Повече от половината руснаци не знаят кой е построил Берлинската стена

6846
Повече от половината руснаци не знаят кой е построил Берлинската стена
Снимка: Getty Images/Guliver

Практически всеки руснак знае или е чувал за падането на Берлинската стена през 1989 година, но повече от половината (60%) се затрудняват да отговорят кой я е построил. Това показват данните от анкета на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), проведена по случай 30-тата годишнина от това събитие, предава ТАСС.

В отговор на въпрос за причините за това събитие, руснаците отговарят, че до това е довела смяната на политическия курс на СССР (17%), решението на Михаил Горбачов (13%), недоволството на жителите на Германия (11%), затоплянето на отношенията между страните (5%) и политическите промени по света (5%).

30 години след падането на Берлинската стена, границите се завръщат

Падането на Берлинската стена през 1989 г., когато хиляди германци радостно танцуваха върху покритите с графити останки, до известна ст...

„Най-често руснаците казват, че по време на падането на Берлинската стена са реагирали положително на това събитие (28% през 2019 г. и 32% през 2009 и 2005 г.) От 11% до 15% през различни години твърдят, че тогава не са успели да преценят ситуация, а от 10% до 14% виждат плюсове и минуси в това събитие. Само от 4% до 8% през различните години заявяват предимно негативно отношение към падането на Берлинската стена“, се казва в материала на ВЦИОМ.

Мненията на руснаци относно последствията от падането на Берлинската стена за СССР са разделени. Повече от една трета от анкетираните (37%) смятат, че падането й има положителни последици, други 35% са на противоположно мнение. В същото време проучването показа, че руснаците се отнасят по-скоро положително към изтеглянето на съветските войски от Германия (44%), а не отрицателно (28%). Освен това почти една трета от анкетираните (31% срещу 44% през 2009 г.) посочиха, че виждат в обединението на Германия повече предимства за интересите на Русия, отколкото минуси.

Снимка: Getty Images/Guliver

За Берлинската стена

Почина човекът, оповестил падането на Берлинската стена

Източногерманският държавен служител Гюнтер Шабовски - бивш говорител на централния комитет на източногерманската Комунистическа партия...

Берлинската стена се превърна в един от символите на Студената война. Тя е издигната през 1961 г. по инициатива на ръководителя на Германската демократична република Валтер Улбрихт и с одобрението на ръководството на Съветския съюз на фона на масов отлив на работна ръка и млади специалисти към Западна Германия. Според някои сведения до началото на 60-те години около 1,6 милиона германци са избягали на Запад. Когато започнаха да се разпространяват слухове, че правителството на Източна Германия ще предотврати по-нататъшната миграция с помощта на ограда, Улбрихт изрече фраза, която по-късно стана популярна: „Никой няма намерение да строи стена“.

Въпреки това през нощта на 13 август преди 58 години Берлин е разделен от първата ограда с бодлива тел. Изграждането на бетонни конструкции започна по-късно - на 18 август. Впоследствие стената става все по-непристъпна, превръщайки се по-скоро в гранична зона, състоща се освен от самата стена, от ров, противотанкови укрепления, стражеви кули и минни заграждения.

След като Унгария отвори границите си през 1989 г. на фона на перестройката в Съветския съюз, 15 хиляди източногерманци избягаха от ГДР през територията на своите съседи за три дни. Берлинската стена всъщност загуби значението си - вече не беше в състояние да сдържа населението на социалистическата държава.

Гюнтер Шабовски, член на Политбюро на Централния комитет на Социалистическата обединена партия на Германия, обяви новите правила, предвиждащи свобода на движение за гражданите на ГДР на пресконференция на 9 ноември 1989 г. Стотици хиляди източногерманци, въпреки късния час, се втурнаха с радост към контролните пунктове на границата между Западен Берлин и столицата на ГДР. Първата бариера беше открита същия ден в 22:30 местно време. Този ден се счита за дата на падането на Стената.

Превод: Агенция "Фокус"

Берлинската стена от светлина отлетя във въздуха

Във вечерното неделно небе над Берлин бяха пуснати 7 хиляди светещи балона, символизиращи изчезването на границата между Източна и Запа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари