"Сабах": Макрон жадува да управлява кризи в Средиземноморието

1817
"Сабах": Макрон жадува да управлява кризи в Средиземноморието
Снимка: Getty Images/Guliver

Макрон жадува да управлява кризи в Средиземноморието и да насърчава диалога, а не враждебността в региона, пише в. "Сабах", цитиран от БГНЕС.

Френският президент Еманюел Макрон трябва да заеме по-неутрална позиция в кризата в Източното Средиземноморие между Турция и Гърция, вместо да засилва напрежението, твърдят френски експерти, цитирани от изданието.

Според тези експерти, противоречивата позиция на Макрон е грешка, която трябва да бъде поправена.

Жан Доминик Мерше, експерт по военна и международна стратегия, който пише за френския вестник „Л'Опинион“, заяви, че Макрон трябва да намали напрежението и да гарантира, че двете страни ще седнат на масата за преговори.

"Въпреки това, Франция, за съжаление, не избра този път и реши да застане на страната на Гърция", каза Мерше и добави, че Макрон е избрал да подкрепя Гърция, вместо да действа като посредник между двете страни.

Отбелязвайки, че конфликтът между двете страни не е нов, анализаторът заяви, че европейските сили си позволяват да бъдат въвлечени във война в името на солидарността между съюзниците.

Той аргументира, че намаляването на напрежението в конфликта между Турция и Гърция относно правата за достъп до природни ресурси в Източното Средиземноморие е желанието на много държави-членки на Европейския съюз, както и на НАТО.

„Следователно Франция не трябва да се поставя на волана на гръцкото консервативно правителство“, каза Мерше, предупреждавайки срещу френското сътрудничество с Обединените арабски емирства (ОАЕ), които той нарича „заклети врагове“ на Турция.

Отношенията между Турция и ОАЕ достигнаха рекордно ниско ниво, а наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Анкара може да прекрати дипломатическите си отношения с администрацията на Абу Даби след сделката между ОАЕ и Израел.

Турските служители отбелязват, че ОАЕ са подкрепяли враждебни към Турция терористични организации и са се превърнали в полезен политически и военен инструмент за други страни.

ОАЕ са част от ръководената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен, която започна опустошителна въздушна кампания за отмяна на териториалните аванси на хутите, постигнати през 2015 г., допълнително ескалирайки кризата в разрушената от войната държава. В Либия Абу Даби подкрепя генерал Халифа Хафтар и иска да свали законното признато от ООН правителство за национално съгласие (ПНС).

Абу Даби също така подкрепя режима на Башар Асад в Сирия в неговата офанзива срещу демокрацията и гражданските права, а турските служители обвиниха ОАЕ, че предлагат финансова и логистична подкрепа на терористичната група ПКК за извършване на нападения в Турция.

Междувременно Шарл Сан-Про, френски политолог и директор на Обсерваторията за геополитически изследвания в Париж, също твърди, че Макрон прави грешка, като подкрепя Гърция в Източното Средиземноморие.

Критикувайки Макрон, че е далеч от лидер, подходящ да представлява Франция, Сан-Про каза, че позицията му е доста опасна и насърчава Гърция и гръцко-кипърската администрация да засилят напрежението. Той отбеляза, че антитурската политика на Макрон също противоречи на обичайната политика на Франция.

Макрон изрази готовност Франция да помогне на Гърция и България за мигрантите

"Франция изразява солидарност с Гърция и България и е готова да предложи съдействие за защита на границите на ЕС от пристигащи мигранти...

„Макрон принадлежи към поколението, което няма познания за историята след 1968 г., няма чувство за историческа съвест и което дава приоритет на емоциите пред (универсалната) мъдрост“, каза Сан-Про и добави, че емоциите не са най-доброто ръководство по отношение на политиката .

Той продължи с въпроса как Гърция би могла да плати цената за 18 бойни самолета тип Rafale, които Атина купи от Франция.

Геополитическият експерт продължи, като казва, че Вашингтон, Лондон и Берлин се смеят на позицията на Макрон като неразбираема.

Подигравайки се на неотдавнашните изказвания на Макрон за президента Реджеп Тайип Ердоган, Сан-Про заяви, че е положително нещо за френския президент, че „не се сърди“ на турския народ.

„Макрон използва Турция, за да покаже, че е силен, но не е наясно, че разсмива голяма част от света“, каза Сан-Про.

Ципрас призова френските компании да инвестират в Гърция

В петък гръцкият премиер Алексис Ципрас призова френските компании да инвестират в Гърция и ги увери, че няма да съжаляват за това, пре...

Критикувайки Макрон, че звучи като крайнодесни политици по въпроса за Източното Средиземноморие, Сан-Про го предупреди, че върви по грешен път, тъй като външната политика не е начинът да спечели изборите във Франция.

„Причината, поради която Макрон прилага антитурска политика, може да е заради избори“, каза той.

Отбелязвайки, че Макрон не се е консултирал с никого по отношение на външната политика, Сан-Про каза, че френският президент не знае нищо за Средиземно море и че е погрешно Франция да подкрепя страни като Русия, ОАЕ и САЩ, които нямат брегове в региона и да създаде враг от Турция, която има най-дълъг дял от средиземноморското крайбрежие.

„Франция трябва да се опита да постигне разбирателство с Турция. Може да има разногласия, но сега Макрон и френското правителство изпитват недоволство срещу турците. Това е немислимо и не отговаря на ролята на Франция в Средиземно море “, добави Сан-Про.

Турция и Гърция имаха разногласия по много теми, но неотдавнашният въпрос за проучването на газа в Източното Средиземноморие засили особено напрежението между двете съседки.

Турция обвини Гърция, че милитализира острови

Гърция продължава да милитализира острови в Средиземно море. Това каза турският министър на отбраната Хулуси Акар в неделя. "Атина прод...

Гърция се опитва да блокира проучването на Турция на енергийните ресурси в региона, който според Анкара е в рамките на нейните права. Атина се опита да ограничи морската територия на Турция, опитвайки се да я прибере към бреговете си въз основа на близостта на гръцките острови до турското крайбрежие.

Анкара отдавна повтаря целта си за преговори с Атина без предварителни условия за справедлива подялба, която ще запази правата на всички страни в региона. Турция също така заяви, че енергийните ресурси в близост до Кипър трябва да бъдат справедливо разпределени между Турската република Северен Кипър (TРСК) и гръцко-кипърската администрация.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви във вторник, че страната му най-накрая е готова да седне на масата за преговори с Турция.

Миналия месец източници от гръцката отбрана обявиха съвместни военни учения в Източното Средиземноморие, заедно с Франция, друга страна, която се опита да обхване морската територия на Турция. Учението, в което участваха два френски изтребителя Rafale, се проведе край остров Крит, след като Франция обяви, че ще засили военното си присъствие в региона.

В края на август Франция също беше разположила военни самолети на гръцката страна на остров Кипър под предлог, че провеждат учение с Гърция и Италия, което беше критикувано от Турция за това, че е против договорите от Кипър от 1960 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари