Разследване: Няма как затворът в Еленовка да е ударен с HIMARS, руската версия е измислица

12201
Разследване: Няма как затворът в Еленовка да е ударен с HIMARS, руската версия е измислица
Снимка: Дмитро Козацки

Невъзможно е ракетната система HIMARS, използвана от украинците, да е поразила затвора в Еленовка, където в нощта срещу 29 юли взрив уби 53 украински военнопленници. Много вероятно е руската версия на събитията да почива на изфабрикувани доказателства. Това гласи материал на няколко журналисти на CNN, публикуван след обстоен анализ на сателитни изображения, видеа и снимки, публикувани от руснаците в социалните мрежи.

Руски репортер на мястото на събитието показа остатъци от американски HIMARS, с който САЩ снабдява Украйна. Това бе началото на пълномащабна руска медийна офанзива с цинични и брутални съобщения за удара по Еленовка. Според версията на Кремъл украинските сили са убили собствените си войници, тъй като не са искали те да признаят извършването на „военни престъпления“.

Висш представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) – Едуард Басурин, заяви, че „след като украинските военнопленници започнаха да говорят за престъпленията, които са извършили по заповед на политическите власти на Украйна, тук беше нанесен удар“.

ОЩЕ: Азов: Започваме лов на замесените в масовото убийство на украинските военнопленници в Еленовка

Украинският президент Володимир Зеленски нарече атаката „умишлено военно престъпление на руснаците“. Появиха се и данни, че взривът е станал отвътре, за да се прикрият бруталните мъчения на руските сили срещу затворниците. Много от тях са част от полка „Азов“ и бяха прехвърлени в Еленовка, след като сложиха край на защитата на стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол. Но може ли Украйна да порази собствените си войници, много от които са смятани за герои заради няколкомесечната отбрана на „Азовстал“?

Разследването на CNN, което се позовава още на оръжейни експерти, констатира, че руската версия най-вероятно е измислица. Едно от доказателствата е, че повечето индикации сочат към интензивен огън в сградата, а според няколко свидетели не е имало изобщо звук на приближаваща се ракета.

САЩ: Русия цели да изфабрикува доказателства, за да обвини Украйна за Еленовка

От разузнаването на САЩ смятат, че Русия се опитва да изфабрикува доказателства за смъртоносния удар по затвора в Еленовка от миналата ...

Комплексът Еленовка в Донецк, който някога е бил поправителен дом, включва няколко сгради, оградени със стени. Повечето от тях са полуразрушени. Над 1000 затворници са били задържани там от май насам. По-голяма част от тях са били настанени в 5 сгради, намиращи се една до друга. Но след това, в края на юли, около 200 затворници са били преместени в отделен склад, далеч от другите пет помещения, показват доказателствата.

Около 23:00 ч. на 28 юли там избухва огромен пожар. Сградата е с тънки стени от калдъръмени блокове и ламаринен покрив.

CNN показват изображение на последиците от инцидента в склада. Стените не са разрушени, а по-голяма част от покрива е непокътнат. Според експертите обстрел с ракетната система HIMARS щеше да нанесе много по-тежки поражения. Вътре се виждат доказателства от щетите, нанесени от големия пожар, както и тела на хора, лежащи в леглата.

Източник: Maxar

На сутринта след взрива Андрей Лазарев, който работи за руския канал „Звезда“ на Министерството на отбраната, показва старателно подредени фрагменти, един от които съдържа серийния номер на ракета, изстреляна от HIMARS. Подозрителното тук е, че остатъкът е в забележително добро състояние – въпреки интензивния пожар, обгорил телата на затворниците. Говорителят на военното министерство в Москва майор-генерал Игор Конашенков продължи да поддържа версията, като обяви директно, че затворът е бил поразен с американска ракетна система HIMARS.

Антониу Гутериш: Мисия ще разследва взривовете в Еленовка

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че има разследваща мисия, за да се установи истината за експлозиите миналата седмица...

Източник: "Звезда"

Многообхватната и много точна ракетна система е най-големият кошмар за руснаците, откакто САЩ започна да я доставя на бойното поле в Украйна. Предходни удари с нея буквално са оставяли кратери, според сателитни изображения на Planet Labs/Sky Sat. Пример за това е обстрелът по руски склад в Нова Каховка. Когато се погледнат сателитните кадри над затвора в Еленовка преди и след инцидента, не се вижда кратер, няма и видими поражения в района около сградата, показва Maxar.

Няколко оръжейни експерти потвърждават пред CNN, че изображенията и видео материалите от Еленовка няма как да се свържат с атака от HIMARS.

Крис Коб-Смит добавя, че голяма част от щетите по покрива, изглежда, са причинени от пропадането му, а не от траекторията на боеприпас или от ефект на взрив. Друг западен служител заявява: "За нашите експерти по взривни вещества е ясно, че това не е бил удар със силно взривно вещество отвън. Много по-вероятно е да е запалителна и да е от вътрешността на мястото“.

Еленовка - военното престъпление, което заснеха на видео

След масовото убийство на украинските военнопленници в затвора в Еленовка, все по-често се чуват мнения, че руснаците могат да извършва...

Източник: Maxar, публикувано от CNN

Множество анализатори казват, че не би имало смисъл Украйна да използва ракета HIMARS, ако е искала да удари сградата. Мястото се намира на около 15 км от фронтовата линия. HIMARS е скъпо оръжие, което се използва за набелязване на цели на по-дълги разстояния. Освен това биха рискували да стане по-очевидно, че е използвано именно това оръжие, и по-скоро биха ударили с ракета от съветско време.

Служител на НАТО заявява пред CNN, че "HIMARS не е предназначена за такова близко набелязване“. „Подобно на гаубицата, тя е предназначена за далечен обсег. Няма никакъв смисъл да се използва по този начин. Украинците имат други оръжия за тези къси разстояния“.

Ако имаше удар с HIMARS, то щеше да се чуе пристигаща ракета или снаряд, но няколко непреки свидетели твърдят, че такъв шум не е имало. Инна Затолака, майка на един от военнопленниците, държани в Еленовка, казва пред CNN, че войниците "не са чули удар на ракета". Не е ясно дали синът на Затолака е все още жив. Тя е в контакт с други майки на военнопленници, които не са се чували със синовете си след удара. "Момчетата са били в "Азовстал" доста дълго време и знаят как звучат ракетите. Това, което казаха синовете ни, беше, че дори не са чули удара. Те не са чули експлозията. Изглежда, че просто е възникнал пожар", казва Инна.

Украинската служба за сигурност, СБУ, публикува предполагаем прехванат запис на двама военни от ДНР, които говорят за нападението ден след като то се е случило. Единият от тях казва: "Нямаше никакви признаци на типично постъпване на снаряд или нещо подобно - нито свистящ звук, нито нищо". Вместо това той казва, че в обекта са се чули три експлозии: "Най-вероятно те предварително са заложили взрив вътре“.

CNN отбелязва, че не може да потвърди истинността на материала и не е получил достъп до оригиналния запис. Експерти казват пред американската медия, че наличните доказателства сочат към внезапен и силен пожар в сградата. Те отбелязват, че според официални представители на ДНР няма пострадали охранители. Janes - група за отбранително разузнаване, заявява, че "по вътрешните стени и ламаринения покрив няма почти никакви следи от увреждания от "осколки". "Има признаци на изключително висока температура във вътрешността на сградата, но с изключение на част от ламаринения покрив няма структурни повреди", се казва в оценката им.

Русия е съгласна да върне телата на убитите в Еленовка, но при определени условия

Русия е готова да върне телата на убитите в Еленовка украински военнопленници, но едва след приключване на руското "разследване". Това ...

Украинските власти смятат, че силният пожар в склада е бил предизвикан от термобарично оръжие. Главната прокуратура на Украйна казва пред CNN, че публикуваните до момента оценки "аргументирано опровергават версията на руснаците, че нашите въоръжени сили са извършили ракетна атака срещу мястото за задържане на затворници, и също така потвърждават нашата версия за използването на термобарично оръжие".

Термобаричното оръжие по същество представлява вакуумна бомба, която изсмуква целия кислород от въздуха и генерира много бързо висока температура. Руските сили вече са използвали такива оръжия във войната в Украйна. Едно от тях - РПО-А "Шмел", изпуска летлив взривен облак, който се възпламенява във въздуха и създава огнено кълбо с висока топлинна енергия на площ от няколко квадратни метра. То убива чрез високо налягане - причинява вътрешни кръвоизливи и разкъсване на вътрешни органи.

Професор Бенямин Ондрушка - германски патолог, работил по разследването на военни престъпления в киевското предградие Буча, казва, че само пълните аутопсии ще разкрият причината за смъртта на затворниците. Според него снимките показват, че огънят е бил с температура поне 300 градуса по Целзий, а може би и два пъти по-висока. "Като експерт по съдебна медицина, смятам, че изглежда така сякаш нещо е избухнало в близост до самите обгорели хора, което е довело до пожар", казва той.

Относно преместените военнопленници към отделения склад встрани от 5-те основни сгради, съпругата на един от затворниците каза пред CNN два дни преди атаката, че руснаците преместили там тези членове на „Азов“, които били „най-опасни“ и се бунтували. Според сателитни снимки - след 27 юли пред склада са били монтирани резервоари за вода. Те се появяват на видеоклипове от 29 юли, сутринта след нападението.

Изглежда, че руснаците не желаят да осигурят достъп на независими разследващи или международни агенции до затвора в Еленовка. На 31 юли, три дни след нападението, руското Министерство на отбраната заяви, че "в интерес на провеждането на обективно разследване“ официално е поканило експерти от ООН и Международния комитет на Червения кръст. Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на ООН, казва, че организацията е "получила искания и от двете страни за провеждане на разследване по въпроса" и че те "обмислят дали са налице условията, които биха направили възможно ООН да проведе такова разследване".

Междувременно Международният комитет на Червения кръст, който е участвал активно в първоначалното прехвърляне на затворниците от Азовстал в Еленовка, заявява, че няколко искания за посещение на мястото са останали без отговор. Близо седмица след събитието МКЧК заяви: "Не ни беше предоставен достъп до засегнатите от нападението военнопленници, нито имаме гаранции за сигурност, за да осъществим това посещение“.

Киев: Украинският МОСАД ще се разправи с всички замесени в убийствата в Еленовка

Рано или късно украинските разузнавателни и правоприлагащи органи ще идентифицират всички замесени в клането на военнопленниците в Елен...

Украински официални лица твърдят, че руснаците са решили да организират нападението, за да прикрият изтезанията на военнопленници в Еленовка. Двама от тях казват пред CNN, че нападението е станало точно в момент, когато са очаквали размяна на пленници с Русия.  

Хората, освободени от Еленовка, включително хуманитарните работници, които са били държани там, казват, че побоищата и малтретирането са били често срещано явление и че условията на живот в затвора са ужасяващи. Съгласно Женевските конвенции разпитът е законен, но "на забрана подлежат изтезанията и принудата“.

Анна Ворошова - хуманитарен работник, на когото е разрешено да напусне Еленовка в началото на юли, казва, че липсата на хигиена е довела до това, че много от задържаните са се разболели. В килиите, предназначени за 10 души, са били настанявани повече от 50, а питейната вода била в остър недостиг. Ворошова заяви на пресконференция във Варшава: "Най-ужасното нещо беше, че постоянно се чуваха звуците на бити мъже и техните молби да се спре това мъчение“.

Друг бивш затворник - Евгений Малярчук, разказва пред CNN, че ясно е чувал как военнопленниците са били докарвани в Еленовка и „разпитвани и бити – при това много силно“. „Имаше много страшни звуци, които не ни позволяваха да спим", добавя той. Малярчук, който казва, че е бил задържан, когато се е опитал да евакуира семейството си от Мариупол, си спомня още, че в един от случаите, "след като разпитали и пребили човек, охранителите го накарали да пълзи нагоре по стълбите, а след това по коридора до стаята си“.

Освободеният шофьор Костянтин Величко не иска да даде подробности за Еленовка, но казва: "Трябваше да видим какво правят тези хора с военнопленниците. Видяхме го със собствените си очи“.

От края на май центърът за задържане в Еленовка е откъснат от външния свят. С всеки изминал ден надеждата да разберем какво наистина се е случило там както преди, така и след ужасяващата смърт на повече от 50 военнопленници, постепенно избледнява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари