Самолетната катастрофа над Украйна - все по-близо Кремъл

10181
Самолетната катастрофа над Украйна - все по-близо Кремъл
Снимка: Gettyimages

Прокурорите, разследващи катастрофата на самолета на Malaysia Airlines над Украйна през 2014 година публикуваха серия прихванати телефонни разговори с участието на полеви командири на сепаратистите и руски чиновници, което показва, че Москва е имала повече контрол над силите на опълченците, признати за отговорни за съдбата на самолета, отколкото се считаше по-рано, пише  The Financial Times. Оглавяваната от Холандия Обединена следствена група  (Joint international investigative team - JIT) заяви, че телефонните разговори ясно свидетелстват за това, че Русия е контролирала действията на въоръжените сили на ДНР, когато на 17 юли 2014 година беше свален самолет с полет MH-17  Те съдържат разговори на Владислав Сурков, упълномощено лице на Кремъл по въпросите, свързани с Украйна, с лидера на сепаратистите, а така също и споменаване за "разпореждане" на министър на отбраната Сергей Шойгу и съгласуване на действия с федералната служба за сигурност - главната служба за сигурност в Русия. 

Неотдавнашен анализ на свидетелските показания и други сведения показва, че руското виляние на ДНР излиза от рамките на военната подкрепа и че връзките между руските власти и лидерите на Донецката народна република (ДНР) са по-тесни, твърдят от JIT. Прогресът на JIT в разследването създава основания за възможни обвинения срещу руските чиновници. Москва отрича своята причастност и казва, че JIT е отказала да приеме нейните доказателства. Най-новите сведения, свързани с разследването може да усложнят възможните мирни преговори между президента на Русия Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски. Според Марк Галеоти, експертт по съвремена Русия и научен сътрудник на лондонския кралски обединен институт по изследвания по отбраната, публикуването на материалите от JIT е увеличаване на натиска върху Москва. Следователите знаят, че за да напреднат в разследването трябва да накарат, изнудят, компрометират Москва, за да постигнат по-голямо сътрудничество от нейна страна.

Арестуваха за корупция член на екипа на украинския президент

Украинската антикорупционна агенция обвини във вземане на подкуп член на екипа на президента Володимир Зеленски, който дойде на власт с...

 Двама представители на висшето ръководство на ДНР в момента на падането на самолета са били Александър Бородай, ръководител на московска ПР-агенция и министърът на отбраната Игор Гиркин, бивш оперативен сътрудник на руското разузнаване, известен под псевдонима Стрелков. През юни JIT обвини Гиркин и още три лица в убиство, но отбеляза, че не са "натиснали копчето" за пуска на ракетата. Гиркин отрича съпричастността си към свалянето на самолета. В прихванатите телефонни разговори Бородай съгласува организационни, финансови и кадрови въпроси със Сурков. по информация на JIT поне двама бивши бойци са заявили, че са изпълнявали заповеди на двама руски разузнавателни органи и че финансирането на ДНР почти напълно зависи от Москва. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари