X
 
 

Русия е сигурна, че Вучич няма да изпълни обещанията си към Запада

1433 3
photo of Русия е сигурна, че Вучич няма да изпълни обещанията си към Запада
Снимка: Getty Images/Guliver
Опозиционният сръбски вестник „Данас” публикува в днешния си брой анализ, свързан с посещението на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев в Белград. Според изданието, това е още един опит за отклоняване на Сърбия от евроатлантическите процеси посредством укрепване на съюза с Русия.

Според политолога Борис Варга, визитата на руския премиер съвпада с най-голямата крина в региона от Охридския мирен договор през 2001 г. насам. На последната си среща на върха ЕС всъщност потвърди появилото се вече съмнение, че разширяването временно е спряно, а Северна Македония и Албания са първите жертви на тази политика.

Протест за свободата на словото в Сърбия и срещу Вучич

Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското правителство под лозунга "Журналисти срещу фантоми" заради нати...

Геополитическите реалности в Западните Балкани в момента са много изгодни за Москва, защото има пространство, където може да се позиционира по-добре спрямо ЕС и САЩ. Европейският съюз винаги е бил инертен по отношение решаване на проблемите на Западните Балкани. По тази причина се очаква САЩ да окажат силен политически натиск върху Сърбия да признае Косово. В подкрепа на това твърдение е назначаването на двама американски представители за ускоряване решаването на този проблем.

След като Александър Вучич получи два знакови ордена в рамките на една година – Александър Невски и Св. Сава, руският политически елит може да бъде сигурен, че президентът на Сърбия няма да изпълни дадените към Запада обещания и да признае независимостта на Косово. Вероятно няма да се съгласи и на подялба на територии.

За Москва е изгоден утвърденият с резолюция 1244 статут, който ѝ гарантира дългогодишно присъствие на Балканите в качеството на защитник на Сърбия. Сръбското общество вече е дълбоко разделено, а опозицията проявява повече евроскептицизъм от управляващите. За първи път от началото на прехода в страната е налице ситуация, при която руснаците в Сърбия контролират и властта, и опозицията.

Според Варга, Медведев не е донесъл нищо ново в Белград, а е дошъл само да потвърди, че Русия предлага на Сърбия алтернатива на ЕС под формата на по-голямо сближаване на пазарите чрез участие в Евразийския икономически съюз.

България и Русия не подписаха програма за култура и образование

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева изрази съжаление, че София не успя да подпише с Москва прог...

Генералният секретар на Лигата на социалдемократите във Войводина (ЛСВ) Боян Костреш, „официален Белград и Москва забравят, че национализмът и фашизмът от 90-те години не може да бъдат реабилитирани. Не може да се героизират военнопрестъпниците от този период и да се позовава на антифашизма. Антифашизмът не се проявява само по време на Втората световна война, но и по време на трагичните югославски войни и престъпления от 90-те години.

Според Костреш, икономическият аспект на посещението е точно толкова неубедителен, както и военният парад, чийто единствен ефект е за „показване намускули” пред съседите. Той напомни, че ЕС е основният икономически партньор на Сърбия с 61 % от общия икономически обмен за 2018 г. В същото време е и сериозен дарител с инвестирани 3,7 милиарда евро невъзвръщаеми средства. Русия няма сериозни инвестиции в Сърбия и експлоатира брутално енергийните източници.

Превод и редакция: БГНЕС

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Путя е пратил цял батальон шпиони в Сърбия. Само да не стане като в Черна гора и Македония!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Сърбия заминава заедно с русия при ссср! Хитрата сврака с двата крака!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    ако е получил достатъчно рубли, няма да ги изпълни - и при боко-тиквата е така