Потенциалният наследник на Меркел иска Германия хем да печели от Русия, хем да се пази демокрацията

9232
Потенциалният наследник на Меркел иска Германия хем да печели от Русия, хем да се пази демокрацията
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) в Германия Армин Лашет, който е потенциален наследник на Ангела Меркел на канцлерския пост, твърди, че няма причина за отмяна на антируските санкции и е необходим повече напредък в прилагането на Минските споразумения.

Лашет заяви, че "все още има скрити и явни актове на агресия от Русия в Източна Украйна". По негово мнение санкциите са приети главно заради "незаконната анексия на Крим". "Другата част се отнася до прилагането на Минските споразумения и конфликта в Източна Украйна", каза той в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Що се отнася до Минските споразумения, бих искал да видя повече напредък. В тази връзка сега няма причина за отмяна на санкциите". Лашет твърди, че непризнаването на Крим като руска територия" остава позицията на Германия и Запада “.

ЕК: Санкциите срещу Беларус нямат ефект

Санкциите, наложени досега от Европейския съюз срещу Беларус, нямат ефект, необходимо е повече време, за да станат видими резултатите о...

Лашет също смята, че Русия в много отношения е враг на Запада, въпреки че трябва да се търсят начини за сътрудничество с Москва по важни теми. "Моята позиция по отношение на Русия е абсолютно прозрачна. Русия е противник в много отношения, но все още има важни въпроси, по които се нуждаем от Русия", каза той. Като пример Лашет посочи усилията за прилагане на Парижкото споразумение за климата, за разрешаване на конфликти като в Либия.

"Това се отнася за много региони в света, където Русия е активна. Тя е част от либийската конференция, организирана от канцлера, и ще участва в изпълнението на иранското споразумение - заедно с ЕС, САЩ и ООН," каза новият лидер на християндемократите.

Според него е необходимо "да се намерят начини за сътрудничество“. Въпреки това новият лидер на ХДС, който досега се смяташе за приятелски настроен към Руската федерация, призова "да посочат на Русия границите при опитите ѝ да повлияе на балтийските страни и спрямо полските приятели". "Нашата солидарност с Алианса не подлежи на преговори", аргументира се той.

Лашет заяви, че споделя позицията на сегашното германско правителство за "Северен поток 2" и смята, че този въпрос не зависи от ситуацията с Алексей Навални. "Атаката срещу Алексей Навални трябва да бъде осъдена по най-решителен начин. Русия сега трябва да задържи престъпниците, вместо да задържа Навални", каза Лашет и призова за "незабавното му освобождаване". "Но въпросът дали ще ни бъде доставен газ по суша или по море, не зависи от това," подчерта той.

Европарламентът иска спиране на "Северен поток-2" заради Навални

Европейският парламент също се включи в случая Навални. След ареста на критика на Кремъл ЕС трябва да спре строителството на „Сев...

Новият председател на ХДС призова да се вземат предвид "геостратегическите интереси на Украйна", но отбеляза, че правителството на ФРГ е взело всички необходими мерки за това и "е дало ясно да се разбере на руската страна". „В това отношение споделям позицията на германското правителство по отношение на "Северен поток 2", каза той.

"Ясно казах, че това е търговски проект", каза Лашет. "Получаването на газ от Русия е реалност от 50 години, както беше по време на Студената война. И това ще е необходимо в обозримо бъдеще. Ще се нуждаем от газ в обозримо бъдеще, докато успеем да покрием енергийните си нужди от възобновяеми източници", добави лидерът на ХДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари