Руски анализ: Ако България и Русия не се разберат, това ще крачка към по-мащабен конфликт с НАТО

71765
Руски анализ: Ако България и Русия не се разберат, това ще крачка към по-мащабен конфликт с НАТО
Снимка: iStock

Москва разглежда възможността за скъсване на дипломатическите отношения със София. За този сценарий оповести по Българската национална телевизия Елеонора Митрофанова. Посланикът връчи на българското външно министерство нота с искане да бъде отменено решението за отзоваването на 70 руски дипломати, обвинени в шпионаж.

По думите на Митрофанова във "вербалната нота" е изказано искане да се отмени решението за изгонването на дипломатите до обяд на 1 юли. Междувременно премиерът в оставка Кирил Петков призова Русия да остави отворени каналите за връзка и да изтегли дипломатическия ултиматум, предаде Reuters.

Корабль бере нахут

Митрофанова щяла да затваря посолството, стана ясно вчера. Това със събирането на цирка може и звучи примамливо, но далеч не е толкова ...

Ще стане ли България първата страна от НАТО, с която Русия ще скъса дипломатически отношения? Коментира професорът от Висшата школа по икономика, ръководител на отдела за черноморски и средиземноморски изследвани към Института на Европа към руската академия на науките Екатерина Ентина пред руското издание bfm.ru:

"Според мен реакцията на премиера в оставка Кирил Петков относно това доколко България иска да скъса дипломатическите си отношения с Москва говори сама за себе си. Москва възприема случващото се като тренировка за готовността на ЕС при определени обстоятелства да се реши на понижаването на нивото на двустранните и многостранните отношения.

Ако исканията в нотата не бъдат изпълнени или поне не в обема, в който Русия очаква, то вероятно зад заявленията на Елеонора Митрофанова стоят някакви дребни размени, някакъв вариант, на който Москва би била готова да се съгласи - компромисен, неизвестен на широката общественост. Ако това не бъде направено, то ще свидетелства за това, че не само България, но и ЕС са готови да направят крачка към понижаване на нивото на отношения, което за съжаление, колкото и диво да звучи, ни приближава към по-мащабен конфликт, в това число и по линията Русия-НАТО."

Изданието припомня, че преди седмица бе гласуван вот на недоверие към кабинета и допълва, че България се смята за едно от страните в ЕС с проруска позиция. 

Борисов: Подкрепяме изгонването на руските дипломати, но трябваше по друг начин

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му подкрепиха действията на Кирил Петков и правителството в оставка за изгонването на 70-те ру...

Решението да бъдат отзовани 70 руски дипломати бе обявено на 28 юни от премиера Кирил Петков. По-късно стана ясно, че около половината от тях са технически сътрудници. Ден по-късно Петков уточни, че до отзоваването им се е стигнало след три доклада на ДАНС и решение на Съвета за сигурност на страната.

След обявяването на това решение от БСП обявиха, че са против, като впоследствие поставиха условие Кирил Петков да не е министър-председател в евентуален нов кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“. Официалното връчване на мандата ще е в петък в 17 часа в президентството.

Ще се стигне ли до дипломатически разрив между България и Русия? (ОБЗОР)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари