Руската ваксина срещу COVID-19 тревожи специалистите

9978
Руската ваксина срещу COVID-19 тревожи специалистите
Снимка: iStock/Guliver

Руските власти побързаха да се похвалят със своя ваксина срещу коронавируса. Но тази информация предизвика по-скоро притеснения у специалистите. Първо, ваксината ще започне да се прилага масово преди края на клиничните изпитания. Второ, в стремежа си да е първа Русия прилага съмнителни методи. Руската ваксина е изпробвана върху военни и това поставя етичния въпрос - били ли са експериментите доброволни? 

"Те разказаха прекалено малко за процеса и не публикуваха никакви научни данни. Необходимо е да се направят големи клинични изследвания, за да се установи, че ваксината няма сериозни странични ефекти." Това коментира експертът по ваксини към Каролинския институт Али Миразими за шведското издание Svenska Dagbladet .

Стартираха тестовете на германо-китайска ваксина за COVID-19

В Китай започнаха клинични изпитвания за потенциална коронавирусна ваксина, разработена от немската фармацевтична група BioNTech с кита...

Според Мати Сьолберг, професор по биомедицински анализ руската ваксина е тествана върху едва 80 души. Това е твърде малко, освен това трябва да се проведе и третата фаза на изпитания, смята професорът. "До началото на третата фаза на изследванията се ваксинират поне няколкостотин души. Ние нямаме представа има ли ваксината стандартни или необичайни странични ефекти. Знаем прекалено малко и нямаме представа дали изобщо работи тази ваксина", коментира Сьолберг. Според него не е изключено по време на изследванията да са тествани повече хора, от официално обявените. Експертът допълва, че третата фаза на изпитания е много важен етап, защото именно тогава ще се установи доколко ваксината е ефективна. Също така тези изследвания могат да установят съществени странични реакции, но това зависи от броя на участвалите в изпитанията.

"Не знаем колко души са били ваксинирани, но да се одобрява ваксина, приложена на по-малко от 80 души - така със сигурност не се прави. За да се разбере дали ваксината работи или не, трябва да се пробва на хиляди. Само тогава ще се получи точна представа за действието ѝ и страничните ефекти", обяснява Сьолберг.

"Обикновените странични ефекти на ваксините са болка, зачервяване, треска и изтръпване на мускулите. Но има и такива странични ефекти, като нарколепсията, както в случая с ваксината срещу свински грип. Тези реакции се проявяват при големи клинични изпитания", обяснява Миразими. Много деца и млади хора, които се ваксинираха срещу свински грип преди 10 години, развиха нарколепсия. Дали няма да се случи нещо подобно и с руската ваксина е трудно да каже, коментират експертите.

"Смятам, че най-големият риск е в това, че руската ваксина може да не осигурява защита. И това ще срине доверието в целия отрасъл, свързан с ваксините - хората ще видят как се одобряват неработещи ваксини прекалено рано и без да се изчака установяването на нежелани реакции", допълва Миразими.

СЗО: Може би никога няма да има "сребърен куршум" за COVID-19

Световната здравна организация предупреди в понеделник, че може би никога няма да има „сребърен куршум“ за новия коронавиру...

"Русия сериозно пострада от вируса, затова задачата е и в това да се балансират ползата и рисковете... Ако инфекцията се разпространява прекалено бързо, може би струва да се поеме риск. Това е въпрос на съотношение между ползата и опасността. И ползата винаги трябва да бъде добре премислена", казва още Сьолберг.

Битката за ваксина - кой колко ще купи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари