Русия посочи причините за излизането на САЩ от ядрения договор

2159
Русия посочи причините за излизането на САЩ от ядрения договор
Снимка: Getty Images/Guliver

Възстановяването на отбранителния потенциал на Русия, растящата мощ на Китай и разширяването на военнотехническото сътрудничество между тези две страни са причините за едностранното излизане на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.

Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от "Интерфакс" и други руски медии.

Русия се появи в по-сериозна роля по въпроса с ядрената програма на Иран

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков коментира, че връщането на Иран към пълното изпълнение на за...

"Убеден съм, че реалната причина за едностранното излизане на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват - сдържане на Китайската народна република и Руската федерация, обяви Шойгу на форум в Пекин.

По думите му "договорът престана да отговаря на интересите на САЩ на фона на растящата военна и икономическа мощ на Китай, възстановяването на отбранителния потенциал на Русия и разширяването на военното и военнотехническото сътрудничество между двете държави".

Според него Вашингтон предварително се е подготвял да "разруши договора", създавайки ударни безпилотни самолети, използвани в качеството на ракети-мишени за балистични ракети със среден обсег и разгръщане на пускови установки Mk 41 в Европа. Министърът заяви, че тази версия се потвърждава от изпитанията, които САЩ са провели 16 дни след денонсирането на договора.

САЩ проведоха изпитания на крилати ракети с наземно базиране, които според Вашингтон са поразили цели на разстояние от над 500 километра, обяви Сергей Шойгу.

Министърът допуска, че САЩ могат да разгърнат свои ударни средства, забранени от договора, в Европа и в Азиатско-Тихоокеанския регион, което ще предизвика напрежение и неизбежно ще доведе до надпревара във въоръжаването, увеличаване на риска от конфликт и повишаване на вероятността от възникване на инциденти.

Русия се готви за нов ядрен пакт със САЩ, но при едно условие

Русия е готова да обмисли нови предложения от Съединените щати, за да замени ядрения пакт от епохата на Студената война, но с по-широк ...

Шойгу предупреди, че държавите, които се съгласят да приемат американски ракети на територията си, ще "станат заложници на американската политика".

"Русия е против такъв сценарий", категоричен е руският военен министър и отбеляза, че Москва е готова за диалог за запазване на регионалната стабилност, укрепване на доверието и взаимодействие с всички заинтересовани страни.

Споразумението за премахване на ракети със среден и по-малък обсег престана да действа в началото на август 2019 г., след като САЩ обявиха едностранно оттегляне от договора.

Владимир Путин вече определи действията на САЩ по договора като "пропагандна кампания".

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

САЩ обвиниха Русия, че не спазва мораториума върху ядрените изпитания

САЩ считат, че Русия не изпълнява мораториума върху ядрените изпитания, заяви началникът на управлението на военното разузнаване на Пен...

Шойгу коментира и други теми. Той предупреди, цитиран от ТАСС, че в резултат на турската операция в Сирия без охрана остават 8 лагера за бежанци и 12 затвора, в които са задържани екстремисти от различни държави. Според него има опасност операцията на Турция да доведе до обратна миграция на терористи към родните им страни.

Шойгу смята, че е необходимо светът да се обедини срещу терористите, идеологията и пропагандата им. Той каза още, че след поражението на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, организацията значително е разширила присъствието си в Югоизточна Азия, особено в Индонезия, Малайзия, Сингапур, Филипините и части на Тайланд.

Министърът на отбраната на Русия заяви, че стратегическото партньорство между Москва и Пекин е навлязло в нова фаза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари