Русия излиза от изолацията

7131
Русия излиза от изолацията
Снимка: Gettyimages

Руският президент Владимир Путин провежда активни преговори по сирийския въпрос. След премиера на Израел Бенямин Нетаняху, в Москва пристигат палестинският президент Махмуд Аббас и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Сирийският въпрос бе и в центъра на три телефонни разговора, които през септември проведе руският външен министър Сергей Лавров с американския си колега Джон Кери. Миналия петък пък се състоя първият от началото на украинската криза телефонен разговор между министрите на отбраната на САЩ и Русия Аштън Картър и Сергей Шойгу.

Лидерите на страните от Близкия изток са разочаровани от политиката на президента на САЩ Барак Обама в региона и затова руските инициативи представляват интерес дори за онези от тях, които не харесват много политиката на Москва, казва съветникът от Руския институт за стратегически изследвания Елена Супонина. Това разочарование се споделя от много различни лидери – от Нетаняху до монарсите на страните от Персийския залив. Сега те са обединени от недоверието към Обама и от опита да намерят опора в други точки по света, коментира тя.

Всяка завишена дейност в политиката привлича вниманието и е оценена, затова и руските действия в Сирия предизвикаха такъв интерес сред лидерите в Близкия изток, казва главният редактор на списание „Русия в глобалната политика“ Фьодор Лукянов. Въпреки това, все още е твърде рано да се твърди, че активизирането на диалога относно Сирия с международните партньори е доказателство на излизането на Русия от изолацията, казва експертът.

В Москва лидерите си имат свой дневен ред – Нетаняху иска да обсъди мерките за противодействие срещу „Хизбулла“, Аббас - да се оплаче от Нетаняху, а на Саудитска Арабия трябва да й се покаже, че може да купи оръжие и че има подкрепата на различаващите се от Вашингтон столици, казва Ариел Коен – директор на компанията International Market Analysis.

От своя страна, Русия ще се опита да подобри статута си в Близкия изток, но едва ли ще е по силите й да изиграе решаваща роля – в палестинско-израелския конфликт такава роля не може да има нито Русия, нито САЩ. В Ирак и Йемен ролята на Москва също е малка, така че действията на Кремъл може да бъдат интерпретирани като опит да покаже на САЩ, че Русия е важна за региона, и да постигне договореност за Донбас и Украйна, казва Коен. Въпреки зачестилите контакти на Путин с международните лидери обаче Русия остава в състояние на полуизолация, което не изключва възможността за кратка среща между Путин и Обама на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през следващата седмица, казва експертът.

РБК Daily

Египет ще купи френските "Мистрал"-и

Египет се е договорил да купи двата френски бойни кораба клас „Мистрал“, предназначени първоначално за Русия. Това предаде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com