Повече пари в ЕС текат от Изток на Запад, а не обратното

10856
Повече пари в ЕС текат от Изток на Запад, а не обратното
Снимка: iStock

Историята, която богатите западноевропейски държави си разказват, е хубава: те са щедри души, помагащи на по-бедните си източни съседи, които разчитат на субсидии от ЕС и добрата воля на т.нар. "нетни платци". Те също така обичат да обрисуват тези страни като неблагодарни получатели на помощ, като посочват евроскептичната реторика на лидери като унгарския премиер Виктор Орбан и полския лидер Ярослав Качински.

Но по-голямата макроикономическа картина разказва друга история. Противно на популярната мъдрост, повечето пари в Европа текат от Изток на Запад, а не обратното.

България стана част от по-малките в ЕС, които искат икономическото изравняване да продължи

Да се запази нивото на финансиране на Кохезионната политика до размерите от Многогодишната финансова рамка (МФР) 2014-2020 г. в реално ...

Когато страните от Източна Европа започнаха да се присъединяват към Европейския съюз, беше сключена сделка. Източните правителства се съгласиха да премахнат търговските бариери, така че западните компании да имат достъп до огромна група потребители нетърпеливи, за да се възползват максимално от своя нов капиталистически начин на живот. В замяна западните правителства обещаха да прехвърлят парите на ЕС на изток, за да може бившият съветски блок да изгради инфраструктурата, от която се нуждаеше отчаяно.

Инвестициите се изливаха на Изток. Бившите държавни лицензи се купуваха за оскъдни средства, а западният бизнес си отреди добър дял във всеки сектор на източната икономика. В резултат на това изискани потребителски стоки навлизат в източните домакинства. Големи чекове се пишеха в най-слабо развитите региони.

Това беше приветствано като успех. Работеше магията на "кохезионната политика" на ЕС: Изтокът започна да настига останалата част от клуба. Но най-големите "победители" в това развитие са западноевропейските страни, някои от които сега затягат кесиите си и настояват, че вече не могат "да плащат значително повече на ЕС, отколкото после получаваме".

В действителност парите, които западните страни изпращат в Източна Европа чрез бюджета на ЕС, бледнеят в сравнение с печалбите, които западните компании правят от инвестиции на Изток.

Между 2010 г. и 2016 г. Унгария, Полша, Чехия или Словакия получиха еквивалента на от 2% до 4% от своя БВП като еврофондове. Но притокът на капитал, излизащ от тези страни през същия период, беше между 4% и близо 8% от БВП.

Въпреки задаващия се Brexit, България ще получи повече пари за сближаване

Въпреки очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз от догодина,с което ЕС се лишава от нейната годишна вноска, България ...

Западноевропейските компании също печелят големи пари от обществени поръчки, финансирани от ЕС в Източна Европа. Първата високоскоростна влакова линия, пресичаща Балтика, е проектирана от испански, немски и френски фирми. Първата голяма поръчка за строителство на проекта беше възложена на белгийска компания.

Тази динамика виждам лично, когато съм вкъщи в Румъния, където местните супермаркети принадлежат на вериги, притежавани от Франция, като Carrefour или Auchan. Моят телефонен оператор е френски. Водата, която излиза от чешмата ми, се осигурява от френска компания. Аз също плащам сметката си за газ във френска мултинационална компания - чрез банка, собственост на Франция.

Притокът на богатство от Изток към Запад може да се види и в изтичането на мозъци на квалифицирани работници, които регионът е преживял - огромна цена, която не фигурира в екселските таблици за преговарящите за бюджета на ЕС.

Вземете например здравния сектор. Никакви европейски средства не компенсират 10-те процента румънски лекари, които всяка година напускат страната, за да лекуват пациенти на Запад, например. Страната вече е загубила половината от лекарите си между 2009 и 2015 г.

Малко след присъединяването на Полша над 60% от студентите по медицина пети и шести курс заявиха, че планират да работят в чужбина; в България тази цифра нарасна до 90%.

Има споразумение за бюджета на ЕС за 2020 година, но с условие, че и Великобритания участва

След дълги спорове, Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент се споразумяха за бюджета на ЕС за 2020-та година, предаде Б...

В преговорите за следващия седемгодишен бюджет европейските лидери биха могли да разгледат по-голямата картина. Разговорите не могат да се отнасят само за публичните пари и не бива да се превръщат в кавга между "нетни участници" и "нетни бенефициенти".

Идеята, че в бюджетната игра на ЕС има "губещи" и "победители", е икономически погрешна - всички сме нетни бенефициенти на единния пазар на ЕС. Освен това е политически опасно.

Brexit ни показа, че когато основните политици започнат да казват, че трябва да получат обратно "парите си", тогава популистите започват да твърдят, че страната трябва да "вземе обратно контрола".

ЕС е голяма сделка, която е от полза за всички ни, стига всички да си спомнят, че както играят своята роля, така и плащат за нея.

Кохезионната политика на ЕС не е благотворителност. Крайно време е западните политици да кажат на своите избиратели колко много техните страни се възползват от разширяването на блока на Изток.

Парите от ЕС за сближаване са 9 млрд евро – ще стигнат ли до хората?

На 11 октомври 2018 г. във Велико Търново се проведе информационна среща – дебат на тема "Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС...

Коментар в Politico на Клотилд Арман, румънски евродепутат и член на бюджетната комисия на Европарламента. Преводът е на БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари