Русия е сигурна, че Вучич няма да изпълни обещанията си към Запада

3228
Русия е сигурна, че Вучич няма да изпълни обещанията си към Запада
Снимка: Getty Images/Guliver

Опозиционният сръбски вестник „Данас” публикува в днешния си брой анализ, свързан с посещението на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев в Белград. Според изданието, това е още един опит за отклоняване на Сърбия от евроатлантическите процеси посредством укрепване на съюза с Русия.

Според политолога Борис Варга, визитата на руския премиер съвпада с най-голямата крина в региона от Охридския мирен договор през 2001 г. насам. На последната си среща на върха ЕС всъщност потвърди появилото се вече съмнение, че разширяването временно е спряно, а Северна Македония и Албания са първите жертви на тази политика.

Протест за свободата на словото в Сърбия и срещу Вучич

Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското правителство под лозунга "Журналисти срещу фантоми" заради нати...

Геополитическите реалности в Западните Балкани в момента са много изгодни за Москва, защото има пространство, където може да се позиционира по-добре спрямо ЕС и САЩ. Европейският съюз винаги е бил инертен по отношение решаване на проблемите на Западните Балкани. По тази причина се очаква САЩ да окажат силен политически натиск върху Сърбия да признае Косово. В подкрепа на това твърдение е назначаването на двама американски представители за ускоряване решаването на този проблем.

След като Александър Вучич получи два знакови ордена в рамките на една година – Александър Невски и Св. Сава, руският политически елит може да бъде сигурен, че президентът на Сърбия няма да изпълни дадените към Запада обещания и да признае независимостта на Косово. Вероятно няма да се съгласи и на подялба на територии.

За Москва е изгоден утвърденият с резолюция 1244 статут, който ѝ гарантира дългогодишно присъствие на Балканите в качеството на защитник на Сърбия. Сръбското общество вече е дълбоко разделено, а опозицията проявява повече евроскептицизъм от управляващите. За първи път от началото на прехода в страната е налице ситуация, при която руснаците в Сърбия контролират и властта, и опозицията.

Според Варга, Медведев не е донесъл нищо ново в Белград, а е дошъл само да потвърди, че Русия предлага на Сърбия алтернатива на ЕС под формата на по-голямо сближаване на пазарите чрез участие в Евразийския икономически съюз.

България и Русия не подписаха програма за култура и образование

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева изрази съжаление, че София не успя да подпише с Москва прог...

Генералният секретар на Лигата на социалдемократите във Войводина (ЛСВ) Боян Костреш, „официален Белград и Москва забравят, че национализмът и фашизмът от 90-те години не може да бъдат реабилитирани. Не може да се героизират военнопрестъпниците от този период и да се позовава на антифашизма. Антифашизмът не се проявява само по време на Втората световна война, но и по време на трагичните югославски войни и престъпления от 90-те години.

Според Костреш, икономическият аспект на посещението е точно толкова неубедителен, както и военният парад, чийто единствен ефект е за „показване намускули” пред съседите. Той напомни, че ЕС е основният икономически партньор на Сърбия с 61 % от общия икономически обмен за 2018 г. В същото време е и сериозен дарител с инвестирани 3,7 милиарда евро невъзвръщаеми средства. Русия няма сериозни инвестиции в Сърбия и експлоатира брутално енергийните източници.

Превод и редакция: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари