Самоубийствени мисии и заплахи срещу войници: Скандал разклати Международния легион в Украйна

41147
Самоубийствени мисии и заплахи срещу войници: Скандал разклати Международния легион в Украйна
Снимка: Getty Images

Злоупотреба с власт и скандални практики разклащат едно от крилата на Международния легион в Украйна, който беше създаден специално за чуждестранни граждани, посветени на каузата да защитават страната от руските сили. Това показа разследване на Kyiv Independent, след като членове на легиона – част от Силите за териториална отбрана, са докладвали неправомерното поведение на техните командири.

Легионерите са сигнализирали пред правоприлагащите органи, парламента и администрацията на президента Володимир Зеленски, но след липса на реакция са се обърнали към журналистите от киевското издание. Те, от своя страна, показват в материала си, че лидерите на едно от крилата на Международния легион, което се контролира пряко от разузнаването (ръководител на украинското военно разузнаване е генерал Кирило Буданов), извършвали различни нарушения. Става въпрос за насилие, злоупотреби, кражби и изпращане на неподготвени войници на необмислени мисии.

Един от командирите на подразделението, който е чест обект на оплаквания от страна на войниците, е предполагаем бивш член на престъпна организация от Полша, издирван в родината си за измама. Той участва в координирането на военните операции и логистиката в това крило на легиона. Бойците под неговата егида го обвиняват, че злоупотребявал с власт, като нареждал на войниците да плячкосват магазини, заплашвал ги с пистолет и упражнявал сексуален тормоз върху жените медици от легиона. Представя се с името Саша Кучински, но изглежда всъщност е Пьотр Капушчински.

В началото на май тази година лейтенант от Бразилия пристига в Украйна, за да се присъедини към Международния легион след призива на президента Зеленски към "гражданите на света" - да дойдат и да помогнат за защитата на Украйна. Лейтенантът смята, че огромният му опит в бразилската армия го е подготвил за почти всяка задача. Не очаква обаче, че трябва да изпълнява самоубийствени мисии по заповед на командването си, нито да трябва да спазва заповеди за грабеж и кражба. Като командир на взвод от Международния легион го карат да прави именно това.

Бразилският офицер си спомня, че преди да подаде оставка от легиона, подчинените му казват: "Ние дойдохме тук, за да помогнем на тези хора да се борят за страната срещу това нашествие. Не дойдохме, за да правим точно това, което правят шибаните руснаци, когато са на украинска земя". Според многобройни източници и свидетелски показания, някои от командирите на подразделението са замесени в кражби на оръжие и стоки, сексуален тормоз, нападения и др.

Твърденията в разследването се основават на интервюта с легионери, писмени свидетелства на повече от дузина бивши и настоящи членове на легиона, както и на доклад от 78 страници за проблемите в тази конкретна част на Международния легион. Алена Вербицка - пълномощник на Зеленски по правата на войниците, потвърждава, че е получила жалбите на войниците и ги е предала на правоохранителните органи. Но властите, смятат легионерите, не желаят да решат въпроса.

ОЩЕ: Да си чуждестранен наемник в Украйна: Реалността смазва всички фантазии

Неуспешно лидерство?

Международният легион се състои от две крила. Едното е под надзора на Сухопътните войски на Украйна. Дирекцията за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР) координира другото и сигналите за нередности са именно за това крило. От ГУР не са отговори на молбата на Kyiv Independent за коментар до момента на публикуване на материала им. 

Според членовете на управляваното от разузнаването крило на легиона - техните командири докладват директно на ръководителя на ГУР генерал Кирило Буданов, който беше назначен от Зеленски и за шеф на комисията по разузнаване към кабинета на президента в края на юли.

Официално, крилото на легиона се ръководи от майор Вадим Попик, но той на практика не управлява подразделението самостоятелно. Властта е в ръцете на няколко души - дясната ръка на Попик - майор Тарас Вашук (наричан от войниците "младия Тарас"), разузнавач на около 30 години, според чуждестранните бойци; чичото на Вашук, също Тарас (наричан "стария" Тарас) и също разузнавач; и 60-годишния Саша Кучински.

"Те са като най-добри приятели", казва за тримата мъже американски легионер. Младият Тарас, старият Тарас и Саша ръководят операциите на подразделението. Те изпращат войници на мисии и координират работата на крилото. Саша отговаря и за логистиката и доставките.

Легионерите обвиняват триото в различни злоупотреби. Основните оплаквания за двамата Тарас се отнасят до това, че са изпращали войници на самоубийствени мисии. Американски войник, интервюиран от изданието, описва няколко такива операции, които са се състояли близо до южния град Николаев - една от горещите точки на войната. Руските войски открили позицията на отряда им и започнали да го обстрелват интензивно. Останалите войници се оттеглили от второстепенната позиция зад тях, оставяйки отряда да държи фронтовата линия сам, без подкрепление.

"Буквално бяхме оставени сами и не искаха да ни евакуират", казва войникът. Неговият колега, Скот Сибли, е убит, а други трима са тежко ранени по време на тази мисия.

Малко след като отрядът избягва обстрела, друга група от това подразделение получава заповед да заеме същата позиция. "Казахме на командира, че тези позиции са открити от руснаците... Ако се върнем там, всички сме мъртви", спомня си американският войник. По-възрастният Тарас не го послушал и изпратил друга група на същото място, разказва военният. Историята се повторила, но този път с четирима убити, множество ранени и един пленен. Плененият войник - Андрю Хил, сега е изправен пред фалшив съдебен процес и възможна екзекуция в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) - заради обвинения, че е действал като наемник в полза на Украйна.

Действията на Саша Кучински обаче се отличават още повече с широкия обхват на предполагаемите нарушения. Освен че изпращал бойци на смърт, според легионерите, Кучински ги принуждавал да му помагат да разграбва магазини. Бойците разказват, че той е и "голям пияница", който малтретира подчинените си.

Друг американец от еврейски произход разказва пред Kyiv Independent, че еврейските войници са се сблъсквали с антисемитизъм от страна на Кучински. Командващият поискал да получи дял от екипировката и оборудването, които войникът купил за свои близки колеги от легиона. Когато американецът отказал да му ги даде, Кучински насочил пистолет към него. "И тогава Саша просто започна да крещи, да вика", спомня си войникът. "Той каза: "Знам, че тук имате някакви неща, дайте ми ги!“. Тогава Кучински вдигнал оръжието си срещу него, но после го свалил, когато войникът му отвърнал: "Какво, сега ще ме застреляш ли?". Според войника това не е единствената подобна проява на командира.

Според друг американски легионер, Кучински тормозил жените-медици от тяхното подразделение, като използвал сексуални намеци по техен адрес. Жените се оплакали, но никой не направил нищо по въпроса.

Легионерите казват, че когато имал проблеми, Кучински се обръщал към Тарас Вашук, за да го прикрие. А Тарас постоянно го подкрепял.

Но до момента Кучински остава де факто на командна позиция в легиона въпреки оплакванията на подчинените си и въпреки факта, че според украинското законодателство той не може да заема висши ръководни длъжности в армията, защото е чужденец. "Военната прокуратура е тази, която трябва да разгледа тези въпроси", казва той пред Kyiv Independent относно сигналите срещу себе си. Разследване от страна на Военната прокуратура няма да е първият случай, в който Кучински има проблеми със закона.

Кой е Саша Кучински?

Русия действа с Украйна на принципа "крадецът вика дръжте крадеца", липсват проруски доброволци да воюват

Русия се опитва да очертае картина на ислямски тероризъм в Крим в опит да избегне официалното си заклеймяване като терористична държава...

Според източници на изданието в легиона - Саша Кучински не е истинското име на мъжа. Предполага се, че той е Пьотр Капушчински - бивш член на престъпна организация от Полша, който е избягал в Украйна след няколко сблъсъка със закона. Разследващите журналисти от Bellingcat правят сравнение на снимки на Кучински, предоставени от легионерите, и снимки на Пьотр Капушчински от полски медии. Резултатите подкрепят заключението, че кадрите са на едно и също лице.

В Полша той е издирван за измама и го грози до 8 години затвор. Според полския вестник Gazeta Wyborcza Капушчински вече е излежавал присъда. В страната си бил известен като Брадата - влиятелен бивш член на бандата на Прушков, някога най-голямата мафия в страната. Според Мариуш Камински, заместник-председател на партия "Право и справедливост", а понастоящем министър на вътрешните работи на Полша и координатор на полските тайни служби, Капушчински е бил дясната ръка на вътрешното ръководство на групата и е прал пари за тях.

Полските медии съобщават, че се предполага, че той е избегнал най-малко 71 обвинения, включително за отвличане с цел откуп, като е сътрудничил на правоприлагащите органи като свидетел през 2009 г. по дело, фокусирано върху бандата на Прушков.

През 2014 г. е избягал от страната, а през октомври 2016 г. е разследван в Украйна за грабеж при утежняващи вината обстоятелства и сексуално насилие, но е обвинен само в грабеж. Месец след това е задържан и прекарва повече от година зад решетките.

През 2017 г. Варшава иска от Киев да екстрадира Капушчински, но украинските власти заявяват, че първо ще го съдят сами. Той отново се появява през май 2021 г., когато органите на реда претърсват автомобила му и намират полуавтоматичен пистолет и патрони, след което откриват експлозиви в обитавано от него помещение. Бил изправен пред максимум 7 години затвор за притежание на незаконно оръжие, но почти веднага бил освободен под гаранция от близо 2500 долара.

След избухването на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Капушчински се присъединява към украинската армия, при което съдът спира делото му. Криминалното му минало не пречи на Капушчински да влезе в Международния легион и да получи ръководна длъжност в него. В законодателството се казва, че всички чуждестранни новобранци трябва да преминат през проверка на миналото, преди да се присъединят към украинската армия. Не е ясно дали криминалното досие се счита за пречка за сделката.

По-страшното за Украйна от снарядите на руската артилерия - липсата на пари

Украинската армия постепенно е притискана от руския натиск. С течение на развитието на войната в Украйна, руската ПВО и особено на сист...

В Украйна гражданите могат да служат в армията, ако имат текущо наказателно производство или са излежали влязла в сила присъда. Законът обаче не се отнася за чужденците. Така че, когато украинският съд е спрял делото на Капушчински и е върнал гаранцията му, той е приложил същата норма, която се отнася за украинците.

В легиона Кучински (Капушчински) нарича себе си полковник и носи полковнически пагон, според свидетелствата на войниците и снимките на командващия. Всъщност на чужденците е разрешено да служат във въоръжените сили на Украйна само в по-ниски чинове - като редници, сержанти и старшини.

Изпратени да умрат

Разследването срещу Саша Кучински се фокусира и върху изпращането на войници на самоубийствена мисия в Северодонецк - ключовия град в Луганска област, който руските войски превзеха в края на юни. Според бразилския лейтенант, който говори пред Kyiv Independent, заповедите на Кучински са били непоследователни. Първоначално подразделението на бразилеца прекарало две седмици в подготовка за мисия по разминиране в южната Запорожка област. В началото на юни, няколко дни след началото на мисията, те внезапно са преместени на друго място. Кучински им заповядва да отидат в Северодонецк и да заемат позиция близо до вражеските линии.

Навлизането в една от основните горещи точки на войната е много по-различно от мисия по разминиране. Никой не е бил подготвен. Когато войниците се оплакали пред Кучински, той им отвърнал: "Разбирам. На ваша страна съм, но такава е заповедта".

Бразилският лейтенант започнал да планира операцията в Северодонецк, но нито Кучински, нито Тарас Вашук му дали информация за ситуацията в града. По това време Северодонецк бе център на тежки боеве. Украинските войски се изтеглиха от града няколко седмици по-късно. "На много от зададените въпроси не ми беше отговорено, като например къде се намират другите наши войски", казва бразилският офицер. Едва по-късно той научава, че предишната група, изпратена на същата мисия, е попаднала под приятелски огън от страна на украински войници. Друг бразилски легионер бил убит и от легиона трябвало да се оттеглят.

"Разбрах, че тези копелета няма да ни позволят да планираме", казва бразилецът за Саша и Тарас: "Те просто ни водят в центъра на събитията, захвърлят ни там да се бием, захвърлят ни там да умрем“.

Дефицит на „пушечно месо“: В Русия набират доброволци в студентските ректорати и сред ски скачачите

Във висшите учебни заведения на Санкт Петербург е започнала скрита мобилизация в т.нар. „доброволчески“ батальони, които се...

При пристигането украински военнослужещ от специалните сили ги запознава със ситуацията. Той разказал на бразилеца, че украинските войски се намират в сградите по пътя им, но нямат установена връзка с тях, затова стрелят по всеки, който пробие. "Какво става? Как ще минем? Тези момчета ще стрелят по нас?", попитал бразилецът. "Да, точно така. Трябва да се крием", отвърнал украинският войник.

В крайна сметка прекарали там четири дни вместо планираните два. Храната и водата им свършили и поискали смяна, но Кучински не им отговорил. "Никой не е спал, всички са супер уморени. Някои от моите момчета са дехидратирани, а един е ранен. И ние стояхме там. Точно тогава Саша изчезна", разказва още бразилецът. Скоро след това ги сменили с друга бойна група, а при евакуацията бразилският войник и още няколко души били ранени. После решили да напуснат легиона.

Грабеж на търговски център

По време на битката при Северодонецк в началото на юни легионерите получават от Кучински спорна задача - да отидат от базата си до местен търговски център и да откраднат стоки от магазините. "Непосредствено чух заповедта на Саша Кучински към войниците от моето подразделение да нахлуят в търговския център, да съберат мебелите и електрониката възможно най-бързо и да съберат всички възможни ценности по пътя", казва канадски боец след случилото се.

Според официалните показания на войниците, цитирани от Kyiv Independent, Саша Кучински също така казал на подчинените си да вземат всичко, което им харесва - обувки, дамски дрехи, бижута, часовници и електроника. Много от войниците се подчинили, тъй като идват от професионални военни среди, където не поставят под въпрос заповедите на началниците. "Местните видяха как натоварваме мебелите, което ме накара да се почувствам много неудобно. Чувствах се така, сякаш ги ограбваме. Не съм дошъл в Украйна за това", казва в показанията си колумбийски войник. 

"Не знам дали беше законно, или не, но се чувствах засрамен да изпълня заповедта на Саша Кучински и да изнеса мебели и ценности от магазините по време на военни действия и пред очите на местните жители, които пострадаха от войната", пише френски легионер.

Някои войници отказват да изпълнят заповедта, при което Кучински реагира остро, се вижда във видео, публикувано от изданието.

Резников: Русия е загубила 1/3 от бойния си потенциал, включително 30% от елитните войници

Руската армия определено вече не е „втората по сила в света“ – Москва е загубила поне една трета от бойния си потенци...

Според легионерите Кучински многократно е нареждал подобни грабежи, а украински войници също са получавали заповеди да участват. Легионерите не знаят къде са били изпратени взетите предмети. Според един от войниците – те били за щаба на подразделението им в Киев.

Обвинения в кражба

Легионерите редовно ставали свидетели на "подозрително движение на оръжия". Въпреки че оръжейните помещения на легиона са заредени с всякакви видове тежки оръжия и боеприпаси, войниците казват, че често не достигали до самите легионери.

"По време на престоя ми в Северодонецк пристигна цивилен автомобил с термовизионни устройства. Те не бяха разпределени между войниците поради предполагаемата им липса. Междувременно Саша Кучински предложи на военнослужещите от Международния легион да закупят тези термовизионни устройства за 300 долара", пише в показанията си колумбийски войник.

"Мисля, че Саша Кучински изкуствено е създал впечатлението за недостиг на някои боеприпаси, за да се обогати незаконно, като ги предостави на бойците (срещу пари)", пише в показанията си друг боец от Колумбия. Според него двама от колегите му са си увредили слуха заради липсата на слушалки, за които той знаел, че се намират в арсенала им под контрола на Кучински.

Войниците казват, че Кучински им отнемал част от боеприпасите, които те получавали самостоятелно от доброволци и дарители. Наричат го "данък Саша". „Трябва да дадете на Саша това, което той иска", казва един от американските войници. "Изглежда като организиран бизнес".

Украинското разузнаване: Русия търси наемници от Централна Азия

Заради колосалните загуби в Украйна и липсата на желаещи да се включат във войната сред гражданите на Русия, руските военни ръководител...

Същото се случило и с друг американски войник. Неговата пратка пристигнала в базата, докато бил на мисия. Когато се върнал, половината неща били изчезнали.

В очакване на решение

Чуждестранните войници казват, че не са искали да разгласяват кризата в Международния легион и са се опитали да решат въпроса зад кулисите. Първоначално се оплакали на командирите си, след това на украинските депутати и накрая са стигнали до канцеларията на президента. Тъй като легионът е създаден по заповед на Зеленски, чуждестранните бойци разчитали на подкрепата на неговата администрация, но не получили голяма помощ оттам, казват те.

Според източници на Kyiv Independent, близки до президентската администрация, двама души наблюдават легиона и предават на Зеленски. Това са Виталий Мартинюк - експерт по национална сигурност, и Роман Машовец - заместник-ръководител на канцеларията на президента и бивш служител на разузнавателната агенция ГУР.

Подаването на жалба до канцеларията на президента не дало резултат. Нещата дори се влошили, казват войниците, тъй като тези, които алармирали за ръководството на легиона, започнали да се чувстват под натиск и да получават заплахи.

Междувременно много професионални членове напускат звеното поради предполагаемо лошо управление и проблеми с документите. Легионът не е предоставил на някои от тях официални договори. Тези, които са останали в подразделението, искат то да продължи да помага на Украйна да се противопоставя на Русия. Според тях, за да го направи ефективно, легионът трябва да бъде реформиран под ново ръководство.

"Имам много, много, много приятен опит с всички в украинската армия, с изключение на Саша и двамата Тарас", казва един от американските войници. И добавя изрично: "Винаги съм си държал устата затворена, защото хора като Саша дискредитират хубава идея като Легиона".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари