Примерът за руската дезинформация - химическата атака в Хан Шейхун

4024
Примерът за руската дезинформация - химическата атака в Хан Шейхун
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия е използвала видеозапис с 2-годишна давност и твърдения на така наречената "алтернативна" шведска правозащитна група за дискредитиране на съобщенията за химическата атака в Хан Шейхун, Сирия. Това пише в свой материал порталът Coda Story.

Видеозаписът, който руските власти са използвали като "ключово доказателство" за липсата на съпричасност на Башар Асад към химическата атака в Идлиб, при която загинаха над 80 души, вкл. жени и деца, е бил направена преди две години. Първите линкове към него са се появили месец преди трагедията.

Видеокадрите бяха широко разпространени в руските медии, повечето от които под контрола на държавата, а така също и в социалните мрежи, скоро след като американският президент Доналд Тръмп даде заповед на нанасяне на ответен удар по сирийските въоръжени сили.

На видеото се вижда как от лекари от временно отделение за Спешна помощ се суетят около изнемогващи и полуголи деца: очите на децата се затварят, а от носа им излиза пяна. Операторът хваща облечено в розово бельо момиченце, лежащо върху тялото на възрастна мъртва жена, а на следващите кадри лекарят инжектира детето с дълга игла в гърдите му.

След като се появява информацията за химическата атака в Северна Сирия и последващите ответни мерки от страна на САЩ, руските официални лица и контролираните от Кремъл издания започват разпространнието на противоречиви данни за произшествието, свеждайки всичко до това, че трагедията не е нищо повече от постановка. При това за ключово свидетелство от мястото на трагедията е бил използван споменатият по-горе видеозапис.

Проблемът е в това, че руските медии премълчават един много важен факт, а именно, че въпросният запис е направен преди две години.

ООН потвърди: Асад е виновен за химическата атака в Хан Шейхун

Експерти на ООН посочиха, че отговорност за химическата атака в сирийския град Хан Шейхун на 4 април 2017 г. носи режимът на президента...

Първоначално записът е качен през 2015 година от местното подразделение на "Белите каски" - група от доброволци – спасители, които работят в сирийската провинция Идлиб, държана от опозиционните войски. Но сега рускитe и сирийските официални лица заявиха, че от неправителствената организация "Шведски лекари за правата на човека" (Swedish Doctors for Human Rights, SWEDHR) разполагат с доказателства за това, че каченото от "Белите каски" видео е постановка. При това основна цел на заявленията на организацията "Шведски лекари за правата на човека" е дискредитирането на факта на химическата атака и доброволците от "Белите каски", твърди Coda Story.

Фактът, че руските медии и държавни лица не споменават времето на създаването на снимките, създаде впечатление, че предоставеният като "доказателство" видеозапис е направен веднага след атаката през април 2017 година, а не показва по-ранни събития. По това време повечето руски медии, сред които Sputnik, "Российская газета", "Правда", телеканалите "Звезда", "Рен-ТВ" и RT, вече успяват да покажат на зрителите си отчета с извода на шведската организация. Веднага след демонстрацията на отчета по руските канали, търсенето по ключова дума "Бели каски" показва няколко страници с линкове, чиито заглавия споменават изводите на шведските специалисти. Руските медии "забравят“ да споменат, че става въпрос за коментар за събития от 2015 година.

Шведското "доказателство"

Първите статии на организацията "Шведски лекари за правата на човека", посветени на химическите атаки в Сирия, се появяват на 6 март 2017 година в онлайн изданието The Indicter – месец преди да се случи самата атака.

В анализа си на записа с 2-годишна давност шведската организация поставя под съмнение автентичността на атаката - на видеото, според шведите, са били запечатани "опасни за живота" или "подправени" медицински процедури. По изводите ѝ, смъртта на децата е предизвикана от силно предозиране на опиати, а не от химическо отравяне. От организацията твърдяха, че "Белите каски" специално са направили фалшивия запис с мъртвите зеца за пропагандни цел.

ООН официално обвини Дамаск за химическата атака в Хан Шейхун (ВИДЕО)

Разследващият екип на военни престъпления към ООН обяви, че има доказателства, че сирийските правителствени сили са извършили атаката с...

Шведските филиали на Amnesty International и Human Rights Watch, Шведското медицинско общество (Swedish Society of Medicine) и Шведската медицинска асоциация (Swedish Medical Association) заявиха, че никога по-рано не са чували за "Шведски лекари за правата на човека", която се нарича "алтернативна неправителствена организация".

По данни на Радио Швеция, доктор Лейф Елиндер, посочен като един от експертите в отчета на "Шведски лекари за правата на човека", всъщност е лекар-педиатър, излязъл в пенсия и уволнен от Агенцията за социално осигуряване (Social Insurance Agency) в Швеция за фалшифицирането на медицински данни. Доктор Елиндер пояснил по-рано, че работата му в "Шведски лекари за правата на човека" е поради желанието му да "предотврати началото на Трета световна война".

Повтаряйки стратегията за провеждането на кампания по дезинформация, както беше в случая с полет MH-17, различните министерства на Русия едновременно пуснаха противоречащи си едно на друго съобщения.

Така министерството на отбраната на Руската Федерация пусна прессъобщение, в което се казваше, че авиоударът на правителствените войски на Сирия е бил нанесен по химически завод на терористи.

Human Rights Watch: Химическата бомба от Хан Шейхун е съветско производство (ВИДЕО)

Правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) твърди, че на мястото на химическата атака в сирийския град Хан Шейхун са открити ...

От своя страна, министерството на външните работи на РФ заяви, че отговорност за случилото се носи сирийската опозиция и, че данните за химическа атака на сирийските правителствени сили са измислица. При това нито едно от руските министерства не споменава за изводите на западните експерти, които бързо обръщат внимание, че ако ВВС на Асад действително са атакували химически завод на опозицията, то ефективността на прилагане на зарина, установен в телата на жертвите, би била нулева, тъй като заринът е нервно-паралитичен газ и активен химически агент, който губи свойствата си при висока температура.

"Не е трудно да си представим, че при получаването на противоречива информация част от хората вярват на "Теория 1", втората част предпочита "Теория 2", третата част се придържа към "Теория 3", а останалата част изобщо не разбира. Като резултат от това често се сблъскваме със ситуацията, когато никой нищо не прави", казва бившият зам.-министър на отбраната на САЩ и съветник на Пентагона Джеймс Милер.

По-голямата част от руската дезинформация за реалните събития се основава на съобщения и коментари на мътни групи и политици с крайно десни убеждения с помощта на които крайно ловко се объркват следите и се скрива реалната информация за случилото се.

"След войната в Ирак никой от политиците не иска да рискува и да взима решения въз основа на непроверена информация. Затова дори в този случай, когато всичко е ясно, като бял ден руските пропагандисти имат в запас много начини за преиначаване на реалността и заличаване на следите. Точно в това се състои руската стратегия: докато няма 100% увереност в информацията и никой няма смелостта да прояви инициатива, руската страна може да направи всичко, което ѝ хрумне. Трябва да се признае, че подобен подход е напълно оправдан", казва още Джеймс Милър.

Изводите на "Шведски лекари за правата на човека" получиха широко признание в руската медийна среда и официалните кръгове, а в САЩ данните на шведската организация се използват активно от различни радикални групировки и "алтернативни" новинарски сайтове. Неотдавна организацията публикува видео, за чийто музикален фон бе избрана композиция, наречена "От Русия с любов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com