Руски анализ тип хем сърби, хем боли: Можем да затворим посолството, но чакаме смяна на българските управляващи

9983
Руски анализ тип хем сърби, хем боли: Можем да затворим посолството, но чакаме смяна на българските управляващи
Снимка: БГНЕС

"Американците използват България като жертвен агнец. Премиерът е много странен персонаж, който изначално не разчиташе на дълга политическа кариера." Това казва основателят на проекта "Балканист.ру" Олег Бондаренко за контролираната от Кремъл руска информационна агенция РИА Новости в статия, посветена на отзоваването на руските дипломати от страната ни.

По думите на Бондаренко това не е първият скандал и уточнява, че Петкова е разблокирал евроинтеграцията на Северна Македония, макар българите да са настоявали, че македонците могат да влязат в ЕС само след признаването на своя език като разновидност на българския. Всъщност, позицията на България е, че следва да бъде признато, че до 1945 година македонският език е диалект на българския.

Шотландия и Уелс предоставят £100 млн. финансова помощ на Украйна

Шотландия и Уелс са одобрили помощ за Украйна на обща стойност £100 милиона, съобщи британският премиер Борис Джонсън в Туитър. ...

Прогноза: Македония не иска да влезе в ЕС, тепърва ще имат проблеми с албанците

Според Бондаренко, Русия няма причини "на всяка цена да държи посолството в България - управляващият елит по нищо не отстъпва по ниво на русофобия на Прибалтика, а насажданата с години западна "мека сила" е довела до това, че българската младеж се асоциира основно с Европейския съюз. "Сред хората над 40 години се срещат русофили, но те са прекалено малко, за да повлияят на ръководството на страната" допълва  Олег Бондаренко.

Главният редактор на изданието "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов напомня, че скъсването на дипломатически отношения е крайна мярка.

"Да се направи това е лесно, но когато политическата обстановка се промени към по-добро, а това рано или късно ще стане, да се възстановят връзките ще е трудно. Затова, ако не става въпрос за военен конфликт, страните обикновено се стараят да не прекъсват общуването, а понижават нивото", обяснява Лукянов и допълва: "Например, може да се отзове посланика. Дипломат от такъв ранг няма какво да прави сега в България."

В министерството на външните работи на Русия са съгласни с това, че София се е решила на изостряне на отношенията по заповед на външни сили. Москва оставя за себе си правото на ответни политически и дипломатичеки мерки, в това число и асиметрични, припомня РИА Новости.

Русия спря да издава туристически визи за българи

Русия е спряла да издава туристически визи от България, съобщи БНР. На практика така се ограничава възможността на българските граждани...

Но, както подчерта официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова, "никой няма да успее да разкъса вековните, културни и духовни връзки, които свързват двата народа", допълва още руското издание.

РИА Новости припомня думите на Кирил Петков след гласуването на вота на недоверие: "Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова."

"На 27 юни Петков обвини дипломатическата мисия в събирането на пожертвования за руските войски (бел. ред. - министърът на електронното управление Божидар Божанов поиска обяснение от Фейсбук след вълна от възмутени реакции, но оттам така и не свалиха публикацията с призив за дарения за руските военни, които опустошават Донбас), а на следващи ден съобщи за решението да бъдат отзовани 70 сътрудници на посолството, заподозрени в шпионаж. Това още повече разклати вътрешнополитическата ситуация. В парламента поискаха доказателства. Петков се позова на някакви доклади от ДАНС, но президентът Руен Радев нищо не знаеше" гласи прочитът на РИА Новости за събитията.

МВнР на България съобщи за три устни ноти на Митрофанова... Фактически работата на дипломатическата мисия е парализирана, затова Митрофанова предложи на руските власти да затворят посолството в България, т.е. - да се преустановят дипломатическите отношения, пише още в статията на руското издание.

РИА Новости отбелязва, че в България са се състояли "няколко митинга в подкрепа на Русия. Хората казаха, че ги е срам за действията на властите, сляпо изпълняващо волята на Запада."

Министър Генчовска поиска от посланик Митрофанова да оттегли вербалната нота

По искане на руската страна днес, 1 юли 2022г., преди обяд в Министерството на външните работи беше проведена среща между министъра на ...

Руският дипломат над Митрофанова в ЕС: Да не бързаме в скандала с България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари