Путин представи своите рецепти за развитието на Русия и света

13383
Путин представи своите рецепти за развитието на Русия и света
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин доста често прави изявления тип "отворена линия". Той спази традицията и по време на заседанието на Международния дискусионен клуб "Валдай". Путин отговори и на въпроси на участниците, относно широк кръг от теми. Ето кои бяха основните акценти в изказването му.

За решаването на международните проблеми

Най-сложните "възли", било то кризата в Сирия или Либия, на Корейския полуостров или в Украйна – трябва да се разплитат, а не да се секат, смята Путин.

По думите му предишните рецепти за преодоляването на конфликтите не работят, а новите още не са изработени. "Време е светът да се откаже от старите методи, трябва да се гледа напред, да се престане да се гледа назад."

В променящия се свят не може да си позволим да не бъдем гъвкави, отворени, способни на бърза и точна реакция, допълни още Путин.

За реформата в ООН

Путин смята, че ООН с универсалната ѝ легитимност трябва да остане център на международната система, друга алтернатива сега няма.

Усъвършенстването на системата на ООН е необходимо, но реформите може да се случат постепенно.

Редица държави понякога се опитват да поставят под съмнение правото на вето в Съвета за сигурност в ООН, докато този механизъм е замислен като гаранция срещу произвола и авантюрите, отбеляза Путин.

Базовите принципи на ООН трябва да се запазят, защото, според Путин, "няма друга структура, способна да отрази цялата палитра на световната политика.“

За санкциите

Неотдавнашният пакет от санкции, приет от САЩ, е насочен към това да се измести Русия от европейските пазари на енергоносители, смята Путин.

"Политиката, основана на самоувереност, егоизъм и претенции за собствената му изключителност, няма да донесе нито уважение, нито истинско величие", подчерта Путин

Темата "Магнитски" се използва от Запада за раздуването на поредната антируска истерия, макар в основата ѝ да лежи обикновена криминална история, казва господарят на Кремъл.

Русия ще реагира незабавно и огледално на ограниченията на руските медии на Запад, обеща още руският президент.

Освен това Путин отбеляза, че "със слабия партньор никой не се съобразява, не разговаря с него, не се взимат предвид интересите му, затова в дадения случай ще действа само огледално и достатъчно бързо."

За руско-американските отношения и отношенията с НАТО

В САЩ е разгърната безпрецедентна антируска кампания, каза Путин. "Който и да беше загубил изборите от Тръмп, цялата вина щеше да се прехвърли на Русия и разгърната антируска истерия", отбеляза той.

Руският президент е убеден, че проблемите в отношенията между Руската федерация и САЩ може да бъдат решени, но затова се изисква съвместна работа.

Вътре в САЩ към Тръмп проявяват неуважение, е гледната точка на руския държавен глава. Според Путин това е отрицателна съставляваща на американската политическа система. Президентът на Русия смята, че "може да се спори, но не трябва да се проявява неуважение – дори не към Тръмп лично, а към онези хора, които са гласували за него."

Непредсказуемостта на американския президент е свързана с голяма съпротива вътре в САЩ, но Руската федерация ще работи с него, независимо от трудностите, обеща Владимир Путин.

Путин не вижда опасност от активизирането на НАТО в Източна Европа и Прибалтийските републики. "Нека да си тренирам там!", казал той.

За ядреното разоръжаване, химическото оръжие

Русия ще се стреми към всеобщо ядрено разоръжаване, заяви президентът на страната. Той отбеляза, че преди 17 години Русия е ратифицирала договора за забрана на ядрените опити, а САЩ все още не са го направили.

Американците получиха достъп до всички абсолютно секретни обекти на Руската федерация, при това споразумението имаше напълно едностранчив характер. Русия се надява, че САЩ ще се завърнат към преговорите по въпроса за унищожаването на оръжейния плутоний, посочи Путин.

Руският президент заяви, че Москва не е излязла от съглашенията за плутония, а ги е преустановила, "очаквайки нормална, реална санкция от страна на партньорите".

Ние не се връщаме в 50-те години, нас ни връщат там, подчерта Путин.

САЩ преместиха сроковете за ликвидирането на своето химическо оръжие от 2007 на 2023 година. По думите му "за държава, която се провъзгласява за шампиона в областта за неразпространението и контрол над въоръжаването, това не е солидно".

От 2014 година САЩ на практика прекратиха работата в рамките на споразуменията с Русия в областта на мирното използване на ядрена енергия, казва Путин.

За проблемите на Европа

Европа фактически приветства разпада на редица европейски държави, "без да скрива радостта си от това", смята Путин. "Има ги и правилните борци за независимост и свобода, има и сепаратисти, които не могат да отстояват правата си дори с помощта на демократичните механизми", е заключението му.

Създаването на мононационални държави не е панацея от възможните конфликти, подчерта Путин.

Западът оказа натиск на съда за решението за приема на Косово. Признанието на независимостта на Косово отвори кутията на Пандора и в света възникнаха нови кризи, като тази в Каталуния, каза още руският президент.

За Близкия Изток и борбата с международния тероризъм

Вместо да се нанесе реален удар по тероризма, а не да се имитира борба с него, някои страни правят всичко, така че хаосът в Близкия Изток да стане перманентен, каза Путин. На такава политика има алтернатива, което показа Русия в Сирия, добави той.

Путин отбеляза, че има всички основания да се смята, че терористите в Сирия "в най-скоро време ще доубием, но това не е повод да се радваме и да смятаме, че с това е свършено".

Заплахата от превръщането на зоните за деескалация в раздел от Сирия съществува, но Руската федерация се надява, че взаимодействието на всички сили в страната ще позволи това да бъде избегнато, допълни още Путин.

Русия има намерение да развива отношенията си със Саудитска Арабия и другите страни от Близкия Изток, независимо от връзките на тези страни със САЩ, заяви руският президент.

За Корейския полуостров

Турция и Русия договориха общи действия в Сирия

Състоялите се на 28 септември в Анкара преговори на президента на Турция Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин потвърдиха съ...

Путин нарече ситуацията около КНДР опасна - "кой знае къде и какво има скрито в Северна Корея и дали не могат да поразят всичко с един удар".

Президентът на Русия изрази съмнение в това, че превантивен удар по Пхенян може да бъде еднозначно успешен. Той призова да се отнасят с уважение към КНДР.

"Ние безусловно осъждаме ядрените изпитания, провеждани от КНДР. Изцяло изпълняваме всички решения по отношение на Северна Корея, приети в рамките на Съвета за сигурност на ООН", бяха думуте му.

За Ситуацията с Украйна

Путин заяви, че обича Украйна и украинския народ и го счита за "братски, дори за част от руския народ". Възстановяването на връзките между Русия и Украйна е необходимо и на двете страни, отбеляза президентът, добавяйки, че Русия ще направи всичко за вътрешното обединение на Украйна.

Той смята, че затварянето на границите между Руската федерация и републиките в Източна Украйна ще доведе до кланета там, а Русия няма да допусне това.

Проблемът не е в Путин, а в Русия

Новите санкции от страна на Вашингтон съм Русия доведоха до рязко влошаване на отношенията между двете страни. Такива отношнеия между В...

Да се прехвърля отговорността за изпълнението на Минските споразумения само на Русия "няма да се получи". Руският президент каза, че сегашните власти в Киев саботират Минските споразумения, "всички отдавна разбраха, че сегашното ръководство на Украйна не е в състояние да ги изпълни".

"Необходима ни е демократична, другарска Украйна“, подчерта Путин.

Западът трябва да оказва влияние на Киев за регулирането на конфликта в Украйна. Путин вижда в европейските партньори заинтересованост в разрешаването на украинската криза. "Сегашната ситуация е резултат от неконституционното въоръжено завладяване на властта в Украйна и Европа е виновна за това, защото подкрепи този преврат", каза още Путин.

"Ще пазим нормандския формат дотогава, докато нашите колеги искат това и ще се стремим към изпълнението на тези Мински споразумения", каза Путин.

Президентските избори в Русия

Победителят на президентските избори през 2018 година трябва да направи страната гъвкава и във висша степен конкурентоспособна, каза държавния глава на Руската федерация.

Огнян Герджиков: Освободихме повече хора, отколкото е нормално

Освободихме повече хора отколкото е нормално за един служебен кабинет. Може би не трябваше да го правим. Това каза бившият служебен мин...

На въпрос дали е възможно жена да стане президент на Русия, Путин отговори: "У нас всичко е възможно".

На директен въпрос, свързан с участието му в президентските избори през 2018 година, Путин отговори с виц: "Един олигарх се разорил и разговарял с жена си: "Ще трябва да да продадем Мерцеседа и да си купим Лада...- Нищо... - Ще трябва да сменим и апартамента с по-малък, но ти ще ме обичаш, нали? - Ще те обичам и много ще ми липсваш." Така че не мисля, че на някой ще му е много мъчно за мен.

Опитите да се повлияе върху изборите в Русия с помощта на темата за Олимпиадата са обречени на провал и ще имат обратен ефект, смята стопанинът на Кремъл. Путин нарече унижение на страната факта, че МОК беше или принуден да накара Русия да участва под неутрален флаг, или изобщо да не я допуска до игрите.

За икономиката

Путин нарече "справедлива" цената на суровия петрол от 50 долара за барел.

Четвърто тримесечие руската икономика има ръст, за цялата история на страната не е имало толкова нисък показател на инфлацията – 3%, добави руският президент. Той изрази надежда за това, че икономиката на Русия се е справила с влиянието върху нея на такива фактори като ниските световни цени на енергоносителите и натиска от санкциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари