Прогноза: Covid-паспортите може да разделят обществото на първи и втори клас хора

2082
Прогноза: Covid-паспортите може да разделят обществото на първи и втори клас хора
Снимка: iStock

Държавният комитет по въпросите на равенството и правата на човека на Великобритания предупреждава правителството на страната, че въвеждането на вътрешни „ваксинационни паспорти“ може да доведе до нов тип дискриминация, пише в своя статия The Independent, представена от агенция Фокус.

Въпреки възраженията на много парламентаристи, британските министри сега обмислят перспективата да въведат сертификати в цялата страна, които да показват дали дадено лице е ваксинирано, дали наскоро си е направило тест за коронавирус или има антитела след изкарана болест. Според плановете подобни документи могат да се превърнат в условие за влизане на обществени места с много хора, като стадионите.

Колко време трае имунитетът срещу COVID-19 след ваксиниране и преболедуване?

Коронавирусът може да се окаже като грип, който изисква ваксиниране всяка година, тъй като циркулиращите варианти мутират бързо, а имун...

Както научиха медиите, в своите оценки Комитетът по равенството и правата на човека стига до заключението, че подобна мярка може да доведе до формирането в Обединеното кралство на „общество, в което има хора от първа и втора класа“. Самият премиер Борис Джонсън по-рано отбеляза, че етичният въпрос и рискът от дискриминация са сред основните препъни камъни в развитието на система за осигуряване на безопасността на здравеопазването на обществени места.

Комитетът също така препоръча на работодателите да се въздържат от политиката да принуждават служителите си да се ваксинират, за да се върнат на работа, докато всички млади хора не получат шанс да се имунизират. Освен това, според отдела, „съществува риск от незаконна дискриминация, ако решенията, взети по време на този процес, са в ущърб на хора, които според своите характеристики попадат в категорията на „защитените“(от дискриминация), но не са ваксинирани или нямат възможност да се ваксинират“.

Този месец редица политици вече се обявиха срещу въвеждането на вътрешни удостоверения за имунизация и подчертаха, че такива документи не трябва да се използват като причина за „отказване на достъп на човек до обществени услуги, бизнес или работа“. С подкрепата на повече от 70 парламентаристи, представители на Консервативната партия, Лейбъристката партия и Либералдемократичната партия написаха съвместно протестно писмо срещу Covid-паспортите.

Баронеса Шармишта Чакрабарти, бивш главен прокурор в кабинета в сянка на бившия лидер на лейбъристите Джереми Корбин, подчерта: „Международните пътувания са лукс, но участието в живота на вашата страна е основно право. Следователно вътрешните „Covid-паспорти“ са стъпка, която отива твърде далеч към авторитаризма. Ще вземем надмощие над вируса не чрез дискриминация и потисничество, а чрез образование, ваксинация и взаимна подкрепа“.

САЩ са против ваксинационните паспорти

Според университета „Джонс Хопкинс“ САЩ е най-засегнатата в света страна от коронавируса с повече от 550 000 смъртни случаи...

В същото време, според The Independent, в Обединеното кралство се водят активни дискусии относно въвеждането на правила за задължителна ваксинация сред медицинските сестри и служителите на домове за възрастни хора и инвалиди. Комитетът по равенство и права на човека предупреждава, че подобна мярка може да противоречи на закона.

Кристин Макний, ръководител на Unison, един от най-големите британски синдикати, е доминиран от държавни служители, заяви: „Увеличаването на броя на ваксинираните хора в сектора на социалните грижи, е важно за глобалната безопасност. Но задължителните ваксинации са грешен подход и отвличат вниманието от същността на проблема. Твърде суровото отношение може да има ужасни последици. Някои работници могат просто да напуснат, оставяйки зле платен сектор в тежко положение, който и без това вече едва се справя с хиляди вакантни места. Това може да навреди на социалната защита на възрастните и уязвимите групи от населението и никой не иска това“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари