Професор Бабакан: Сирия може да е акцент в политиката на Байдън в Източното Средиземноморие

1099
Професор Бабакан: Сирия може да е акцент в политиката на Байдън в Източното Средиземноморие
Снимка: Getty Images/Guliver

Професор Абдурахман Бабакан, член на Факултета по социални и хуманитарни науки към университета Медипол, разположен в турския град Истанбул, каза в изявления пред Анадолската агенция, че по време на мандата на Джо Байдън като президент на САЩ е вероятно да съсредоточи усилията си предимно върху Сирия по отношение на нейните политики в Близкия изток.

„Според военната стратегия, започнала под администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама и продължила в ерата на Доналд Тръмп, може да се очаква, че през периода на Байдън ще има повече инвестиции в прокси паравоенно-терористични сили, които ще осигурят своеобразна гаранционна услуга за израелските енергийни ресурси и ресурси за сигурност в североизточна Сирия “, каза турският експерт.

Четирима цивилни са убити при израелски бомбардировки в Сирия

Четирима цивилни са загинали при бомбардировки на Израел в сирийската провинция Хама тази нощ, съобщава сирийската държавна медия САНА,...

Бабакан отбеляза, че може да се очаква стратегия от администрацията на Байдън в подкрепа на милициите PYD-YPG, движение, свързано с ПКК, която от своя страна е считана от Турция и ЕС за терористична групировка. Тази ситуация може да представлява риск за двустранните отношения на САЩ с Турция.

Експертът посочи на първо място, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е произнесъл реч, фокусирана върху вътрешните проблеми на САЩ и политиката за преглед и намаляване на глобалните военни операции в страната му, както е провел своята предизборна кампания през 2016 г.

Бабакан посочва, че въпреки че Тръмп твърди, че по време на неговата администрация САШ ще намалят своите военни интервенции и високите нива на военни разходи, страната се е държала по обратния начин по време на неговия мандат и има глобални политически движения за запазване и пренасочване на американския хегемония, но този път на цена.

Турският експерт отбелязва, че Тръмп до голяма степен е продължил външната политика на САЩ на предшестващите администрации, добавяйки:

„По време на управлението на Тръмп, с изключение на всички операции на НАТО, които включваха програмата за прехвърляне на трилиони долари към програмата за модернизация на ядрените оръжия, хиляди американски войници бяха изпратени в Източна Европа в рамките на„ Европейската инициатива за възпиране “срещу Русия. Общо 170 хиляди американски войници са били на мисии в чужбина. САЩ продължават да събират средства за НАТО, договарят постоянна военна база в Полша, задълбочават отношенията си с Тайван, Япония и Южна Корея в рамките на изграждането на блокада срещу Китай в Азия – Тихоокеанския регион. В Близкия изток САЩ направиха нещо подобно срещу Иран, като наложиха тежки икономически санкции. Американският флот увеличи своите навигационни патрули в Южнокитайско море. Въпреки реториката на Тръмп, че ще изтегли американските войски от Афганистан и Сирия, САЩ засилиха военното си присъствие и в двете страни, а администрацията на Тръмп също продължи с политиките на бившия президент Барак Обама, които направиха САЩ съучастник във войната в Йемен с подкрепата му за Саудитска Арабия".

Хая Калиунджи - момичето, което помага на ранени сирийски деца да проходят отново

Хая е била на 15 години, когато й се наложило да избяга от Сирия заради войната. Днес тя живее в Лос Анджелис със своето семейство, но ...

Бабакан потвърди, че Тръмп е провеждал външната си политика като цяло едностранно, докато настоящият президент на САЩ Джо Байдън, за разлика от Тръмп, е фигура, която се връща към традиционната линия срещу едностранчивостта и действа на институционално ниво.

„В администрацията на Байдън можете да видите усилие за изграждане на вяра и доверие в САЩ по целия свят, в опит да бъде изменена и укрепена„ американската мечта “.

Ще видим политика на глобално лидерство, която отново да подчертава регионалните и глобални структури, споразумения и съюзи. В този контекст е възможно да се очакват усилия за укрепване и преструктуриране към съществуването, ефективността, силата и нормите на алианса на НАТО “, каза Бабакан.

Турският експерт припомни, че Байдън е отговарял за външната политика на Близкия изток през двата периода, през които е бил вицепрезидент на Барак Обама, и посочи, че политиките на Обама създават голяма нестабилност в региона от втория му мандат.

Бабакан посочи, че по време на президентството на Байдън позицията на Министерството на националната отбрана (Пентагона) и Централното командване на силите на Съединените щати (CENTCOM) ще отбележи основния курс на американската стратегия в Близкия изток и военното присъствие на страната в региона.

Дахер Ламот: Докато сирийско дете рови в боклуците, САЩ са окупирали 90% от петролните и газови находища на Сирия

"Сирийско дете рови в боклуците, а отзад са окупираните от САЩ 90% от петролните и газови находища на Сирия. Американците, които в меди...

Турският експерт заяви, че може да се очаква по-активна политика на САЩ и в този регион на Източното Средиземноморие през периода на Байдън и заключи, че политиката на Байдън може да се различава от политиката на Тръмп по отношение на Иран, Персийския залив и Израел.

В случая с Иран администрацията на Байдън може би може да се върне, за да договори повторното влизане на САЩ в ядреното споразумение на световните сили с Техеран, но това може да компрометира американския съюз с арабските страни.

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари