Руската църква е аут от Украйна, защото е инструмент на Путин - историята на изгонването

13325
Руската църква е аут от Украйна, защото е инструмент на Путин - историята на изгонването
Снимка: Getty images

Съветът за национална безопасност и отбрана (СНБО) на Украйна призова правителството да внесе за разглеждане във Върховната Рада законопроект за "невъзможност за дейност в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете на влияние в Руската федерация." Това каза във видеообръщение президентът на Украйна Володомир Зеленски вечерта на 1 декември. 

По думите му СНБО е призовал държавната служба по ентополитика и свобода на съвестта да проведе експертиза на устава за управление на Украинската православна църква (УПЦ) за "наличие на църковно-каноническа връзка с Московската патриаршия." Ще се разследва и доколко законно религиозните организации използват имуществото, което се намира в Киевско-Печорския историко-културен резерват на територията на Киевско-Печорския манастир (лавра). СБУ влезе в Киевско-Печорската лавра заради изпълнение на песента "Майка-Рус" в един от храмовете на лаврата. Започнато е дело по закон, който забранява оправдаване на руската агресия срещу Украйна. От лаврата са съобщили, че свещеникът, по време на чиято служба се е случило това, е отстранен. Това обаче не ги спаси от цялостна проверка и украинските власти организираха голяма операция, като бяха намерени милиони в брой, както и проруска литература. Същото беше положението и в Архангело-Михайловския Зверинецки манастир в Киев, два манастира в Ровненска област, Сарнинска епархия и Черновицко-Буковинска епархия.

Митрополит Епифаний: Да завършим обединението на украинската православна общност

В първата си литургия като глава на новосъздадената Украинска православна църква митрополит Епифаний призова миряните да се обединят в ...

ОЩЕ: Руската православна църква като оръжие за влияние на Путин

По време на събор на 27 май Украинската православна църква (УЦП) взе решение за пълна самостоятелност и независимост от московския патриарх. В документа тогава се осъждаше войната в Украйна и се изразяваше несъгласие на УЦП с позицията на московския патриарх Кирил, относно руското нахлуване. 

На провелия се събор УЦП предложи и да се възобнови диалогът с разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ). "За да се състои този диалог представителите на ПЦУ трябва да прекратят завладяването на храмове и принудителното превеждане на приходите на УЦП", заявиха тогава от Украинската православна църква. 

По-късно беше уточнено, че УЦП не скъсва отношения с московския патриарх. По думите на митрополит Климент УЦП има статут на независима и самоуправляваща се вече 30 години. "Просто съборът още веднъж подчерта този статут. Продължаваме да поддържаме духовно единство не само с русата православна църква (РПЦ (Московска патриаршия), но и с други православни църкви", каза още тогава митрополит Климент. 

Сергей Бортник, професор от Киевската духовна академия коментира за "Медуза.ио", че в документа от Събора на 27 май не се използва думата "автокефалия", затова документът не е църкво-правен, а пасторски и е насочен към вярващите и към украинската държава.

БПЦ ще обсъжда автокефалността на Украинската църква след месец

В началото на декември се очаква Светия синод да заседава по въпроса за конфликта между Руската и Украинската църква. Комисия, назначен...

Могла е да бъде провъзгласена автокефалия, но не е направено. По този начин УПЦ се отказва от статута си на подчинена на московския патриарх, но не прекъсва връзката, но заедно с това представа да счита за задължителни решенията на синода или събора на руската православна църква в Москва, обяснява още Бортник на 30 май и допълва "т.е. ние не скъсваме връзката напълно, но и не се смятаме за подотчетни и зависими от московския патриарх."

Според Бортник "това не е символичен жест, а реален. Ние вече няма да изпълняваме решенията на синода на руската православна църква. Това е важно за нашия статут в Украйна, за да не ни обвиняват във връзки с РЦП, ние показваме, че сме самостоятелни. Сами го обявихме и смятаме да се придържаме. От сега нататък не желаем да признаваме властта на РПЦ (Московска патриаршия) над нас. Сами ще решаваме как да живеем, но не скъсваме молитвената част с РПЦ."

През 2018 година на отделилата се Православна църква на Украйна (ПЦУ) бе дадена автокефалия от вселенския патриарх Вартофомей. Този акт, непризнат нито от Кирил, нито от УПЦ формализира националния църковен разкол. Към ПЦУ се присъединиха едва една трета от православните църкви в Украйна. 

Майският събор на УПЦ засегна и този въпрос. Според изявлението епископите на ПЦУ нямат апостолска приемственост. Освен това се коментира и насилствено превземане на църквите с цел смяна на юрисдикцията. 

Андрей Ширин, доцент по богословие към Центъра за теологични изследвания коментира, че тези "нечувани" събития са "много забележителни": "Продължаващата война в Украйна е криза на няколко нива - политическо, икономическо и хуманитарно, а това е глава за теологическа криза.", пише christianitytoday.com.

Московският патриарх Кирил: Никакви светски сили няма да унищожат църквата

Синодът на Руската православна църква ще решава в понеделник как да отговори на решението на Вселенската патриаршия да подкрепи независ...

Преди събора на 27 май епископите от ПЦУ са се обърнали към вселенския патриарх Вартоломей с молба за подвеждане под канонична отговорност на руския патриарх Кирил. По-рано самият Вартоломей предложи на Кирил да се отрече от патриаршеския престол: "Не зная как той ще се оправдае пред съвестта си", пише ng.ru.

Напрежението по религиозните въпроси в Украйна нарастна, след като на 12 ноември, свещеникът на Украинската православна църква Михаил Омелян каза, че в една от църквите на Киевско-Печорския манастир са пели песен в прослава на агресора Русия. На 15 ноември от пресслужбата на СБУ заявиха, че е образувано наказателно производство за прославяне на „руския свят“ в манастира.

На 23 ноември стана ясно, че в Киевско-Печорския манастир, източноправославен манастир в Киев, смятан за духовна люлка на киевския народ, при обиски на украинската Служба за сигурност (СБУ) е намерена пропагандна проруска литература и пари на обща стойност над 2 милиона гривни, над 100 хиляди долара и няколко хиляди руски рубли.

Припомняме, че през 40-те години на миналия век в Московската патриаршия по заповед на руската власт са приемани хора, които никога не са били ръкополагани. Такъв е бил и Василий Ратмиров, кадрови разузнавач, подполковник от НКВД, изпратен от ген. Павел Судоплатов като епископ в Твер, където е провеждал богослужения, причестявал хора... През 2003 г. по волята на Кремъл Московската патриаршия се "възсеидини" с белоемигранската "карловацка" църква, приемайки я сред епископи и свещеници, макар в продължение на 80 години да са обявявани за разколници и неканонични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари