Празният полет на генерала

8681
Празният полет на генерала
Снимка: БГНЕС

Когато през май тази година 55-годишният президент на България Румен Радев отпътува на двудневно посещение в Москва, обществеността побърза да разсее впечатлението, че бившият командващ на Военновъздушните сили е проруски човек. Изявленията, че България трябва да балансира между Кремъл и Вашингтон, инициативата да се получи директен газ от Москва, както и съдебният процес в София срещу бившия министър на отбраната Никола Ненчев, където Радев свидетелства, че е по-добре военните самолети да бъдат обслужвани в Русия, отколкото в Полша, засилва подобни претенции на прозападни медии.

В края на краищата те открито пишат, че държавата със седем милиона души население се ръководи от човек, чиито убеждения са по-близко до Изтока, отколкото до Запада, пише Горан Адамовски в статия за скопското електронно издание „Независен“, цитирана от агенция "Фокус".

Румен Радев посика Анекс към Договора с Македония

Президентът Румен Радев не смята, че македонският премиер Зоран Заев се е извинил за думите си, че Илинденското въстание е македонско. ...

Точно този ореол го следва от началото на политическата му кариера, която изненадващо достигна до звездни висоти през януари 2017 г. Тогава той успя да спечели втория тур на президентските избори с почти шестдесет на сто от гласовете срещу 36% за Цецка Цачева, кандидат на управляващата партия ГЕРБ. Радев бе независим кандидат, подкрепен от Българската социалистическата партия (БСП), корените на която са произлизат от бившите комунисти. Запознати твърдят, че гражданите наказаха поведение на премиера Бойко Борисов, който, опиянен от властта, не се постара да номинира силна фигура за президентското кресло, очаквайки лице, което ще следва сляпо неговата политика. За разлика от него българите поискаха нещо ново и го получиха. Борисов по-късно се извини на поддръжниците си, признавайки, че е подценил противника.

„Радев никога не е показвал особен афинитет към политиката. Мисля, че той влезе в политиката само защото не е съгласен с това, което направи Борисов и неговия екип, особено що се отнася до отношението му към въоръжените сили. Той почувства, че има подкрепа от военните среди и от обществото, и следователно влезе в президентската надпревара. Нещо подобно е и с мен, аз изобщо нямаше да направя партия, ако не бяха пагубните политики на Никола Груевски", подчертава Илия Николовски, пенсиониран македонски генерал, който сега е част от управляващото мнозинство в парламента в Скопие. Той се среща няколко пъти с Радев, за когото изрича изключително достойни думи, що се отнася за професионалния му опит.

„Той е преминал през всички военни училища на Изток и Запад, получил е образованието си както в Русия, така и в САЩ. Минава за полиглот, владеещ английски, немски и руски език. Когато влезе в политиката, той се оттегли от военния пост. Интересното е, че в България, както и в други страни от НАТО, няма ограничения за влизане на военни лица в политиката, както е при нас, където трябва да минат три години от оттеглянето от военната функция до влизането в политиката. По това се различаваме с нашите източни съседи, но и в нещо друго: там независимо, че президентът и премиерът не са в кохабитация, те са единодушни, когато става въпрос за националните интереси. Винаги казвам, че когато отидете някъде на посещение, не се говори лошо за страната, от която идвате, нито за страната, в която сте отишли“, заключава Николовски.

Радев има докторска дисертация по военни науки в областта на тактическото обучение на самолети и симулация на въздушния бой. През 2003 г. завършва колеж по авиация в САЩ и получава титлата „Магистър по военни стратегии".

Зоран Заев: Изграждаме приятелство с България, отбелязваме общата ни история

"Аз съм много внимателен човек. И правя всичко възможно за изграждането на приятелство. Виждате, че оставям суетата настрани. Република...

„По-голямата част от всички тези аспекти за сигурност, операции, протоколи, тактики и стратегии ги е завършил в САЩ, а техните школи обръщат внимание на дипломатическото поведение и анализа, за разлика от Европа, където акцентът е поставен върху оперативността", поясняват информирани лица.

Една от ключовите точки в кампанията му за президент бе, че на България не бива да се позволява да става Мекка за мигрантите, настоявайки Русия и САЩ да разрешат конфликта в Сирия. България, макар и в много по-малка степен от Македония, бе засегната от мигрантска вълна. Реторика, напомняща тази, използвана от неговия македонски колега г-н Георги Иванов, с когото се срещаха наскоро в София. Радев бе единственият български държавник сред мнозинството, който прие Иванов след напускането му на срещата с Никола Димитров и Зоран Заев. Тези дни българският баща на нацията е във фокуса на интереса, защото се „нахвърли" на македонския премиер заради изказване, че Илинденското въстание е българско. Той не прие извинението на Заев във Facebook и поиска анекс към договора за добросъседство между Македония и България.

Договорът за добросъседство създаде някои предпоставки за започване на нова ера на добри отношения, но враговете на евроатлантическа Македония се опитват да подкопаят тези положителни процеси. В този смисъл пряката намеса на Русия в отношенията между македонската държава и църква, от една страна, и българската държава и църква от друга страна, играе ключова роля. Започна с решението на синода на БПЦ да замрази отношенията с МПЦ, повлияно от същия център на властта. Днес сме свидетели, че политици от България, които са повлияни от Изтока, настояват да създават проблем там, където го няма, с една цел: да изпълнят задачата на господарите си да попречат на Македония да влезе в НАТО чрез нарушаване на добросъседските отношения между двете страни. Вместо договорът да се прилага напрактика, има връщане към реториката на миналото, която никога не допринесла с нещо добро - нито за Македония, нито за България. Политиците, които служат на стереотипите от миналото, трябва да престанат с опитите да режат клона на общата бъдеще на нас, младите поколения, апелира Петър Богоески от реформаторското крило на ВМРО-ДПМНЕ.

Румен Радев ще остане на президентския пост поне до януари 2022 г. Дотогава обществеността, най-малкото в Македония, го моли да изгаси двигателите и да „лети" мирно в президентската резиденция“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари