"Руската мафия" - действаща в цяла Европа, но особено активна в Испания

18412
"Руската мафия" - действаща в цяла Европа, но особено активна в Испания
Снимка: iStock/Guliver

От едри и дребни кражби до пране на пари, рекет, сводничество и източване на застраховки - т.нар. "руска мафия" действа в цяла Европа, но е особено активна в Испания. Кои са престъпните групи, които влизат в нея, разказва Виктор Черецкий в анализ за Deutsche Welle.

Специалната испанска прокуратура за борба срещу организираната престъпност съобщи на 13 август, че започва разследване по делото срещу трима арестувани в началото на месеца граждани от Грузия и Армения. Става дума за Лаше Баратели, Ираклий Пипия и Артьом Саргисян. Говорител на прокуратурата заяви, че последните арести са нова страница от "сагата в борбата срещу руската мафия в Испания".

САЩ вече разследва намеса на руската мафия в помощ на Тръмп

Специалният прокурор по делото за руска намеса в американските президентски избори Робърт Мюлер е наредил проверка на потенциалното уча...

А началото на тази "сага" беше поставено през 1990-те години, когато в Испания за първи път се появиха татуирани мъже с червени сака и златни гривни на врата, които се опитваха да се установят там след падането на Желязната завеса. Те говореха на различни езици. Обединяваше ги само това, че идват от страните на бившия Съветски съюз. По традиция испанците назоваваха това пространство Русия, игнорирайки съветската топонимия. Това обяснява и факта, че към "руската мафия" в Испания се причисляват не само представителите на организираните руски престъпни групировки, а и криминални групи от всички постсъветски републики.

Представител на прокуратурата казва, че "руската мафия" в Испания е представена най-вече от пришълци от Грузия. Според него грузинските групировки, действащи из цяла Европа, "проявяват особена активност". На тяхна сметка например са 60 процента от квартирните кражби. При това през последните години в Испания бяха арестувани стотина грузински крадци. Техният лидер Кахабер Шушанашвили доскоро преживяваше в Мадрид. Сега той е в затвора. Осъден е на 16 години лишаване от свобода.

Що се отнася до последните арестувани, то по данни на прокуратурата, те се пристигнали в Испания за "координирането на престъпните действия", след като през юни 2018 година властите са задържали 129 пришълци от Армения и са разрушили "бизнеса" на грузинските и арменски престъпни кланове. Бизнесът се състоял в това, че арменците претопявали откраднати от грузинците бижута в златни синджири, за да ги препродават на черния пазар.

Прането на пари

Испанците причисляват към "руската мафия" и представителите на руските организирани престъпни групировки. За последните 25 години много от тях се настаниха в Испания. Един от първите осъдени беше "лидерът" на Ореховската престъпна групировка Сергей Буторин. Нито той, нито членовете на неговата групировка не са се занимавали с престъпна дейност на Пиринейския полуостров, но по навик са носели оръжие, за което са и осъдени. Ако членовете на тази московска престъпна група са се укривали от руското правосъдие, то колегите им от други престъпни групировки са се занимавали с пране на пари. Шампион в това отношение е Генадий Петров, който е един от "авторитетите" на Тамбовската престъпна групировка. Чрез мрежа от фирми пощенски кутии, той е изпрал около 60 милиона евро. През 2008 година Петров беше арестуван. Следствието и процесът срещу него се проточиха 10 години. Разследването установи, че той е имал връзки с висши политици и сътрудници на тайните служби в Русия. Присъдата все още не е произнесена, тъй като по преценка на прокурорите, делото е много сложно. Продължава и разследването срещу Измайловската престъпна групировка, която действа в Марбея.

Руската мафия ли стои зад Доналд Тръмп? (ВИДЕО)

Възможно ли е възходът на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп - както като бизнесмен, така и като политик, да се крепи на солидни вр...

С паспорти от ЕС

Престъпните кланове от Литва, която е член на ЕС, бяха сред първите, установили се в югоизточна Испания. Първият съдебен процес срещу Панежевската групировка се проведе още през 2001 година. Тази организирана престъпна групировка се занимава с рекет, сводничество и кражби на коли, които по-късно продава в балтийските държави и в Русия. През 2012 година беше разкрита и друга престъпна група от Шауля в състав от девет души. В продължение на 10 години престъпниците са експлоатирали свои съотечественици при брането на портокали и са извършвали грабежи в курортите.

Прокуратурата отбелязва особената жестокост на литовските групировки. Те трошели с чукове коленете на подчинените си, за да си присвоят застраховката за трудови травми, които гастарбайтерите уж били получили по време на работа.

Клеймото "руска мафия"

В Испания се безпокоят, че заради миграцията Европа ще се разпадне

Шенгенското пространство на свободно движение на хора започва да изчезва под натиска на имиграцията, заяви испанският министър на външн...

Любопитно е, че испанците причисляват литовците и кавказците към "руската мафия". Мадридският социолог Висенте Сабала обяснява този феномен с това, че не става дума за някаква утвърдена традиция, цялото съветско и постсъветско пространство да бъде наричано Русия. В хода на разследванията правоохранителните органи неведнъж се убеждават, че много престъпници от държавите на бившия Съветски съюз са интегрирани в престъпния свят на Русия. Те се ползват с "авторитет" в престъпните среди, извършват престъпления на нейна територия, притежават руски паспорти и са лежали в руски затвори. Има и още една причина. Социологът смята, че испанските специални чести и правоохранителните органи са заинтересувани от популяризиране на своите успехи. Затова им е много удобно да употребяват израза "руска мафия". Самият израз буди огромен интерес сред испанците. Става въпрос за "популяризиране на марката".

През последните десетилетия "руската мафия" е един от главните герои не само в съдебните хроники, но и в множество филми и телевизионни сериали, заключава социологът Висенте Сабала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари