Руски генерал към войниците: "Нямате оръжие? Това е ваш проблем, никой няма да ви даде!"

29609
Руски генерал към войниците: "Нямате оръжие? Това е ваш проблем, никой няма да ви даде!"
Снимка: Getty Images

Съобщенията за проблемите с осигуряването в руската армия се появих от самото началото на нахлуването в Украйна - недостиг на военно снаряжение, аптечки от съветско време и сухи пакети с храна с изтекъл срок на годност. Руските военни изпращат дълги списъци с нуждите си - от слипове до скъпоструващи малки дронове, което говори както за недостиг на битови вещи, така и за техническо снабдяване. Влияе ли тази помощ на реалната ситуация и какво говори за подкрепата на руснаците за войната, разказва изданието "Важные истории" в своя статия, която представяме със съкращения. 

"Първо ги хранехме, после ги обличахме сега осигуряваме безопасността им."

Натали живее в граничен район на Курска област и притежава комплекс за водни процедури. Именно на работата си тя се запознава с руски военни, които са прехвърлени в града две седмици преди началото на войната. Войниците първоначално "атакували" градските бани - всички са имали нужда да се изкъпят, да изперат дрехите си. Тя предлага на военните да се обръщат към нея, ако имат нужда от помощ и им оставя телефона си. Първото обаждане получава 10 дни след началото на войната. Военните я помолили да им донесе сладки неща и чорапи. Първата дажба тя събира със собствени средства и ги доставя лично на границата.

Изглежда Путин пак се цели в цяла Украйна, не само в Донбас. Украинците натискат към Херсон

След като превзеха Северодонецк и Лисичанск, руските войници съсредоточават повече към следващите си цели в източната украинска провинц...

"След това започнаха безкрайни обаждания - всички имаха нужда от помощ. Започнаха да искат от храна до четки за зъби. През март вече имаше други списъци - за бронежилетки. От април - молби за малки дронове, радиостанции, термокамери. Последният път доставихме заглушител за дронове, който струваше 1 млн. рубли. Една седмица събирахме парите за него", разказва Наталия.

Когато исканията на войниците се променят, се повишили и разходите, затова Наталия започнала да привлича други хора да оказват помощ.  

В отговор на въпрос не смята ли, че държавата, която има многомилионен бюджет за отбрана, трябва да осигурява войниците, а не обикновените хора, които така и така плащат данъци, Наталия отговаря: "Не дискредитирам армията ни. Армията ни е мощна, държавата ни е мощна, но все пак по устав не всички имат право на неща, които в действителност са нужни на всеки. Например, по устав на артилерийските войски не са положени малки дронове (квадрикоптери), на пехотинците изобщо нищо не се полага и те загиват в бойните действия."

За проблемите със снабдяването у наемниците Наталия е запозната от брат си, който сега се бие в Украйна: "Такива неща ми разказва и това са елитните войските - специалните части! Той и още четирима бойци от неговата бригада губят оръжието си в боя и вече седмица са без него. Отишли са при генерала си, а той им е казал: "Загубили сте го - това е ваш проблем. Никой няма да ви даде нищо!". Затова не можех да остана безучастна. Имам благодарствени писма от полковници, които лично ми казват: "Това, което правите вие (доброволците) и министерството на отбраната не прави."

"Ние и ботушки им купихме, краката им бяха боси, дори чорапи нямаха. Обличахме ги, хранихме ги. Много от тези, на които изпратихме сега са изчезнали безследно", разказва Мария. Жената смята, че украинските военни са екипирани по-добре. 

Русия събира затворници за пушечно месо в Донбас, обещава милиони в рубли, ако загинат

Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" вербува затворници от колониите в Петербург за включване в авангарда (най-предната част на арми...

Елена е многодетна майка, загубила 19-годишния си син в автомобилна катастрофа. Тя също е доброволец заедно с други 300 души. В техните списъци с искания от руските войници има както дреболии - батерии, скоч, спрей срещу кърлежи, така и скъпоструващи устройства. В списъка с нуждите, който Елена публикува в своя телеграм канал се виждат и водка, и самогон. 

Възрастни жени изпращат и по 100 рубли в помощ на нуждаещите се войници. 

На места се организират и курсове по обучение на руските войници. Григорий разказва, че учи войниците как да управляват малки дронове. По-рано анализатори от Conflict Intelligence Team коментираха, че един от проблемите на руската армия, който се е проявил във войната с Украйна е ниското ниво на бойни навици на военните.

Въпреки това Григорий не признава, че снабдяването на руските войници не е на ниво: "Тези, които казват, че войникът трябва да се осигурява от държавата, са хора, които оправдават себе си затова, че не помагат. Мен заради тази помощ вече са ме добавили в списък с враговете на Украйна. За мен това е награда."

ОЩЕ: Руското посолство събира дарения за военните, които бомбардират украински градове

Руски анализ тип хем сърби, хем боли: Можем да затворим посолството, но чакаме смяна на българските управляващи

"Американците използват България като жертвен агнец. Премиерът е много странен персонаж, който изначално не разчиташе на дълга политиче...

Снабдяването на руската армия - като от миналия век

Недостигът на битови вещи и технически средства, присъстващи в списъците на доброволците, е потвърден и от военните експерти. Част от техниката - термокамери и малки дронове, не се полагат в повечето подразделения по устав, но в боевете са необходими. 

Не достигат и средства за индивидуална защита - каски и бронежилетки. Мнозина от войниците отидоха на "учения", защото тези неща са тежки. Какъв е смисълът да ги взимат на учения? 

Друг проблем е недостигът на храна и медицинското осигуряване. Освен баналните хапчета - парацетамол и аналгин - войниците нямат друго. Носилки за евакуация на ранените имат само медиците, а на обикновените войски не се полагат. 

Никой не го интересува

Руското военно министерство 2 месеца не докладва за убитите руснаци в Украйна, защото били "малко"

Русия практически е престанала да понася човешки загуби във войната в Украйна, което се дължи на промяната в подхода за водене на военн...

Доброволците се опитват да убедят военните, че цялата страна ги подкрепя, но в действителност не е така, признава Анастасия: "Казваме им: "Ние сме с вас", но в действителност на 85% от населението им е все тая. Но ние не им го казваме."

По данни на "Важные истории" различни инициативи за събиране на помощи за руските военни има в три региона. В повечето такива групи има около 100 души, но има и десетина големи групи в Телеграм с 1-4 хиляди участници, основно в граничните райони.  

Тази помощ е незначителна

Според анализаторите от Соnflict Intelligence Team доставяното от доброволците по никакъв начин не съответства на потребностите. По думи на експертите са известни случаи, в които събраните от руснаците термокамери и малки дронове са разграбвани от военните и не са достигали до нуждаещите се: "Който е имал възможност да ги вземе се е възползвал и ги и е давал на децата си. Ако корупцията съществува във всички бюджетни държавни структури, би било чудно, ако в армията не крадяха."

Изглежда Путин пак се цели в цяла Украйна, не само в Донбас. Украинците натискат към Херсон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари