САЩ се провалиха в Афганистан и заради корупцията. Ще се поучат ли в Украйна?

5948
САЩ се провалиха в Афганистан и заради корупцията. Ще се поучат ли в Украйна?
Снимка: Getty Images

Година след като настъплението на талибаните към Кабул предизвика бързата евакуация на американските войски от Афганистан след 20-годишен престой, САЩ отново предоставят милиарди долари военна и икономическа помощ на партньор във въоръжен конфликт. Този път в такъв партньор се превърна Украйна, която беше принудена да воюва срещу Русия.

Съединените щати са похарчили най-малко 134 милиарда долара, опитвайки се да подкрепят афганистанското правителство. Според доклад от 2020 г. на Службата на специалния генерален инспектор за възстановяване на Афганистан (SIGAR), около 19 милиарда долара от 63 милиарда долара помощ просто са изчезнали поради разхищение, корупция и злоупотреба с власт. Освен това друга част от парите изчезват, когато талибаните провъзгласиха създаването на Ислямското емирство Афганистан през 2021 г. Днес експерти предупреждават, че голяма част от помощта на Съединените щати за Украйна също може да изчезне, ако не бъдат въведени по-добри механизми за контрол на разходите.

CNN: 10 от най-фрапантните примери за разхищение и злоупотреби на САЩ в Афганистан

Джон Сопко, ветеран с 30-годишен опит в бюджетния контрол, ръководи SIGAR повече от 10 г. По времето на последните три администрации на САЩ той изготвяше годишен доклад, наречен "Научени уроци", който включва подробни интервюта и анализ на основните проблеми, които сега могат да послужат като убедителни отговори на въпроса защо афганистанското правителство падна така изведнъж. Като се има предвид изходът от най-дългата война в историята на Съединените щати, изглежда, че управляващите по това време не са приели достатъчно сериозно съветите на Сопко.

"Понякога се чувствам като Касандра - помните ли тази героиня от гръцката митология? Тя беше прокълната: беше надарена с дарба на прозорливост, но никой не вярваше на нейните пророчества", каза Сопко в интервю за Newsweek.

Сопко подчерта, че конфликтът в Украйна е много различен от конфликта в Афганистан - както Афганистан е различен от Ирак, Виетнам и други страни от дългия списък от военни кампании на Америка в чужбина. Но той посочи "прилики" и "паралели" с другите американски военни кампании за това как Съединените щати разпределят милиарди долари икономическа и военна помощ на Киев.

"Не казвам, че това е грешно. Не казвам, че украинският народ е лош, че ще краде пари. Не казвам това. Но за толкова голяма сума пари държавата трябва да създаде механизми за контрол върху разходването на тези средства от самото начало. Сега не го виждам. Виждам само работата на обикновените надзорни агенции, които нямат достатъчно хора и правомощия", продължи Сопко.

За да увеличи прозрачността при финансирането на военните усилия на Киев, Сопко предлага създаването на нова ad hoc агенция от генерален инспектор, която да се занимава изключително с Украйна. Такъв надзор би трябвало да бъде приложен и към други конфликти, в които участваха Съединените щати като например този в Сирия.

Габриела Ивелис Роса-Ернандес, изследовател в Асоциацията за контрол на въоръженията, е съгласна, че специален генерален инспектор наистина може да помогне да се проследи къде се изразходва американската помощ в Украйна, особено в областта на сигурността. В същото време тя отбеляза, че това ще бъде много трудна задача, предвид мащаба на американската помощ и потоците от по-леки оръжия, които са изключително трудни за проследяване. Точно това се случи в Афганистан, където талибаните получиха значителен дял от американските оръжия, а също и в Ирак и Сирия, където огромно количество оръжия, предназначени за партньори на място, се озоваха в ръцете на бойци на Ислямска държава.

Анализ: Големите сметки могат да пропукат западната подкрепа за Украйна

Изходът от войните не винаги се решава на бойното поле. Без значение колко смело украинските войници защитават родината си от руските в...

"Наблюдението при активни военни действия е невероятно трудна задача, особено що се отнася до малките оръжия. През последните няколко месеца украинското правителство несъмнено демонстрира, че е готово да поддържа прозрачност с механизмите за контрол на своите партньори", каза Роса-Ернандес.

Според нея обаче, за да бъде успешен този процес, е необходимо участието и на украински граждани. "Гражданското общество също трябва да играе роля в ефективното и прозрачно използване на помощта, изпратена на Украйна. Експертите на украинското гражданско общество трябва системно да съветват украинското правителство чрез семинари, кръгли маси и/или работни срещи", смята Роса-Ернандес.

Във Вашингтон настояването за затягане на контрола върху потока от американски пари, изливащи се в Украйна, идва от представители и на двете водещи партии. Пакетът от 40 милиарда долара за Киев беше отложен през май поради възражения на републиканския сенатор Ранд Пол. Въпреки че в крайна сметка пакетът беше приет, сенаторът републиканец Чък Грейсли също говори за необходимостта от по-голям надзор, разпалвайки растящия десен скептицизъм в Републиканската партия относно това къде могат да се окажат средствата на САЩ.

Не само консерваторите изразяват такава гледна точка. Сенаторът-демократ Елизабет Уорън, която участва в комисията по въпросите на отбраната на Сената, също призова за силни механизми на надзор.

Междувременно Киев зае отбранителна позиция срещу обвиненията, че може да бъде злоупотребено с американската помощ.

По-страшното за Украйна от снарядите на руската артилерия - липсата на пари

Украинската армия постепенно е притискана от руския натиск. С течение на развитието на войната в Украйна, руската ПВО и особено на сист...

Според доклад на CBS News, само около 30% от военната помощ на САЩ достига до фронтовите линии между Украйна и Русия. Йонас Йоман, лидер на литовската неправителствена организация Blue/Yellow, е източник на тези данни. Малко след публикуването на информацията статията беше актуализирана, за да отразява по-добре новата реалност на място след пристигането на аташето по отбраната на САЩ бригаден генерал Гарик М. Хармън в началото на август. В актуализираната статия се отбелязва, че потокът от доставки към фронтовата линия се е подобрил значително. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче остана недоволен дори от актуализираната статия, като я нарече "приятна първа стъпка", която обаче "не е достатъчна". Според него, трябва да има вътрешно разследване в CBS, защото с материала е подведена публиката им, а той е удар по доверието в украинската армия.

Седмица преди да бъде публикуван този материал от CBS News, Newsweek интервюира Йоман, който по това време каза, че "за съжаление, бюрокрацията, клептокрацията, а понякога просто откровеният хаос не ви позволяват да играете по правилата", когато става въпрос за доставки до фронтови линии.

Украйна, която получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., отдавна се бори с репутацията си на корумпирана държава. Тя е класирана на 122-ро място в света, с едва 32 от 100 възможни точки в индекса за възприемане на корупцията на Transparency International. С други думи, тя се намира пред Габон, Мексико, Нигер и Папуа Нова Гвинея, които са на 124-то място с 31 точки. Афганистан е доста по-назад от Украйна - на 174-то място с 16 точки. Ирак е на 157-о място с 23 точки, а Сирия е 178-о с 16 точки. САЩ са на 27-о място с 67 точки, а Русия е на 136-о място с 29 точки. Старши анализаторът на Transparency International Александър Калитенко, който участва в процеса на оценяване на Украйна по Индекса за възприятие на корупцията, обаче напомня: "Важно е да запомните, че този индекс измерва възприятията за корупция, а не действителните нива на корупция".

Калитенко обясни, че оценката на Украйна се основава на резултатите от изследване на корупцията, проведено от 9 авторитетни международни организации. Той също даде всичко от себе си, за да обясни защо резултатът й е паднал от предходната година. Сред факторите, които той цитира, е "общо увеличаване на натиска върху антикорупционната екосистема, дължащо се, наред с други неща, на дългото отсъствие на постоянни лидери в нейните институции".

"Борбата за поста ръководител на Специализираната антикорупционна прокуратура на Украйна продължи повече от година, а борбата за поста ръководител на украинската КПКОНПИ започна едва през есента на 2021 г., почти две години след оставката на предишния ѝ ръководител", заяви Калитенко. Той отбеляза, че ръководството на Специализираната антикорупционна прокуратура на Украйна е назначено едва миналия месец, но търсенето на кандидати за ръководни длъжности в Агенцията за управление на активи и Националното бюро за борба с корупцията продължава. Според експерта тези празни постове са "слабост на Украйна, особено в комбинация с проблеми в степента на независимост на тези институции и в законодателната рамка". Други проблеми, посочени от него, са "забавянето на провеждането на съдебната реформа, въпреки приетата нормативна база за нейното начало" и "забавянето на приемането на второ четене на Антикорупционната стратегия, която би спомогнала за цялостното решаване на няколко проблема с корупцията в Украйна".

Бъдещето на Украйна зависи от изхода на битките в Донбас и Черноморието

Западните медии се фокусираха върху успеха на Украйна в прогонването на руската армия от вратите на Киев и Харков. Но докато битката за...

"Въпреки че не може да се очаква Украйна да извърши всички широкомащабни антикорупционни реформи, докато е в състояние на въоръжен конфликт, някои от тях трябва да бъдат приложени точно сега", категоричен е Калитенко.

Корупцията в Украйна често се цитира като един от ключовите фактори зад нежеланието на водения от САЩ военен съюз НАТО да приеме Киев в своите редици. Дори президентът на САЩ Джо Байдън каза миналата година, че Украйна трябва да изкорени корупцията, преди алиансът да я приеме в редиците си.

Стивън Майърс, бивш член на Консултативния комитет по международна икономическа политика на Държавния департамент на САЩ и Комитета по национална сигурност, който основа консултантската фирма за управление на авиокосмическата промишленост и отбраната Steven Myers&Associates, каза, че той също остава загрижен за очевидната липса на прозрачност в Украйна. "В Украйна няма ефективни механизми за осигуряване на прозрачност при използването на предоставената помощ. Рискът е абсолютно реален", заяви Майърс.

"Няма почти нищо, което да попречи на някой полеви командир да изпрати част от оръжията и оборудването на купувачи, включително руснаци, китайци, иранци и така нататък и след това да твърди, че това оборудване и оръжия са били унищожени", убеден е Майърс.

Според него, в продължение на 20 години всяка нова украинска администрация, включително администрацията на Володимир Зеленски, "имаше сериозни проблеми с корупцията. В допълнение към възможностите за подкупи и други незаконни изтичания на средства, има и изключително сериозен въпрос за правилното използване на военна техника и оръжия, предоставени на Украйна”.

Упадъкът на Русия като енергийна суперсила

Скоро ще се навърши половин година от инвазията на Русия в Украйна. Приходите от петрол и газ стимулират руската икономика, която е уст...

Марк Кансиан, старши съветник по Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания, също изрази загриженост относно корупцията в Украйна, главно относно въздействието, което конкретни инциденти биха могли да имат върху подкрепата за ролята на Съединените щати в конфликта, идваща в момента и от двете страни.

"Ако примери за корупция излязат наяве, това ще подкопае двупартийния консенсус. Това ще бъде изключително вредно, защото украинците се нуждаят от подкрепата на Съединените щати и НАТО за няколко години", каза Кансиан, пенсиониран полковник от ВМС на САЩ. Той също така подчерта разликите между обстоятелствата в Афганистан и Украйна и добави, че назначаването на специален генерален инспектор може да предотврати злоупотреби или пилеене на средства. Подобно на Сопко, той призна, че годините на предупреждения на SIGAR до голяма степен са останали незабелязани.

"Всеки командир в Афганистан се оплакваше от корупция. Но всеки път, когато афганистанците казваха: "Ако спрете да помагате, ние ще загубим, така че трябва да продължите да ни подкрепяте". Украйна може да е склонна да направи същото", заяви Кансиан. ".

Досега Киев успява да убеди Вашингтон да му изпрати по-модерно и по-скъпо оръжие. Докато Западът пренебрегна отчаяните молби на Зеленски за забранена за полети зона, която може да доведе до пряк сблъсък между НАТО и руските сили, Съединените щати предоставиха на Киев модерни оръжия като ракетните системи за заплпов HIMARS. Кансиан обаче предупреждава, че с нарастването на мащаба и нивото на военната помощ „рисковете също нарастват“. Според него, има две основни опасности.

Първата се отнася до възможното отклоняване на оръжия към трети страни, а именно враждебни държави и други образувания. "Ако терористична група в Близкия изток се сдобие с противотанкови ракети Javelin, които са пристигнали от Украйна, това ще причини огромни щети", добави той.

Позиция: Студена война, а не борба и сътрудничество срещу глобални проблеми - лош избор на САЩ

Когато Китай започна военни учения с бойни стрелби край бреговете на Тайван, симулиращи операция "обединение чрез сила" в отговор на оф...

Втората опасност е, че предоставените от САЩ оръжия могат да отнемат живота на цивилни - нещо, в което двете страни в конфликта редовно се обвиняват взаимно. Кансиан предупреди за сценарий, при който подобни оръжия могат да бъдат "използвани не срещу руснаците, а срещу украинското население, по-специално срещу рускоезичните украинци", които живеят в южните и източните райони на страната, където сега оперират силите на Москва. В допълнение към противопоставянето на стремежите на Киев да се присъедини към НАТО, другият основен аргумент на Кремъл за подпалената от Владимир Путин война беше необходимостта да се защити рускоезичното население на Украйна.

Кансиан отхвърли аргумента, че засиленият надзор може да забави доставките на жизненоважни оръжия по време на конфликт. "Механизмите за контрол може да изглеждат много натрапчиви, но всъщност те са абсолютно стандартни, когато става дума за американска помощ", добави той.

"Ако се развие убеждение – както се случи в Афганистан – че Украйна е корумпирана страна и че парите, които ѝ се дават, просто се крадат, тогава перспективата за дългосрочна подкрепа, от която украинците отчаяно се нуждаят, за да продължат да се противопоставят на Русия, ще започне да се изпарява", предупреди Кансиан.

ОЩЕ: Семействата на убити американци съдят известен телеком - финансирал Ал Кайда и ИДИЛ

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com