Руска медия: Срам! Българи, вие не сте такива

18261
Руска медия: Срам! Българи, вие не сте такива
Снимка: БГНЕС

Някога приятелските българо-руски отношения преживяха безпрецедентна криза. На фона на вътрешнополитическите сътресения и продължителния конфликт с руския посланик в София Елеонора Митрофанова, премиерът в оставка Кирил Петков обяви във вторник експулсирането на 70 руски дипломати, обвинявайки ги във връзки с руските служби за сигурност, пише руският ежедневник "Комерсант". Неизбежният отговор на Москва заплашва да парализира двустранните отношения. От Русия дават ясно да се разбере, че смятат, че това решение на София не е взето самостоятелно и противоречи на „волята на българския народ”, отбелязва още изданието.

70 руски дипломати да бъдат натоварени на един полет и изгонени, такова пожелание отправи премиерът в оставка Кирил Петков. Формалните искания и пълният списък с лицата, обявени за „персона нон грата”, беше връчен на руския посланик Елеонора Митрофанова. Сред тях са Филип Воскресенски – вторият човек в руското посолство, генералните консули във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

Заедно с членовете на семействата им броят на руснаците, които трябва спешно да напуснат страната, надвишава 200 души. Закрива се Генералното консулство на Русия в Русе, спира работата на Генералното консулство във Варна. А освен това България сама преустановява временно работата на консулството си в Екатеринбург.

Руското издание цитира български медии, според които подобна криза в двустранните отношения не е имало от "много десетилетия": "Неизбежният отговор на Москва може да не бъде симетричен по брой, но може да доведе до фактическо парализиране и затваряне на нашето посолство в Русия". 

"Всички представители на политическите кръгове в България, които стоят зад подобни решения, разрушават политическите отношения и го правят, разбира се, въпреки волята на българския народ”, заяви в ефира на телевизия „Россия 1” говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея, това е „системен подход”, който „противоречи на интересите на гражданите на България и е нещо, което идва извън страната”.

Русия: Отказът на Норвегия да пропусне товари за руските миньори е аморален

Със своя отказ да допуснат руски товари на Шпицберген норвежките власти нарушават човешките права и принципите на хуманизма, заяви днес...

А заместник-председателят на Съвета на Руската федерация Константин Косачов сравни в Телеграм поведението на българското ръководство с това на децата: „Случва се в детството, когато не си гладен, да излееш в знак на протест кашата си на пода. Ето така българите, които останаха без правителство, гонят от страната 70 руски дипломати. Безразборно, по обвинение в шпионаж… Непременно трябва да разлеете кашата от купата като оплискате и себе си. Само и само да накарате родителите си да ви обърнат внимание.” Косачов завърши посланието си с думите: „Срамно е. Българи, вие сте други. Ние ви познаваме такива, каквито сте били винаги. И вие можете да се справите по-добре.”

Според "Комерсант" София обяснява демарша с две причини: дипломатите уж са "работили под прикритие" и са извършвали дейности, несъвместими със статута им, както и с факта, че досега в Русия са работили по-малко от 10 български дипломати докато руските в България са били 114 (въпреки че Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. прокламира принципа на реципрочност).

Но последните медийни публикации дават основание да се свърже случая с изгонването на дипломатите от София не само с общата атмосфера в руско-европейските отношения, но и с вътрешнополитическите събития в България и враждебното отношение на премиера Кирил Петков към руския посланик Елеонора Митрофанова, коментира още изданието.

През последните години диалогът между Москва и София буксува, но вече е ясно, че става дума по-скоро за местни проблеми, смятат в "Комерсант".

Като цяло българската страна действаше досега според преценката на Москва „по конструктивен начин“, пише изданието. И привежда пример - през пролетта на 2018 г., след събитията в британския Солсбъри (отравянето на Сергей Скрипал с новичок - бел.ред.), София, за разлика от повечето европейски столици, не експулсира руски дипломати. Преди посещението си в Руската федерация президентът Румен Радев тогава каза пред "Комерсант", че около 450 хиляди руснаци притежават недвижими имоти в България. През 2017-2018 г. 500-600 хиляди руски туристи са посетили страната годишно, малко по-малко от рекордните цифри от 2013 г. (700 хиляди души), добавя изданието.

Радан Кънев се обяви за изолиране на Русия, даде Рейгън за пример

В дискусия по време на Брюкселския форум днес българският евродепутат от Демократи за силна България Радан Кънев се обяви категорично з...

По-късно позицията на София започна да се променя, многократно бяха гонени руски дипломати, отказана бе виза на военното аташе на руското посолство, продължава "Комерсант". Но и тогава нямаше мащабни гонения.

На годишнината от края на руско-турската война през март 2022 г., в интервю за ТАСС посланик Митрофанова каза: „С оглед на последните събития казвам на българите, че имаше време, когато ние, Русия ги освободи и сега дойде времето Русия да освободи Донецк и Луганск от осемгодишно иго.”

Това и подобни изявления предизвикаха острата реакция на премиера Кирил Петков, който подкрепи Киев и посети украинския град Бородянка. „Недопустимо е чужд посланик да се изказва от името на българския народ срещу българското правителство“, цитира неговото възмущение руският ежедневник.

От идването му на власт през декември миналата година позициите на г-н Петков започнаха да отслабват, анализира изданието. На 23 юни парламентът му гласува вот на недоверие. "За мен беше чест да оглавя правителството, което свалиха Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова", цитира думите му "Комерсант", наричайки изказването му "неочаквано".

"Това, че Митрофанова е виновна, е толкова удобно обяснение за тях, защото в момента Русия е виновна за всичко", отбеляза по-късно руската посланичка в ефира на телевизия "Россия 24".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари