Предупреждение: Украйна е заплашена от сериозна криза с електричеството

7261
Предупреждение: Украйна е заплашена от сериозна криза с електричеството
Снимка: Getty Images

Украинците вече са свикнали със спиранията на тока. Но националната електрическа мрежа е пред пълен колапс, което означава, че страната ще стане почти напълно необитаема, пише американското издание Foreign Affairs. Всъщност може ли електроенергийната система на страната да бъде защитена от терористичните руски удари?

След 11 месеца военни действия и 4 месеца непрестанни руски удари по украински енергийни съоръжения, националната електропреносна мрежа е все по-близо до пълен колапс. Русия нанася безжалостни удари по електроцентрали, подстанции и други важни обекти от енергийната инфраструктура на страната. Доставките на електроенергия обаче са далеч под нуждите, което причинява сериозни икономически сътресения. Нови удари могат да доведат до пълен колапс на украинската енергетика, след което десетки милиони хора ще бъдат принудени да живеят в мрак и студ.

Смъртните случаи от срива на електропреносната мрежа може да са много повече от евентуалните загуби от руските тактически ядрени оръжия. Колапсът на украинската електрическа мрежа може също така да причини хуманитарна и миграционна криза в Европа, унищожаване на ядрени реактори, наводнения поради спукани стени на язовири и тежка хранителна криза в страните, зависими от износа на храни от Украйна.

Западът има всичко необходимо, за да предотврати катастрофата. Приятелите на Киев в НАТО и другаде трябва незабавно да осигурят целенасочена помощ на украинската електропреносна мрежа и тази помощ трябва да бъде съизмерима с финансовите ресурси, отпуснати за доставка на оръжия и дипломатическо внимание към конфликта. В края на краищата военните нужди на Украйна се осигуряват не само с оръжие, но и с електричество. Ако западните демокрации предприемат ефективни действия за укрепване на сега неработещата електрическа мрежа на Украйна, те ще покажат как обществото може да бъде защитено от този вид атака срещу критична инфраструктура. Но ако тези демокрации не намерят силата, от която се нуждаят, за да свършат работата, негодниците от цял свят ще открият, че ударът по чувствителната електропреносна мрежа на една страна е най-добрият начин тя да бъде поставена на колене. Още: САЩ отпускат спешна помощ за енергийната инфраструктура на Украйна

Под удар

Електрическите мрежи са едно от най-големите и сложни изобретения на човечеството. Те се състоят от съоръжения и оборудване, които могат да бъдат обособени в пет основни категории: електроцентрали за производство на електроенергия, трансформатори в електроцентрали, (повишаващи напрежението преди пренос), далекопроводи за пренос на електроенергия на дълги разстояния, трансформатори, (намаляващи напрежението в междинни подстанции) и разпределителни мрежи, чрез които се доставя електричество за домове и предприятия.

Електрическите мрежи са уязвими откъм големите трансформатори, които увеличават и намаляват напрежението. Тези устройства често са с размерите на малка къща и тежат стотици тонове, трябва да бъдат транспортирани на специални железопътни платформи и тежки камиони. Ако е необходимо, трансформаторите трябва да се монтират на открито, за да има свободна циркулация на охлаждащия ги въздух. Този дизайн прави големите силови трансформатори основна цел за въздушни бомбардировки, ракетни удари и атаки с дронове.

Без работеща електропреносна мрежа животът в Украйна много бързо ще се превърне в мъчение. И за мнозина тази страна ще стане напълно необитаема. Електрически помпи изпомпват вода в системата за пречистване на водата на украинските градове. Електричеството задвижва хладилници, където се съхраняват храни. В големите градове комбинираните отоплителни и електрически централи отопляват и осветяват къщи и предприятия през зимата. Електричеството е необходимо на комуникационната система на страната, включително на президента Володимир Зеленски, който прави телевизионни обръщения всяка вечер. Без него важни държавни институции няма да могат да функционират. Банкомати, разплащателни карти и електронни портфейли – всичко това се нуждае от електричество. Но дори и с помощта на електричество горивото се изпомпва от хранилищата и без него системата за логистична поддръжка на украинската армия няма да може да работи, пише Foreign Affairs.

В началната фаза на инвазията Русия беше много сдържана в своите удари срещу критична инфраструктура, щадейки украинската електрическа мрежа. Обстрелът близо до фронтовата линия нанесе известни щети на електроцентралите, но Кремъл не се опита конкретно да унищожи такива съоръжения. Ако беше бързо прекратена военната кампания, Русия можеше да прехвърля електричество от превзетите електроцентрали в собствената си мрежа или дори да продава украинско електричество на високи цени на Европа. Но след като руската офанзива беше спряна, Москва преразгледа стратегията си и започна да нанася удари по критична украинска инфраструктура.

Украйна има развита железопътна мрежа и там работят предимно електрически локомотиви. Специални трансформатори преобразуват електричеството от електропроводите, намалявайки напрежението до нивата, използвани от железопътния транспорт. В края на април Русия започна поредица от удари по тягови подстанции в Западна Украйна, повреждайки трансформатори и прекъсвайки железопътните връзки. През април и началото на май тя нанесе три ракетни удара срещу енергийния комплекс в Кременчуг, който генерира електричество за рафиниране на нефт и съхранение на гориво. Кремъл заяви, че целта на удара е да се възпрепятства доставката на оръжия от НАТО за Украйна.

До края на септември руските и украинските сухопътни сили бяха в задънена улица и целият напредък беше спрян. На 27 септември Русия атакува украинската електрическа мрежа. Три експлозии избухнаха в град Харков, като едната унищожи силов трансформатор. Още: Г-7: Руските атаки по украинската инфраструктура са военно престъпление

Руското ръководство съобщи, че на 8 октомври украински агенти са взривили камион с експлозиви на мост в Керченския проток, свързващ Крим и Русия. На 10 октомври Русия нанесе първия масиран въздушен удар по украинската електрическа система. Путин каза, че това е възмездие за взривяването на моста. В западния град Лвов електричеството напълно пропадна, рутерите спряха да работят, а две трети от интернета в града и региона беше изключен. Така започна пълномащабна инфраструктурна война.

Удари по слабите места

Русия е участвала активно в проектирането и изграждането на украинската мрежа и е добре запозната с нейните слабости. Почти цялата електрическа мрежа на Украйна е създадена през съветската епоха. Повече от половината електроенергия в Украйна се генерира от 15 реактора, които са част от четири атомни електроцентрали. Запорожката атомна електроцентрала е превзета от руските войски и периодично се изключва от украинската електропреносна мрежа.След взривяването на моста в Керченския пролив Русия удря важни електропреносни възли с нарастваща честота и упоритост. Украинската противовъздушна отбрана прехваща около 80% от ракетите и безпилотните самолети, но тези, които пробиват, имат пагубно въздействие. На първо място са засегнати големите автотрансформатори, които намаляват електричеството с високо напрежение, генерирано от украинските атомни електроцентрали, и го доставят в жилищните райони. Още: Руски канали почнаха да говорят за нова голяма руска загуба - АЕЦ Запорожие

Руските удари бяха толкова опустошителни, че мрежовият оператор Ukrenergo беше принуден да наложи постоянни прекъсвания на тока в цялата страна. Днес мрежата отговаря на нуждите на потребителите със 75%, а понякога тези цифри падат под 50%. Броят на интернет връзките, който е добър индикатор за електрозахранването, също намалява.

На 23 ноември Русия почти нанесе нокаутиращ удар по украинската електрическа мрежа, като изстреля около 70 крилати ракети и дронове камикадзе по критична енергийна инфраструктура. Украинските войски свалиха повечето от крилатите ракети, но въпреки усилията им електричеството беше прекъснато в повечето региони, оставяйки само няколко района с електричество. Операторите на следващата сутрин умело използваха тези острови от електричество, за да възстановят захранването. Но събитията от тази нощ показаха, че е напълно възможен пълен колапс на системата.

Русия се опитва не само да унищожи украинската електрическа мрежа, но и да разруши изобщо системата за електроснабдяване. Преди избухването на военните действия украинската компания "Запорожтрансформатор" (ЗТР) беше най-големият производител на трансформатори в Европа и постсъветското пространство. Там са работили 3500 висококвалифицирани служители. ZTR осигуряваше 95% от трансформаторите за украинската електрическа мрежа, а също така доставяше важни трансформатори за Русия. Основният завод на ZTR се намира в Украйна в района на Запорожие, недалеч от фронтовата линия. Докато Украйна не национализира компанията миналия ноември, тя беше съвместна собственост на украински и руски юридически лица. През първата седмица на декември Русия атакува завода за трансформатори ZTR, унищожавайки производствени линии и складови съоръжения.

Когато всичко започне да се разпада

Сривът на електропреносната мрежа може да бъде както причина, така и следствие от социална нестабилност. За да поддържа функционирането на електроенергийната система на страната, тя се нуждае от ресурсите на едно напреднало общество: квалифицирани инженери и техници, доставки на гориво за производство на електроенергия, система за физическа и киберсигурност, комуникации и вериги за доставка на части. Русия разруши тези основи. След безмилостни атаки и само селективни ремонти, вероятността от пълно срутване на мрежата е много голяма. Тъй като едно сложно и развито общество не може да издържи дълго без електричество, колапсът на електрическата мрежа може да бъде последван от разпадане на обществото.

Милиони украинци вече са напуснали страната и сега населението на Украйна е приблизително 35 милиона. Ако националната енергийна мрежа бъде разрушена, милиони украинци спешно ще се придвижат към границата и тогава в Европа ще започне нова бежанска криза. Чувството за дълг ще принуди много ядрени и водноелектрически оператори да останат на работните си места, но някои все пак ще изберат да избягат със семействата си. Три четвърти от работниците в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала вече са напуснали.

Загубата на такъв персонал е изключително опасна. Никога досега Украйна, силно зависима от ядрената енергия, не е била изправена пред такива масивни удари върху енергийната си система. Атомните електроцентрали изискват добре обучени специалисти, които да гарантират тяхната безопасна експлоатация и поддръжка. Ако мрежовото захранване спре за седмица или две, ядрата на реактора може да се разтопят или в басейните с отработено гориво да започнат пожари. И тогава в атмосферата ще навлезе радиация, която ще падне под формата на радиоактивни отпадъци в близките райони. Подобна катастрофална ситуация може да се развие във водноелектрически съоръжения в случай на загуба на ключов персонал.

Украйна има широка мрежа от язовири на реките Днепър и Днестър. За безопасната и надеждна експлоатация на такива язовири се изисква работниците да бъдат постоянно на работа и да регулират нивото на водата, както и да отстраняват отломките от преливниците и да предприемат необходимите мерки при извънредни ситуации. Шлюзовете на язовирите се отварят и затварят с електродвигатели и трябва да се контролират постоянно 

Язовирите са най-податливи на разрушаване поради преливане и бърза ерозия на почвата. Нагоре от столицата Киев срещу течението на Днепър се намира един от най-дългите язовири в света – 18 километра. Утайките на дъното на водохранилището съдържат радиоактивни вещества, които са се утаили там след аварията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. Ако водата пробие язовирната стена, радиацията ще достигне Киев и други градове и водоеми надолу по течението. По време на Втората световна война Сталин нарежда язовирът Днепрострой в Южна Украйна да бъде взривен, за да осуети напредването на германските войски. Потоци вода се устремяват надолу, наводнявайки селата и градовете, разположени по бреговете на Днепър. В резултат на това загиват десетки хиляди хора. Ако язовирът сега се скъса, водата пак ще се спусне по Днепър и последствията ще са още по-лоши. Броят на жертвите на наводненията може да надхвърли броя на цивилните, станали жертви на този въоръжен конфликт. Още: Швейцария отпусна "зимна помощ" от над 100 млн. евро за Украйна

Освен това пълният колапс на електропреносната мрежа ще има тежки последици за украинската армия, подкопавайки нейната логистична система. Западните страни са похарчили над 100 милиарда долара за подкрепа на Украйна. Но ако електрическата система на страната спре да работи, ще са необходими много повече пари за издръжка на армията и предоставяне на хуманитарна помощ.

Пълният колапс на националната електропреносна мрежа може да доведе до смъртта на значителна част от украинското население. Батериите в комуникационните мрежи ще се изтощят. Държавните служби ще спрат да работят. Много граждани на Украйна ще се опитат да се евакуират, но когато електрическите помпи на бензиностанциите се изключат, собствениците на автомобили няма да могат да заредят колите си. Съвсем скоро пътищата ще се напълнят с недвижими коли. Някои хора ще продължат пеша, а останалите ще останат. Запасите им от храна и вода бързо ще се изчерпят. След няколко седмици в страната може да започне глад. Тъй като няма да има чиста вода без пречистване ще избухнат епидемии. 

Външният свят също ще пострада. Година преди руската инвазия Украйна предостави 40% от пшеницата на Световната продоволствена програма на ООН. Износът на царевица от тази страна представлява 12% от световния, а на пшеница – 9%. Значително намаленият украински износ на зърно минава основно през пристанището на Одеса. Електроснабдителната система в този град вече е сериозно повредена и търсенето е задоволено само наполовина. Ако цялата електроенергийна система на Украйна се срине, износът на зърно може напълно да спре, което да доведе до увеличаване на глада в най-бедните страни в света.

Как да предпазим светлината от изгасване 

В началния етап на военните действия Украйна бързаше да получи оръжия от страните-членки на НАТО. Едва на второ място тя помисли за чуждестранна помощ при осигуряване на функционирането на критична инфраструктура, включително електрическата мрежа. Но ако електрическата мрежа на нацията бъде унищожена, милиардите долари, изразходвани за модерно военно оборудване, ще отидат на вятъра.

Чрез нанасянето на въздушни удари по критични енергийни съоръжения, Русия ги унищожава по-бързо, отколкото тези съоръжения могат да бъдат ремонтирани или заменени. Всяка една голяма преносна подстанция и топлоелектрическа централа в Украйна е била ударена поне веднъж, а някои са били ударени пет или повече пъти. Унищожени са десетки автотрансформатори, които са най-важният компонент на мрежата. Тяхното закупуване се превърна в спешен приоритет за украинското правителство.

Украйна изпрати списък с приоритетни покупки на мрежово оборудване до посолствата на западните страни. Той включва стотици скъпи съоръжения, включително 55 автотрансформатора, които са спешно необходими. На 18 януари Държавният департамент на САЩ обяви 125 милиона долара за украинската електрическа мрежа в допълнение към обявените през ноември 53 милиона долара. Към февруари Украинският фонд за енергийна подкрепа, създаден от секретариата на Енергийната общност на ЕС, е събрал 157 милиона долара и е дарил от тях 118 милиона. Но това явно не е достатъчно. Само автотрансформаторите от украинския списък ще струват повече от цялата събрана сума. Необходими са повече средства и то спешно. За да се предотврати колапсът на украинската електроенергийна система, ще са необходими милиарди долари. Това са огромни средства, макар и значително по-малко от изразходените за оръжия за Украйна.

Ще бъде трудно да се закупи оборудване за украинската електрическа мрежа, особено автотрансформатори, дори ако събраните средства са достатъчни. Преди пандемията от COVID-19 времето за производство и доставка на автотрансформатори беше около година; сега европейските клиенти трябва да чакат до три години. Това е скъпо оборудване, всеки трансформатор струва от 5 до 10 милиона долара. Но те са издръжливи и техният експлоатационен живот е средно 40 години. Често те се правят по поръчка, което затруднява складирането на резервни части за тях.

Трансформатори за 750 киловолта, каквито са необходими за украинската електропреносна мрежа, се произвеждат в големи количества само в няколко страни. Сред тях са Китай, Индия, Япония и Южна Корея. Има и малки производители на автотрансформатори, разположени по-близо до Украйна, по-специално Холандия, Испания и Турция. Съединените щати имат минимален капацитет за производство на автотрансформатори. Въпреки че индустриалните лобита оказват натиск върху правителството на САЩ да използва Закона за военно производство, за да разшири вътрешния производствен капацитет, усилията им досега са неуспешни.

Страните-членки на НАТО и други съюзници на Украйна могат да доставят резервни трансформатори от други източници. Електроснабдителните компании създават запаси от резервни части в своите страни, съхраняват в складове трансформатори, изведени от експлоатация преди края на техническия им живот, и дори нови части от такова оборудване. Някои украински трансформатори са съвместими с трансформатори, работещи в страни, които са били част от Варшавския договор. Мрежовото напрежение също е съвместимо, макар и не във всички региони. Трансформаторите често се експлоатират, докато контролните уреди покажат, че са на път да се повредят. Но някои все още имат значителен неизползван ресурс.

Познаването на военното време ще помогне да се намерят други решения. Ирландия и Латвия вече са доставили по един автотрансформатор. Проучвания на търговци на използвани трансформатори помагат да се идентифицира оборудването, което може да бъде от полза за Украйна. В електропроводите за високо напрежение има хиляди трансформатори. Всяка година стотици единици се извеждат от експлоатация и компаниите ги разглобяват за части, особено за събиране на медна жица, която е високо ценена на пазара за скрап. Като временна мярка доставчиците могат да обновят използвани трансформатори, особено тези, които са били бракувани от комуналните компании в Европа и Северна Америка.

Съединените щати и техните съюзници трябва да наложат мораториум върху демонтажа на големите трансформатори. Техните компоненти за многократна употреба, като железни резервоари и ламинирани стоманени сърцевини, изработени от специална електрическа стомана, могат да бъдат преработени, за да съответстват приблизително на комбинацията от честота и напрежение в украинската мрежа. Такава промяна може да се извърши в съседна Полша и в други страни, разположени близо до Украйна, или в завода за трансформатори ZTR в самата Украйна. Ако е необходимо, квалифицираните работници на ZTR могат да бъдат изведени в предприятия извън Украйна. Благодарение на това ще бъде възможно да се намали времето за доставка на поръчки за нови трансформатори от няколко години на няколко месеца.

В крайна сметка Украйна ще се нуждае от трансформатори по поръчка, за да възстанови електропреносната система. С всички налични необходими материали, един автотрансформатор отнема по-малко от два месеца за производство и тестване, доста по-малко от тригодишната времева рамка, която повечето производители твърдят. С обединени дипломатически усилия правителствата и частните компании могат да бъдат убедени да изпълнят приоритетно украинските оферти за трансформатори.

Най-голямо внимание 

Въоръженият конфликт в Украйна е най-големият конфликт в Европа след Втората световна война и първият след изграждането на огромни електрически мрежи с дължина хиляди километри. Цели държави зависят от специално изработено оборудване и компоненти за такива мрежи на другия край на света, които са трудни за транспортиране. 

Десетилетията на мир и глобализацията на икономиката доведоха до факта, че сега производството на оборудване за електрически мрежи е концентрирано само в няколко страни. Въоръженият конфликт ясно демонстрира недостатъците на такава система, които се отразяват в работата на електрическите мрежи. В момента ръководството на НАТО е загрижено за доставките на танкове M1 Abrams и Leopard 2, бойни машини на пехотата Bradley, системи за противовъздушна отбрана Patriot и дори самолети F-16. Такива съвременни оръжия може да играят роля в постигането на победа, но липсата на автотрансформатори заплашва Украйна с поражение.

Неволите на Украйна ни напомнят, че неясни технически въпроси, като значението на големите трансформатори за електрическите мрежи, могат да определят изхода от конфликт. Държавите водят не само военни, но и инфраструктурни битки. Съвременното общество е заплашено от ужасна катастрофа, ако електричеството спре за дълго време. В Украйна епидемиите, дължащи се на мръсна вода, глад, масова миграция на населението, разрушаване на реактори и пробиви на язовири се превърнаха в много реална заплаха. Политиците обаче трябва да знаят, че ситуацията с електроенергията в Украйна предоставя възможност за намиране и прилагане на креативни решения, като препроектиране на трансформатори.

Украинската електропреносна мрежа може да бъде укрепена, но времето изтича. Ръководството на НАТО следва да съсредоточи цялото си внимание върху задаващата се криза, ако не иска цяла Украйна да потъне в студ и мрак.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари