Путин - новият крал на Сирия

11794
Путин - новият крал на Сирия
Снимка: Kremlin.ru

Давайки на Турция зелена светлина за навлизане в Северна Сирия САЩ с едно действие промениха баланса на силите в Близкия Изток и от това най-много печели Русия, пише The Wall Street Journal.

В момента Владимир Путин е незаменим стратегически арбитър в Сирия. Нито една от останалите фигури на счупената шахматна дъска не може да се придвижи без ръката на Путин. Режимът на Башар Асад е задължен за своето оцеляване на московското въздушно вмешателство през септември 2015 година. Репортери и анализатори отбелязват безнаказаността, с която се ползват руските служби, те са недосегаеми за местните власти. Москва контролира важни командири на сирийските сили за безопасност и най-важният сред тях е влиятелният полковник Сохейл Хасан, командващ "Силите на Тигъра" (елитно подразделение на Сирийската арабска армия, специализирано в настъпателни операции.) Покрай самия Асад, полковник Хасан е единственият сирийски командващ, който бе поканен да се срещне с президента Путин, когато той посети руската база в Хмеймим в края на 2017 година, за да отпразнува впечатляващата тогава победа над "Ислямска държава."

Обрат: Турция и САЩ се разбраха за 5 дни примирие в Сирия (ВИДЕО)

Турция и САЩ се разбраха за временно прекратяване на огъня в Сирия. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и турският лидер Реджеп Ердоган ус...

Освен това Русия има собствени сили, внедрени в сирийската арабска армия, а именно 5-ти щурмови корпус. Данни Макки, британско-сирийски аналитик, който има контакти в сирийското правителство, съобщи, че споразумението на Асад с кюрдите включва положение за преливане на SDF (Syrian Democratic Forces) , оглавявано от кюрдите и всички сегашни кюрдски сили и военни групи ще се обединят в 5-ти щурмови корпус под контрола на Русия. 

SDF се състои от 100 хил. опитни бойци. До тази седмица това бяха единствените въоръжени сили, способни да действат към Изток от Ефрат. От края на 2015 година, когато специалните сили на САЩ съдействаха за зараждането на алианс, съставните части на SDF са кюрдските отряди за народна самоотбрана (YPG), а така също и Асирийските християнски сили и опълченци от арабските племена - не сражаваха под едно знаме. Победоносната кампания по отвоюването на територия от "Ислямска държава" от SDF станаха решаващ фактор и предпочитан партньор на САЩ. Внезапно тази мощна армия се оказва под контрола на Русия. Кюрдите все още управляват своята гражданска администрация на Изток от Ефрат. Тяхната слаба надежда е в това да спасят и запазят, колкото се може повече автономия, която те отстояват от 2012 година. Баасистките режими на Асад и на Саддам Хюсеин са известни с неумолимото си отношение към етническите сепаратистки проекти, особено към кюрдите. Но управляващата кюрдска партия в Източна Сирия има представителство в Москва. Реализацията на техните надежди ще зависи от Русия. Турция също ще зависи от Русия в запазването на своя проект в Северна Сирия. Не е ясно дали руснаците са знаели предварително за турската военна операция. Но провокирайки оттеглянето на САЩ, а след това рязкото присъединяване на кюрдите към Асад, действията на Турция поднесоха на Москва два толкова желани дара.

В качеството си на фактически арбитър Русия сега е пред трудна задача. Тя трябва твърдо да противостои на прекалено амбициозния турски проект, който може да провокира хаос и дори война между Асад и Турция на Изток от Ефрат.  В същото време Москва се стреми да предостави на Турция достатъчно изгоди, за да ускори отдръпването ѝ от НАТО в посока сближаване с Русия. За целта руснаците първо трябва да уплашат, а после частично да примирят турците. През последните две години Москва се справи с тази деликатна маневра на Запад от Ефрат. Сега тя се опитва да направи същото на източната страна на фона на изтеглянето на американските сили. Там е Израел, а също и Иран. С тръгването на американците ще приключи контрола на САЩ над въздушното пространство над Източна Сирия. SDF молят за създаването на руска безполетна зона над Източна Сирия, за да защити кюрдите от турската авиация. Ако Израел поиска да продължи своята тайна война срещу доставката на иранско оръжие той може да направи това само с разрешението на Русия на арена, където ръката на Москва сега е много по-силна. Следва да се очаква оживено общуване с Москва от страна на всеки, който би станал министър-председател на Израел. Асад,  кюрдите и Израел сега всички зависят от  съгласието на Москва за прокарването на техните интереси в Сирия.

Това е изводът от внезапната неочакваност през тази седмица - и всичко това без нито един руски куршум. Всички пътища към Сирия сега минават през Москва. Путин едва ли е мечтал за повече. 

МВнР: Турският посланик ни каза, че министърът на отбраната им не е поискал Кърджали в Турция

Facebook профилът, в който беше пусната карта на Турция, обхващаща обширни територии в Сирия, Гърция, Кипър и България (Кърджали и Варн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари