Руско оръжие може да превърне САЩ в необитаема пустиня

21346
Руско оръжие може да превърне САЩ в необитаема пустиня
Снимка: Russia Military

По всичко личи, че в случай на ядрен конфликт, Москва би искала да попълни своя арсенал и да разшири възможностите да сложи край на цивилизацията, пише Себастиен Роблин в статия за американското списание The National Interest.

На 22 май 2018 г. руската подводница "Юрий Долгорукий" се плъзна под вълните на Бяло море в Северния ледовит океан. Люковете на подводницата, разположени в горната част по протежение на корпуса ѝ, се отвориха и водата се изля в огромните ѝ резервоари. След няколко секунди започна нещо подобно на изригване на подводен вулкан.

Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика

Развитието на приятелски отношения трябва да се развиват при взаимно сътрудничество и взаимно зачитане на интересите особено със съседн...

Четири ракети с дължина 12 метра се появяваха една след друга от кълбата дим. За миг изглеждаше, че са на път да паднат обратно в морето, но след това горивото в техните двигатели се запали и те се издигнаха високо в стратосферата. Четирите ракети прелетяха над територията на цяла Русия и кацнаха на тестова площадка на полуостров Камчатка, на около 5700 км от мястото си на изстрелване.

Подобно на подводниците с балистични ракети (т.нар. атомни подводни крайцери със стратегическо предназначение), които са използвани от САЩ, Китай, Франция, Обединеното кралство и Индия, основната цел на подводниците от проекта "Борей" е невероятно зловеща: унищожаване на вражески градове, дори ако други ядрени сили са унищожени по време на първия ядрен удар.

Всяка от 16-те ракети "Булава Р-30" в подводница обикновено носи 6 отделни единици с тегло 150 килотона, които са разделени и могат да поразяват отделни цели. Това означава, че една подводница от проекта "Борей" може да порази обекти – населени места и военни бази, разположени на до 9000 км разстояние, и носи ядрени бойни глави, които са 10 пъти по-разрушителни от бомбата, пусната над Хирошима.

Подводниците от проекта "Борей" са най-модерните в своя клас, които са на разположение на руските ВМС. Те са предназначени да заменят съветските подводници клас "Делта". В годините на Студената война те бяха по-шумни от западните, следователно по-уязвими и по-лесно откриваеми, отколкото подводниците на западните противници.

Този проблем най-накрая беше признат през 80-те години на миналия век, когато СССР успя да закупи в Япония и Норвегия технологията, необходима за създаването на многоцелева подводница на проекта "Щука" (класификация на НАТО - Shark), която отговаря на спецификите на американските многоцелеви подводници от клас "Лос Анджелис".

Пожарът на руската ядрена подводница можел да доведе до "глобална катастрофа"

Пожарът на борда на свръхсекретната руска ядрена подводница е можел да доведе до "катастрофа с глобални измерения", ако не са били само...

Разработването на концепцията за проекта "Борей" започва през 80-те години на миналия век. След разпадането на СССР Русия, поради недостатъчното финансиране, решава да намали разходите, като модифицира подводниците клас "Щука" в нови "Борей".

Строителството продължи в Северодвинск, а водещата подводница "Юрий Долгорукий" (кръстена на руския княз, основал Москва) беше пусната на вода през 2008 г. и въведена в експлоатация 5 години по-късно, през януари 2013 г.

Основната цел на подводницата е да остане незабелязана достатъчно дълго, за да успее да използва ужасяващата си огнева мощ. Реализирането на тази концепция стана по-лесно благодарение на атомните електроцентрали, инсталирани на лодките, което им позволява да останат под вода в продължение на няколко месеца.

За тази цел подводниците по проекта "Борей" са създадени в съответствие с по-високите изисквания за стелт, отколкото подводниците от проектите от съветското време, и имат по-голяма способност да избегнат среща с враг, който подозира къде се намират.

Гладкият 170-метров корпус на подводниците от клас "Борей" се счита за по-характерен за подводниците в западния стил, отколкото за тези от клас "Делта". Корпусът, както и системите и механизмите вътре в гигантската машина, чиято водоизместимост (под вода) е 24 000 тона, са покрити с гума, поглъщаща звука.

Северна Корея има и ракети с подводно базиране

Северна Корея подгoтвя тестови изстрелвания на ракети с подводно базиране, показват сателитни снимки. Йозеф Бермудес, специалист по ...

Атомната електроцентрала OKF-650B, монтирана на подводница "Борей" и с мощност 190 мегавата, е оборудвана с помпа и реактивна задвижваща система, която ѝ позволява да бъде изключително тиха при почти максимална скорост под вода от 50 възела. Явно това е причината подводниците да са по-тихи и да могат да останат невидими при по-високи скорости от подводниците от от клас "Охайо" например, оборудвани с винтов двигател.

За да се предпази от вражески кораби и подводници, са инсталирани 533-милиметрови торпедни апарати и 6 пускови установки за изстрелване на средства за противодействие. В случай на опасност за сравнително малък екипаж от 107 души, на руската подводница се монтира спасителна капсула.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари