Разплащане в Саудитска Арабия

2518
Разплащане в Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images/Guliver

Някои описват скорошните събития в Саудитска Арабия като местна версия на „Игра на Тронове“, а чистката на крал Салман, ръководена от сина му Мохамад определено има много елементи на дворцова интрига; нещо като смесица от шекспировите Хамлет, Крал Лир и Макбет без кървавата част.

Чистката обаче е напълно сериозно. Млад мъж, на тридесет и нещо години, с ограничен опит в управлението извършва безспорен опит за установяване на контрол. И ако успее напълно, то резултатът може да промени Саудитска Арабия и ролята ѝ в региона за следващите години. Все пак ще е мъдро САЩ да не се уповават много на Мохамад бин Салман, за да не се окаже, че потъват.

ООН: Саудитска Арабия да прекрати "катастрофалната" блокада на Йемен

ООН призова водената от Саудитска Арабия регионална коалиция да прекрати „катастрофалната“ блокада на Йемен, възпрепятстващ...

Смелите действия са редки в земята на арабите

За да разберем мащабите на това, което правят кралят и престолонаследникът, е нужно да вникнем в контекста на това какво се счита за нормално в региона. Политиката в Близкия изток се прави или като се поддържа статуквото или чрез промяна стъпка по стъпка, от предпазливи и внимателни лидери. Тези хора не са политици а по-скоро лидери, които действат повече с оглед на това да запазят властта си, отколкото да извършат някакви радикални реформи. А малкото изключения са точно това – изключения.

И ако това важи за арабския свят, то е в сила още повече що се отнася до вътрешната и външната политика на Саудитска Арабия. Консервативни по традиция и нуждаещи се от стабилност за да бъде подсигурена династията, управляващите в Рияд са изключително внимателни от доста години. И въпреки че има няколко изключения, като убийството на крал Фейсал през 1975 г. например, като цяло кралското семейство успяваше да създаде сигурност за династията. Едновременно с това държеше мръсните си ризи и задкулисните начини на наследяване на властта далеч от очите на хората и международната общност. До сега.

И точно това прави търсенето на власт от Мохамад толкова изненадващо, тъй като системата изисква дискретност и консенсус. През последните две години крал Салман предаде в ръцете на престолонаследника твърде много власт що се отнася до външната политика и икономиката, а това лято, друг принц, глава на Външното министерство, бе поставен под домашен арест, много вероятно по искане на Мохамад. Имаше отслабване на позициите на религиозната полиция, но чистките от тази събота и неделя зададоха нов стандарт относно това какво означава „смели действия“ в Саудитска Арабия. Главнокомандващият Националната гвардия, единствената военна структура извън контрола на Мохамад, бе поставен под домашен арест. Освен това престолонаследникът предприе ходове и срещу поне още 11 принцове от кралската династия. Никога някой в Саудитска Арабия, дори член на кралското семейство, не се е сдобивал с толкова много власт.

Безотговорна външна политика

Тръмп удължи санкциите срещу Иран и подкрепи чистката в Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи с една година срокът на едностранните санкции по отношение на Иран. Това стана ясно от писмено у...

Точно когато изглеждаше, че безотговорният и импулсивен Мохамад бин Салман не може да навреди повече на саудитските и американски интереси в региона, се случи чистката от събота, която го постави в ситуация, благодарение на която принцът може да причини още по-големи главоболия за кралството и Вашингтон. Тук ще припомним само неговите авантюри – разрушенията, които Саудитска Арабия предизвика в Йемен, неефективната политика в Сирия, ненужната кавга с Катар и все по-опасното съревнование с по-мощната регионална сила – Иран. Няма нищо във възможността Мохамад бин Салман да управлява Саудитска Арабия, което би събудило доверие относно бъдещата стабилност на региона. Вашингтон трябва да затегне коланите и да се приготви за разтърсващо пътуване.

Тръмп и Мохамад – ново приятелство

Белия дом и Мохамад сега са съюзници – връзка, която носи подигравки за президента Доналд Тръмп и неговата политика „Първо Америка“, като в същото време има риск САЩ да бъдат въвлечени в нови конфликти в Близкия изток. Всъщност президентът и престолонаследникът имат доста общи неща. И двамата са авторитарни, без опит в управлението и особено във външната политика. Също така разполагат с доста чувствително его, което застава на пътя на мъдростта и далновидността, нужни за доброто управление.

Нищо, което Мохамад е направил в Йемен, Катар, Сирия или Ливан подпомага американските интереси. Точно обратното, неговите действия подсилиха „Ислямска държава“, Ал Кайда и най-вече Иран, разделиха страните от Залива, създадоха нестабилност в Йемен и Ливан и направиха САЩ съучастник във военните престъпления на Рияд в Йемен. Действията на младия принц всъщност накараха страната да прилича повече на Русия на Путин или Китай на Си Дзинпин, отколкото като модерната и прогресивна държава, която той иска да ни накара да повярваме, че ще създаде.

Ако президентът и неговите съветници искат да избегнат понататъшни щети, трябва да започнат да се отнасят към Мохамад като към враг.

Тръмп обвини Иран, че е изстрелял ракета по Саудитска Арабия

Американският президент Доналд Тръмп обвини Иран, че е съпричастен към изстрелването на балистична ракета от територията на Йемен по Са...

Може ли да успее?

Саудитска Арабия има много проблеми. Ниските цени на петрола; икономика, зависеща от въглеводороди; дефицити, които ще продължат да растат заради гражданите, които очакват социални придобивки от люлка до гроб и разходите на самото кралство семейство; продължаващата война в Йемен, която Рияд не знае как да завърши; Иран, който не смята да се дава току така.

Плановете на Мохамад бин Салман да реформина страната до 2030 г., включително да преобразува икономиката, така че да не бъде зависеща само от износа на нефт, може би изглеждат добре на хартия, но не е ясно дали той може да се справи със заплахите и спънките, с които ще се сблъска. Междувременно рискованата му външна политика, създадена за да спре влиянието на Иран, се проваля.

Точно сега изглежда, че няма вътрешна опозиция за Мохамад и нищо чудно той да води страната след 50 години например. Въпросът е дали притежава нужните качества – мъдрост, търпение и добър поглед, за да управлява успешно. Но ако се съди от представянето му до сега, Вашингтон по-добре да не залага всичко на млад мъж, който изглежда бърза да твори велики дела.

National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари