналите векове, са насочени към демонстрация, че Източна Европа е примитивна и изостанала в сравнение със Западна Европа, каквато винаги е била. „Ние сме изостанала провинция, която не може да се управлява сама и винаги се нуждае от контрольори, надзорници, просветени учители, западни лекари и терапевти“, пише професорът.

В статията той прави аналогия между сегашната ситуация в Полша и тази след последната й подялба. Според Новак днес страната му е много по-силна, включително във военно отношение. „И въпреки че вече не сме сила, която декларира своята самостоятелност и независимост, ние ясно предизвикваме безпокойство и гняв в имперските столици...“, обяснява професорът. Съвременните прогресивни колониалисти, които охотно се определят като еманципатори, се опитват да усмирят поляците с идеологическа маскировка, добавя авторът.

Като основно решение на проблема той посочва проекта за Триморието*, основан на вече съществуваща формация - Вишеградската група, което да се простира от Балтийско до Адриатическо и Черно море. „Ако тази ос около страните от Вишеградската група се превърне в блок от държави, който ще засили тяхното значение и ще свърже инфраструктурните системи от пътища и железници, а не действа само като транзитен маршрут по направлението Москва-Берлин-Брюксел-Париж, тогава нашият регион ще се превърне в политически играч, който никой няма да посмее да подцени и ще бъде много трудно да го доминира“, уверен е Новак.

Китай предложи ваксини срещу Covid-19 на страни от Централна и Източна Европа

Китай предложи ваксини срещу Covid-19 на страни от Централна и Източна Европа и призова за по-голямо сътрудничество. Пекин е готов за с...

Според Новак досега всички европейски проекти са били в интерес на Берлин, който с право е по-силен. Но сега, с подкрепата на САЩ, перспективата за излизане от германското господство се е появило с помощта на проекта „Три морета“. „За да може този регион да изиграе значителна роля в Европа, ако не и равностойна на тази на Берлин и Париж, имперско-колониалният манталитет трябва да бъде унищожен, но ние все пак оставаме естествена колония за расата на господата“, подчертава Новак.

От гледна точка на Полша и другите източни съседи на Германия, традицията за надмощие на расата има много по-дълбоки корени и не се ограничава до Адолф Хитлер и нацизма. Съществува традиция на систематична жестока колонизация, подчиняване на имперското управление по отношение на онези, които се считат за най-нисшата раса - славяни, евреи, цигани, т.е. просто „източни варвари“. „Това е аспект от германската традиция, за който трябва да напомним в името на истинското благо на Германия и Европа. И за това обвинявам тези политици - заради неспособността им да различават собствения си манталитет и непрекъснато възобновяващото им се желание да колонизират другите, „нисшите“, обяснява авторът.

Професорът призовава в името на друга традиция, а именно традицията на свободата и независимостта на нациите, постоянно да се напомня, че никой в Европа не трябва да бъде поставян в ъгъла като ученик и изостанал „ориенталски човек“. „Ние сме длъжни да изискваме спазването на закона за равенството. Става дума за равенство не само между отделните социални групи, но преди всичко между народите. Това е основен въпрос“, обобщава полският професор Анджей Новак.

* Полша лансира своята инициатива „Триморие/„Три морета“ по време на посещението на предходния президент на САЩ Доналд Тръмп във Варшава на 5 и 6 юли 2017 г. Като начало инциативата включва източноевропейски членове на ЕС и НАТО и нейната цел е да стимулира сътрудничество между тях в областта на енергийната сигурност и инфраструктурните проекти по оста „Север-Юг“ по източните граници на ЕС. Като по-дългосрочна перспектива, инициативата „Три морета“ представлява доста по-обхватен стратегически проект, чийто първообраз откриваме в проекта „Междуморие“ на маршал Йозеф Пилсудски от междувоенния период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари