С помощта на арабите и петрола им Байдън притиска Путин - но на каква цена?

33709
С помощта на арабите и петрола им Байдън притиска Путин - но на каква цена?
Снимка: Getty

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 300 ракети Patriot за Саудитска Арабия в сделка за 3,05 милиарда долара и друга сделка за 2,25 милиарда долара с ОАЕ за 96 ракети за системата за противоракетна отбрана THAAD. Това пише азербайджанското издание Haqqin.az.

Увещанията и молбите на Байдън за увеличаване на производството на петрол не направиха впечатление на управляващите елити на монархиите в Персийския залив. Изслушахме и ви благодарим, беше тяхната реакция. Тогава Вашингтон хвърли на-силния си коз на масата - ракетните системи Patriot и THAAD, които са критично важни за саудитците и емирствата. По този начин темата за човешките права остана назад - в миналото, където е и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Назад са и военните действия в Йемен, където години наред насилствената смърт е нещо много повече от обичайно.

Проучване в САЩ: Втори мандат и на Байдън, и на Тръмп ще е "най-лошото нещо"

Голяма част от американците казват, че не желаят нито Джо Байдън, нито Доналд Тръмп да изкарат още един президентски мандат. Огромен бр...

Азербайджанското издание прокламира как това е победа за арабите: "Младите лидери на Персийския залив, двамата Мохамедовци, Бин Салман в Саудитска Арабия и Бин Зайед в ОАЕ, дадоха на Байдън и на неговия антураж нагледен урок как Вашингтон трябва да разговаря със своите съюзници и партньори в новата реалност. Без натиск и изнудване, а съобразяване с техните интереси и взаимноизгодни предложения, които предизвикват интерес в страната, към която Вашингтон се обръща. Денят, в който Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на ракетни системи на Саудитска Арабия и ОАЕ, може с право да се нарече Международен ден на педагогиката, тъй като приемането от Белия дом на условията на монархиите в Персийския залив и отстъплението на американците от собствените им претенции несъмнено ще води до верижна реакция. Останалите съюзници и партньори на САЩ направиха съответните изводи за себе си".

Само че дали всъщност е така? Действията на Байдън целят Владимир Путин и Русия - защото арабите са тези, които могат да пуснат повече петрол на пазара и да подкопаят руския държавен бюджет, съответно силите на Кремъл за война в Украйна. Азербайджанската медия твърди, че Саудитска Арабия и ОАЕ само обещали евентуално да увеличат производството в случай на сериозна криза. "Да, те имат свободни производствени мощности от 2 до 2,5 милиона барела на ден, но точно сега, наведнъж, не биха искали да увеличат производството. Което е съвсем разбираемо от техническа гледна точка", смята азерският журналист Джемал Бустани.

Но на световните пазари ефект от тази американска политика има. Лекият суров петрол слезе под 90 долара за барел, европейският сорт "Брент" е под 95 долара за барел. Това означава, че руският петрол слиза към 70 долара за барел. И като се има предвид заплахата от вторични американски санкции за търгуващите с такъв петрол, Путин е принуден да дава още по-големи отстъпки - съответно границата, когато сметката му няма да излиза, вече наближава. И да, администрацията на Байдън може да гледа в малко по-дългосрочен план на това като на победа.

Ракетите в монархиите от Персийския залив са добре дошли. Те, разбира се, ще осигурят повече петрол на световния пазар. Но арабите няма да прибързат, опитвайки се да изтъргуват все повече и повече отстъпки от Съединените щати по определени въпроси.

Петролът поевтиня до ниво, невиждано от старта на войната в Украйна

Световните цени на петрола се понижиха на 4 август до най-ниските си нива отпреди нахлуването на Русия в Украйна през февруари, тъй кат...

Обаче, Вашингтон няма да може да попречи на сближаването на монархиите от Персийския залив с Китай. По-скоро миналите грешки на Белия дом ще ускорят този процес. Неслучайно в дните, когато се оформяше сделката "ракети срещу петрол", външното министерство на ОАЕ излезе със следното изявление: "ОАЕ препотвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Китай, както и важността на зачитане на принципа "един Китай", призовавайки за спазване на съответните резолюции на ООН".

А в България "Възраждане" направи среща в китайското посолство, където лидерът на партията Костадин Костадинов говори за "тайванските сепаратисти" и "осъди грубата американска намеса във вътрешните работи на Китай" - според официалното прессъобщение на "Възраждане". Показателно - само че Китай не бива да се счита за неоспоримия следващ световен лидер, защото и там проблеми не липсват, при това с потенциал за големи социално-икономически трусове: Балонът на имотния пазар в Китай е на път да се спука: Банките са в капан, а стотици хиляди протестират

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com