Путин: Действията на Анкара в инцидента със Су-24 изглеждат унизително

4421
Путин: Действията на Анкара в инцидента със Су-24 изглеждат унизително
Снимка: Gettyimages

Действията на Турция, която, сваляйки руския бомбардировач Су-24, не предприе опити да се разбере с Русия, а хукна да търси защита в НАТО, изглеждат странно и унизително за самата Турция, казва руският президент Владимир Путин пред немското издание Bild.

Путин подчертал, че проблемите, възникнали в руско-турските отношения, не са свързани с членството на Турция в НАТО.

Путин подписа специални икономически мерки срещу Турция

Руският президент Владимир Путин подписа указ за прилагане на специални икономически мерки срещу Турция, съобщава пресслужбата на Кремъ...

"Турция е член на НАТО, но проблемите, които възникнаха, не са свързани с членството на Турция в НАТО – никой не е нападал Турция", казва руският държавен глава.

"Ще повторя още веднъж: НАТО трябва да защити своите членове от нападения срещу тях, но никой не напада Турция. Ако Турция има някакви интереси някъде в света, в близките държави, страни, това значи ли, че НАТО трябва да защити и да осигури всички тези интереси? Това означава ли, че такъв член на НАТО като Германия трябва да помага на Турция да усвоява близките територии?", добавя Путин.

Отношенията между Русия и Турция до края на ноември м.г. се развивали продуктивно. Президентите на двете страни – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган – нееднократно се срещали през годината и изразявали намерение в бъдеще да доведат стокооборота между страните до 100 милиарда долара. Но на 24 ноември турски изтребител F-16 свали руски бомбардировач Су-24 над територията на Сирия. Путин нарече това "удар в гърба от страна на привърженици на терористите".

Анкара твърди, че Су-24 е навлязъл в нейното въздушно пространство. Генщабът на Русия отвърна, че самолетът не е пресичал границата, което се потвърждава от данните на сирийската ПВО.

Путин е успял с плана си да стабилизира Асад

Президентът на Русия Владимир Путин успя да постигне основната си цел в Сирия – да стабилизира режима на президента на страната Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари