Проектът "Северен поток 2": Понякога Доналд Тръмп е прав

7975
Проектът "Северен поток 2": Понякога Доналд Тръмп е прав
Снимка: Getty Images/Guliver

На фона на изострянето на отношенията между Берлин и Вашингтон заради проекта „Северен поток 2“, в последните дни медиите в Германия в публикуваха множество материали с остри критики към държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Но редакцията на германския ежедневник Die Stuttgarter Zeitung, цитирана от агенция "Фокус", представя контраргументи на твърдението, че американският президент греши в преценката си за газопровода.

Преди около седмица Тръмп определи Германия като „заложник на Русия“. Гневното му изявление бе във връзка с 1200-километровия „Северен поток 2“, по който ще бъде транспортиран руски газ до Европа през Балтийско море. Берлин плаща на Москва „милиарди“, което го прави зависим от режима на Владимир Путин: 70% от потреблението на природен газ в Германия се покрива от руските доставки. Както винаги, Тръмп преувеличава – става въпрос само за 38%. И докато всички се нахвърлиха срещу американския президент, политологът Франк Умбах от Федералната академия за политика за сигурност изброява контрааргументи. Понякога Доналд Тръмп не греши, категоричен е експертът.

Тръмп: Няма президент, който да е по-твърд с Русия

Американският президент Доналд Тръмп се срещна със сериозна критика, за това че не е успял да се справи с руския президент Владимир Пут...

В обем от пет страници Умбах споделя „изричното си лично мнение“. В текста проектът за „Северен поток 2“ е оценен като „деликатна инфекция на външната политика, за която Германия носи отговорност“. Стратегическите намерения и предимства за Русия от газопровода са „до голяма степен прикрити или омаловажени".

Умбах припомня, че спорният план е утвърден от федералното правителство „едностранно, без предварителна консултация с Брюксел и съседните държави". Давайки пример с бежанската политика и спора между партиите от Съюза (ХДС/ХСС), политологът стига до заключението, че Берлин води политика, насочена единствено към удовлетворяване на националните интереси, без да се координира с партньорите си от Европейския съюз. „Целите на ЕС са жертвани на олтара на германско-руските специални интереси", обобщава Умбах.

Плановете за изграждането на газопроводи противоречат на подхода за енергийна сигурност, съгласуван с ЕС. Със „Северен поток 2“ зависимостта на Германия от вноса на руски газ ще се увеличи от сегашните 38% на 50% или дори 60%. Тези цифри всъщност не са толкова далечни от данните, които Тръмп цитира на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Предпочетеният от Германия газопровод подкопава диверсификационната стратегия на европейците. „Северен поток 2“ обслужва „не само търговските, но и геополитически интереси на Москва", тъй като „Русия не винаги е в състояние ясно да отделя бизнеса от стратегическите си цели“.

На вниманието на Тръмп: създадоха най-голямата икономическа зона в света

Те се чувстват нежелани и отритнати от Америка, което допълнително ги сближава: с търговското споразумение помежду си, ЕС и Япония пока...

Експертът се възмущава от начина, по който в Германия тълкуват коментарите на Тръмп. Те би трябвало да бъдат погледнати от различен ъгъл. С избора на „Северен поток 2“ Германия пренебрегва „интересите на няколко компании, които са по-ценни от гледна точка на европейската солидарност и сигурност“. Така че изводът е един: със „Северен поток 2“ федералното правителство на Германия застрашава общата външна енергийна политика на ЕС, залегнала Договора от Лисабон, пише Умбах. Изглежда, че критиките на Тръмп към Меркел и компания все пак са резонни.

Професорът, който е и съветник на няколко европейски правителства, предупреждава, че Берлин подценява стратегическото значение и политическите последици от проекта за газопровода. „Северен поток 2“ не е трън само в очите на Вашингтон. От гледна точка на страните от Източна Европа, той също е неприемлив. В по-широк смисъл одобрението на Берлин за газопровода може да се тълкува и като неразбиране и невнимание към проблемите с националната сигурност на тези държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари