Руско издание: САЩ снабдява сирийските бунтовници с българско оръжие

6994
Руско издание: САЩ снабдява сирийските бунтовници с българско оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Войната в Сирия не свършва. САЩ продължават да снабдяват сирийските бунтовници с оръжие от Източна Европа. Така започва анализът на изданието Eurasia Daily, което твърди, че следи мащаба на доставките. По данни на медията, в чиято публикация са приложени куп документи, само през февруари и само от България американските контрагенти на Пентагона са получили 23 тона боеприпаси за сирийските бунтовници. Според руското издание Пентагона не разкрива точните видове боеприпаси, които се доставят в Сирия.

23 тона смърт

По данни от международния портал за митнически декларации Panjiva, през февруари българските предприятия са извършили две доставки на боеприпаси в САЩ. На 16 февруари българското предприятие за производство на боеприпаси "Дунарит" е доставило на американското подразделение на британската корпорация Chemring Military Products 5,7 тона снаряди и минометни бомби. От България товарът е изпратен в германското пристанище Бремерхафен, а от там контейнеровозът Philadelphia Express го е пренесъл в американското пристанище Чарлстън. От САЩ оръжието се доставя основно в Йордания, където е разположен един от щабовете за разпределение на въоръжението сред лоялните на САЩ сили в Сирия.

По същия маршрут, в Чарлстън от Бремерхафен, на 25 февруари британската корпорация е получила 17,3 тона въоръжение от най-големия производител на оръжие в България - "Вазовския машиностроителен завод" (ВМЗ). Основните видове доставени боеприпаси са ракети "Град" и заряди за преносими гранатомети РПГ-7.

"Огнено кълбо" и ракета с ядрен двигател - кои са новите оръжия на Путин

На 1 март руският президент Владимир Путин представи най-новите стратегически военни разработки, които, по думите му, нямат аналози в с...

Всички тези видове боеприпаси се използват активно именно от сирийските бойци. EA Daily напомня, че последните обстрелват руската военновъздушна база в Хмеймим именно с ракети "Град".

Самата Chemring Military Products през септември м.г. беше назована като една от четирите компании, която ще доставя, по договор с Пентагона, въоръжение, което не се използва от НАТО на партньорите на САЩ в борбата с "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Picatinny Arsenal, структура за снабдяване на армията на САЩ, съобщи за пет контракта на обща стойност до 500 млн. долара. Покупките се правят по програма за поддръжка на съюзниците на САЩ с нестандартно оръжие, в рамките на която в Сирия се доставят въоръжение и боеприпаси.

По данни от сайта на системата, отразяваща извършените от федералните власти в САЩ харчове, подразделението на американската армия "Командване на обединените въоръжения" (Joint Munitions CMD) е поръчало на Chemring Military Products само по един от договорите на стойност 73 хиляди долара да осъществи доставка на боеприпаси и минометни системи от България за използване извън САЩ до 8 май тази година.

Залагат на съветското: през 2019 година на бойците ще бъдат предадени 25 хил. автомата "Калашников"

10 тона от боеприпаси от февруарските доставки са ракети "Град". Този вид боеприпаси не се разпознава в документа за финансиране на програмата за подготовка и въоръжение на силите за борба с "Ислямска държава" в Ирак и Сирия (CTEF), публикуван на 18 февруари. За това пък се казва, че Пентагона, както и преди, ще заложи на въоръжаване на бойците с евтино и лесно за използване, но надеждно оръжие съветски модел. Планира се през тази година за Сирия да бъдат отделени 500 милиона долара и 300 милиона през следващата.

В Сирия Русия е изпробвала 200 нови вида оръжие

Русия е изпробвала 200 нови вида оръжие в Сирия по време на военните действия в подкрепа на президента Башар Асад, заяви руски депутат....

Основните разходи са за закупуване на нестандартно въоръжение и боеприпаси. Например, през 2019 година Пентагона предлага да се купят за сирийската опозиция 25 хиляди автомата АК-47, 1500 модернизирани картечници "Калашников" , 500 едрокалибрени картечници и 400 ръчни противотанкови гранатомета РПГ-7. Освен това Пентагона има намерение да осигури въоръжение за 60-65 хиляди бойци от сирийската опозиция.

Според EA Daily бойците биват снабдявани с източноевропейско оръжие от Саудитска Арабия и САЩ. И с всяка година доставките само се увеличават. Например, през 2016 година само България е увеличила продажбата на съветски модели въоръжение за двете държави три пъти. Компаниите и държавните органи на САЩ и Саудитска Арабия са придобили български оръжия и боеприпаси, съответно за 239 милиона евро и 97,8 милиона евро, което е една трета от целия оръжеен износ от България. В сравнение с 2015 година, общите продажби на въоръжение към двете страни са нараснали близо три пъти – със 121 милиона евро – до 336,2 милиона евро.

Новият разцвет на българските оръжейни заводи. Украйна е "в темата"

Независимо от заявленията на Доналд Тръмп за желанието му да приключи войната в Сирия, тя продължава и САЩ подхвърлят оръжие в "огъня", коментира руското издание. При това, изминалата година, в която Тръмп тъкмо встъпи в длъжност президентската длъжност, не беше изключение, добавя руската медия. По това може да се съди по финансовите резултати от работата на ВМЗ, които бяха публикувани от българското издание "Труд", заключва EA Daily. За 9-те месеца на 2017 година най-голямото предприятие за производство на оръжие в България е увеличило производството с една трета в сравнение с 2016 година – до 400 милиона лева (250 милиона долара) и е отчело печалба 152 милиона лева (95 милиона долара). При това са наети допълнително нови 900 служители. Данните бяха публикувани през ноември и както съобщава "Труд", до края на годината ВМЗ“ е трябвало да изпълни договори за още 130 милиона лева (81 милиона долара).

Очевидно са нараснали и продажбите на другите български производители, казва EA Daily. Продължило е закупуването от предприятието "Арсенал". Така по данни от сайта за митнически декларации Importgenius, през юни 2017 година дъщерна компания, Spring Factory Co, е доставила на купувача на Пентагона UDC USA ("Украинский оборонний консалтинг") 53 хиляди пълнителя за автомати АК-47.

В САЩ се засилват настроенията за по-строг оръжеен контрол

Близо всеки двама от трима американци обявяват, че биха приели по-стриктни закони върху огнестрелните оръжия след стрелбата в училище в...

А скандално известната Purple Shovel (бел. ред. - нейният подизпълнител Франсис Норвило загина при инцидент с гранатомет преди три години на полигона в Анево) е трябвало да достави до 22 септември на Главното управление на войските със специално назначение на Министерството на отбраната на САЩ (US SOCOM) преносими ракетни гранатомети РПГ-7 за 4,2 милиона долара.

Според EA Daily през миналата година в производството на българско оръжие активно участие започва да взима Украйна. Нейни предприятия са започнали да доставят на българските оръжейни компании капсул-възпламенители и капсули-детонатори за производство на зенитни снаряди, гранатометни изстрели, снаряди за автоматични оръдия ЗУ-23 и зенитни установки "Шилка". Според наличните митнически документи, през втората половина на 2017 година дъщерната на държавна компания "Укрспецекспорт" – "Укринмаш", е доставила за българската "Аркус" около 8 милиона капсули.

"Аркус" стана известна, след като беше "осветена", че доставя на сирийските бойци през декември 2016 година. Тогава, след освобождаването на Алепо, правителствената армия показа на българската журналистка Диляна Гайтанджиева (бел. ред. - работещата тогава за в. "Труд", но станала известна и с кариерата си във фалиралата ТВ7, под крилото на Николай Бареков, където "блесна" със скандален репортаж за сериен подпалвач на коли, който се оказа говорителят на българската легия "Антимафия" Петър Якимов, нарочно сниман в гръб, за да не бъде разпознат. Известно време след репортажа от Сирия, Гайтанджиева написа във Facebook, че е уволнена от "Труд" заради започнала проверка от ДАНС на нейния материал, като последваха нейни интервюта с обяснения пред руски медии) открит склад с български боеприпаси. В кутиите имаше ракети "Град", произведени от "ВМЗ". А на етикетите като износител беше указана компания "Аркус".

На сайта на Федералната система за покупки на САЩ се казва, че през март миналата година, подизпълнителят на Пентагона по програмата за нестандартни въоръжения Alliance Techsystems Operations е подписал договор с българската компания за доставка на боеприпаси и техните компоненти на стойност 54 милиона долара.

Може да се предположи, че двете февруарски доставки от 23 тона боеприпаси за сирийските бойци не са били единствените, пише руското издание. В митническите декларации се казва, че с превоза им е бил ангажиран корабът Philadelphia Express. Според данните на навигационния портал Marinetraffic, на 18 март контейнеровозът е напуснал германското пристанище Бремерхафен и отново е отплавал за американския Чарлстън, където трябва да пристигне следващия понеделник - 26 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари