Позиция: Студена война, а не борба и сътрудничество срещу глобални проблеми - лош избор на САЩ

5668
Позиция: Студена война, а не борба и сътрудничество срещу глобални проблеми - лош избор на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато Китай започна военни учения с бойни стрелби край бреговете на Тайван, симулиращи операция "обединение чрез сила" в отговор на официалното посещение на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, двупартийната мания за Студената война срещу Китай и Русия достигна нови висоти във Вашингтон. Това категорично становище изказва бившият главен редактор на The Nation Катрина Ванден Хювел в материал за The Washington Post.

"Лидерите и на двете партии разбират, че Съединените щати имат задължение и интерес да се противопоставят на враговете на Америка както в Европа, така и в Азия" - това написа друг колумнист на американското издание Джош Рогън, според който Щатите могат едновременно да влязат в конфронтация и с Китай, и с Русия без да влизат в нови войни и без да трябва да подкрепят Пекин, за да притиснат Москва или да подкрепят Москва, за да притиснат Пекин. Как става това - Щатите трябва да действат заедно със съюзниците си.

Сделката между Путин и Ким Чен Ун за Украйна - как КНДР ще помага на Русия

Северна Корея ще получи значителни ползи за подкрепата на руската инвазията в Украйна, пише японското издание JB Press. Става дума за п...

Какво обаче казва Хювел:

Студената война е комфортната зона на Америка. Ние спечелихме последната Студена война. Ние сме в бяло палто. Ние сме демокрация срещу авторитаризма. Имаме най-голямата и най-добрата армия. Е, кой ще спори с това?

Но все още има постоянни въпроси. Дали една нова студена война, в която се изправяме едновременно срещу Русия и Китай, ще осигури на американците истинска сигурност? Ще допринесе ли с нещо за прилагането на обявената от президента Байдън "външна политика за средната класа"? Може би повечето американци биха предпочели нашата страна да ограничи желанието си за чуждестранни приключения и да започне да почиства собствената си къща?

Основната заплаха за нашата сигурност сега се крие в метеорологичните бедствия, причинени от изменението на климата. Вече има жертви и разрушения на стойност милиарди долари от горски пожари, наводнения, епидемии и суша. Mаймунската шарка ни напомня, че най-смъртоносните удари идват от глобалните пандемии. И хвърлянето на пари за Пентагона в такава ситуация е безсмислено. Няма ли да е по-добре, ако пътуванията на специалния пратеник на Джон Кери получават същото внимание като шоуто, което Пелоси направи в Тайван? Борбата с изменението на климата и пандемиите без участието на Китай и Русия е невъзможна, но след посещението на Пелоси китайците официално прекратиха всички преговори по тези въпроси.

Външнополитическият екип на Байдън е фокусиран върху изграждането на бази и мобилизирането на съюзници за обкръжаване и сдържане на Русия и Китай. Украинският конфликт обаче показа военната слабост на Русия. Междувременно санкциите лишиха света от руска храна, торове и минерали, които са жизненоважни за цялото човечество и вероятно допринесоха за глобална рецесия.

С помощта на арабите и петрола им Байдън притиска Путин - но на каква цена?

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 300 ракети Patriot за Саудитска Арабия в сделка за 3,05 милиарда долара и друга сдел...

Пентагонът нарича Пекин "равнопоставен противник". Но силата му е в икономиката, а не в армията. Китай е водещ търговски партньор за много страни по света от Латинска Америка до Африка и Азия. Когато след посещението в Тайван Пелоси се отби в Южна Корея, президентът на тази страна не я прие. Както научихме, президентът Юн Сок Йол бил на кратка ваканция и гледал пиеса в театъра. Това явно пренебрежение от страна на твърд съюзник, където са разположени близо 30 000 американски войници, със сигурност е отражение на факта, че Китай е водещият търговски партньор на Южна Корея. Би имало смисъл Съединените щати да се съсредоточат върху разработването на нови технологии (както прави Пекин), които ще определят пазарите на бъдещето, вместо да харчат повече от трилион долара за ядрени оръжия от следващо поколение, което едва ли някога ще бъде употребено.

Възкръсналите воини от Студената война твърдят, че разполагането на американски войски около Китай и Русия е отбранително. Но, както Стивън Уолт посочва пред Foreign Policy, те пренебрегват "дилемата на сигурността", която е следната: Това, което една страна вижда като безобидни мерки за сигурност, друга може да види като заплаха. Американските администрации една след друга заявяват, че Украйна "има право" да се присъедини към НАТО като мярка за сигурност, за да я защити от руската заплаха. Само че Русия вижда разполагането на натовски бази и американски ракети в Украйна като заплаха. И Москва трудно би могла да бъде успокоена от твърденията на Байдън, че "Путин не може да остане на власт", както и от дългогодишния навик на САЩ да подкрепят "смяната на режимите" по света.

Официално Вашингтон възприема Тайван като китайска провинция. Но въоръжава острова и прехвърля повече военни в Тихия океан. Пелоси нарече посещението си "недвусмислено потвърждение, че Америка стои рамо до рамо с нашия демократичен партньор Тайван, който защитава себе си и свободата си". Пекин разглежда това като посегателство върху националния му суверенитет, нарушение на американската официална позиция и провокация, целяща да стимулира движението за независимост в Тайван.

Воините от Студената война вярват, че по-голямата част от света е на наша страна. Да, нашите съюзници от НАТО се обединиха срещу Русия, когато тя започна военни действия в Украйна. Но страните, които отказват да наложат санкции на Русия, са дом на две трети от световното население, пише The Economist. Голяма част от развиващия се свят е скептичен към твърденията на САЩ за демокрация и ред, основан на правила. Поради това санкциите стават по-малко ефективни. С началото на инвазията в Украйна, Китай увеличи покупките си на руски нефт и газ със 72%. А освен това се отразява укрепването на "меката сила" на Пекин и намаляването на стойността на американската армия.

Великите сили западат най-вече поради вътрешните си слабости и неспособност да се адаптират към новите реалности. В епоха на опасни междупартийни борби рефлекторното желание и на двете партии за нова студена война са в поразителен контраст. Но старите навици не могат да решат нови проблеми. Това едва ли е начинът да се изгради динамична американска демокрация.

Украйна още не може да атакува масирано в Херсон - Forbes анализира защо

На украинската армия изглежда ѝ липсват достатъчно на брой танкови бригади. Ето защо дългоочакваното контранастъпление на Въоръжените с...

Военни игри: САЩ и Китай във война за Тайван - какво ще стане? (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари