Препоръките на СЗО за ограниченията, маските и медицинските сестри

6522
Препоръките на СЗО за ограниченията, маските и медицинските сестри
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Шефът на програмата за извънредни здравни ситуации на СЗО доктор Майкъл Райън заяви, че страните, които искат да отменят ограничителните си мерки за коронавируса, трябва да го правят постепенно, предадe Associated Press

"Карантината в много ситуации е доказала ефективността си за предотвратяване на разпространението на коронавируса

Тази карантина обаче води и до сериозни икономически затруднения", отбеляза той, но подчерта, че "вероятно ще е лоша идея да се отменят всички ограничителни мерки едновременно".

Кризата COVID-19 в Европа продължава, СЗО заговори за постепенно отпадане на ограниченията

Тези ограничения според Райън трябва да отменят стъпка по стъпка успоредно с анализ на данните и укрепване на здравните системи за избягване на появата на нови случаи.

Трябва да има готови системи за засичане на случаи, проследяване на контакти, карантиниране на възможни заразени и масово тестване, изтъкна експертът от СЗО.

Световната здравна организация предупреди още, че само носенето на маски няма да е достатъчно, за да бъде победена пандемията.

Маските сами по себе си не могат да спрат пандемията COVID-19", подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус по време на пресконференция.

Русия дава 1 млн. долара на СЗО за борба с коронавируса

Русия предоставя на Световната здравна организация (СЗО) 1 милион долара за борба с коронавирусната инфекция. Съответната заповед на пр...

"Ако се носят маски, те трябва да се използват безопасно и правилно. СЗО има указания как да слагате, сваляте и изхвърляте маски.

Ясно е, че в тази област има ограничени изследвания. Ние насърчаваме държавите, които обмислят да въведат маски за населението, да проучат тяхната ефективност", подчерта Гебрейесус.

Ето как някои страни се борят успешно с коронавируса без крути мерки

На фона на ситуацията с коронавируса в света все по-остро се усеща недостиг от медицински сестри. Дефицитът на сестрински персонал в световен мащаб е най-малко 5,9 милиона кадри, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО).

В света има малко под 28 милиона медицински сестри. От 2013 г. до 2018 г. техният брой се е увеличил с 4,7 милиона. Въпреки това недостигът на сестрински персонал в световен мащаб остава 5,9 милиона, като най-остро се усеща недостигът на медицински сестри в Африка, Югоизточна Азия и региона на СЗО в Източното Средиземноморие, както и в редица страни в Латинска Америка.

Над 200 000 са се излекували от коронавирус

Броят на оздравелите в света от коронавирус надхвърли 200 000 души. Това съобщава интернет сайтът Worldometer. Точният брой на хората...

Според доклада, с цел предотвратяване на глобалния дефицит на кадри, отделните държави, които се сблъскват с този проблем, трябва да увеличат броя на завършващите медицински сестри средно с 8 % годишно. Това ще струва приблизително 10 долара на глава от населението годишно.

„Политиците знаят колко струва подготовката и запазването на професионалните медицински сестри, но едва сега много от тях започват наистина да осъзнават реалната стойност на сестринския персонал“, заяве Анет Кенеди – председател на Международния съвет на медицинските сестри.

Според нея, всеки долар, вложен в развитието на професията на медицинската сестра, носи осезаем резултат, когато става въпрос за здравето и благополучието на хората

Държавите са длъжни да обезпечат финансово ускорената подготовка на медицински сестри и да създадат достатъчно работни места за тях, пише още в доклада

Можете да следите случаите на коронавирус в България и по света в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари