Руските шпиони с по-голям успех в Украйна от армията на Путин: Доклад от Лондон

11978
Руските шпиони с по-голям успех в Украйна от армията на Путин: Доклад от Лондон
Снимка: Kremlin.ru

Руските служби за сигурност и разузнаване са постигнали по-големи успехи в Украйна, отколкото армията на Владимир Путин. Това твърди водещият британски мозъчен тръст в областта на отбраната.

Руските шпионски служби са започнали да се подготвят за нахлуването в Украйна още през юни 2021 г., се казва в доклад на Кралския институт на обединените служби (RUSI). Федералната служба за сигурност (ФСБ) бързо стига до доминация над населението в окупираните райони на Украйна, пише още в документа.

Русия и Западът обмислят размяна на двама руски шпиони, арестувани в Словения

През януари Словения арестува и обвини в шпионаж в полза на Русия двама граждани. Предполага се, че Мария Майер и Лудвиг Гиш, двамата з...

Докладът, който е дълъг цели 39 страници, е съставен въз основа на източници, включително придобити документи, а принос имат служители на украинското разузнаване, прехванати комуникации и проучвания на място.

Изследователите твърдят, че ФСБ е успяла да изтегли данни от хард дискове на правителствени компютри, за да идентифицира прокиевски настроени лица, които нейните агенти искат да арестуват и разпитат.

Разположени са били и подразделения за електронна война, за да откъснат окупираните части на Украйна от външния свят и да им помогнат да наложат контрол, казват британските експерти.

Според мозъчния тръст ръководителят на руското външно разузнаване (СВР) е казал на президента Путин, че се нуждаят от повече време за подготовка, и е поискал отлагане на инвазията. Искането му е било отхвърлено.

Докладът има за цел да предупреди западните правителства за мащабите на руските тайни операции за подкопаване на дадена страна. Основният автор Джак Уотлинг посочва като пример скорошния арест на високопоставен служител на германското разузнаване, обвинен в предаване на строго класифицирана информация на Москва.

Още трима са арестувани в Полша за шпионаж в полза на Русия

Още трима души бяха арестувани в рамките на разследването за шпионаж в полза на Русия. Това съобщи главната прокуратура на Полша, преда...

"Очевидно е, че руските специални служби са успели да вербуват голяма мрежа от агенти в Украйна преди инвазията и че голяма част от помощния апарат е останал жизнеспособен и след инвазията, осигурявайки постоянен поток от човешки разузнавателни данни за руските сили", пише RUSI. Вътрешната шпионска агенция на Русия ФСБ - съвременният наследник на съветската КГБ - е успяла да направи това, като е сформирала временни оперативни групи, които са се фокусирали върху целеви градове като Мелитопол.

С напредването на руските войски служителите на ФСБ изземват украински държавни документи от местните щабове, свалят твърдите дискове на компютрите и така съставят списъци на работещите за държавата и на местата, където живеят.

Претърсванията от къща на къща довеждат до арести и разпити в мазета. Често руските служби прибягват до изтезания, казва Уотлинг - не толкова за извличане на информация, колкото за сплашване, за да се обезкуражи населението да се съпротивлява на окупацията. Русия последователно отрича многобройните обвинения в нарушаване на правата на човека в Украйна - въпреки очевидните доказателства за противното.

Най-малко 800 украински служители са привлечени да работят за ФСБ, някои доброволно, други - по принуда.

В същото време звената за електронна война работиха за прекъсване на достъпа до украинската телевизия, радио и интернет, което допълнително изолира населението в окупираните райони, посочват от RUSI. ФСБ, казва Уотлинг, е преценила, че е необходимо да контролира само 8% от населението, за да подчини даден район.

Осъдиха италиански военен на 30 години за шпионаж в полза на Русия

Военният трибунал в Рим, който в продължение на една година разглежда делото на офицер от италианския флот, обвинен в шпионаж в полза н...

Като цяло разузнавателните служби и службите за сигурност на Русия са постигнали по-голям успех в Украйна, отколкото военните, които претърпяха многобройни неуспехи, гласи един от изводите на британските експерти.

Шпионите обаче също имат своите недостатъци. Първоначалната им оценка преди нахлуването, предоставена на президента Путин, беше, че руските сили ще бъдат посрещнати с отворени обятия и че правителството в Киев бързо ще се срине. Това се оказа катастрофално погрешно за Москва.

"На руските специални служби им липсва честност, за да докладват точно за собствените си усилия. Изглежда, че съществува системен проблем, свързан с прекомерното отчитане на успехите и прикриването на слабостите пред началниците", гласи докладът.

Джак Уотлинг посочва примера с руския генерал от военното разузнаване ГРУ, който е отговарял като цяло за отравянето в Солсбъри през 2018 г. с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Става въпрос за неуспешния опит да бъде убит дезертьорът от КГБ Сергей Скрипал. Въпреки че операцията беше разкрита и предполагаемите извършители бяха публично идентифицирани, този генерал не бе отстранен. Вместо това той беше повишен.

ОЩЕ: 9 взрива в наши оръжейни складове са свързани с руски агенти - филм на "Свободна Европа"

ФСБ поиска денонощен достъп до данните за таксиметровите пътувания на руснаците

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) ще получи по извънсъдебен ред "денонощен дистанционен достъп" до базите данни на таксиме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари