САЩ: Украйна трябва да спечели Херсон преди зимата, за да има ефективен мир

4992
САЩ: Украйна трябва да спечели Херсон преди зимата, за да има ефективен мир
Снимка: Getty Images

Американски служители и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска да лиши Русия от шанса да консолидира влиянието си в региона, ще се изправи пред решителна битка преди да настъпи зимата, пише в свoй анализ Financial Times *. 

Пентагонът заяви, че Киев трябва да се възползва от постигнатите успехи на изток, за да изтласка руските сили от стратегически важни райони, осигуряващи достъп до Черно море.

"Времето за битка е към своя край. Украинците спечелиха инициативата и трябва да продължат да я използват. Истинската дългосрочна катастрофа за Украйна ще е, ако от Мариупол до Одеса Русия прекъсне достъпа ѝ до вода. За Украйна достъпът до Одеса е жизненоважен, така че на юг е важно да се използват настъпателни, а не само отбранителни сили и средства", каза сенаторът-демократ Крис Мърфи от Комисията по външни отношения към Сената.

Западните съюзници стигнаха до извода, че битката за Херсон ще бъде решаващият тест. "Като контролирате Херсон, вие със сигурност можете да попречите на Русия да стигне до Одеса, което руснаците със сигурност искат", посочи високопоставен американски военен.

Украинците са съгласни, че следващите седмици ще бъдат критични. "Витае чувството, че променящите се метеорологични условия ще ограничат по-нататъшните активни военни операции в района.Ако съюзниците ни бяха помогнали и ни бяха предоставили повече от модерните оръжия, които искаме, тогава всичко щеше да се случи много по-бързо и изобщо нямаше да се налага да говорим за времето", заяви Игор Романенко, бивш заместник-началник на украинския генерален щаб.

Военни служители и анализатори считат, че Украйна може да превземе Херсон по всяко време до средата на ноември, ако обстоятелствата позволяват. Трябва само внимателно да приближават Херсон от север.

"Трябва да се направи нещо за Херсон – и то възможно най-скоро. Това ще повиши морала както на цивилните, така и на военните, като и ще свидетелства за най-ефективното използване на знанията и оборудването, предоставени от Запада", каза неназован западен дипломат.

Длъжностни лица казаха, че украинските сили трябва да превземат региона преди да настъпи зимата, тъй като почвата в района не е замръзвала през последните три години и районът скоро ще бъде непроходим заради дълбока кал. Такива условия ще затруднят страните да маневрират, принуждавайки ги да останат на високи пътища, където ще бъдат уязвими. Лепкавият терен дава предимство на защитниците, защото не им се налага постоянно да се движат, казват служители и анализатори.

Москва засили позициите си на юг, правейки всяка украинска офанзива все по-трудна. "Отне много усилия и време на руснаците да се окопаят малко по-различно, отколкото на изток. Те сложиха броня и изградиха укрепления навсякъде. Ето къде идва математиката... За да стигнат дотам, украинците ще се нуждаят от огромна мощ", казаха от НАТО.

"Украинците трябва да използват всички знания, които ние и нашите съюзници сме придобили за подготовката за специални операции, за да разберат как да манипулират руснаците и да ги принудят да се откажат от предимството", съветва Евелин Фаркас, бивш високопоставен служител на Пентагона при Барак Обама.

От началото на руската инвазия на 24 февруари тази година САЩ са предоставили повече от 16,8 милиарда долара военна помощ на Украйна. Миналата седмица президентът Джо Байдън подписа закон за допълнителен пакет от облекчения, включително 7 милиарда долара под формата на оръжейни доставки.

Украинската армия се учи да се бори с иранските дронове

В Украйна си дават среща всякакви стари и нови оръжия, включително и станалите модерни дронове. САЩ изпратиха на Киев безпилотници и до...

Тази седмица представители на неговата администрация обявиха военна помощ от още 625 милиона долара в оръжия, включително 4 ракетни системи с голям обсег HIMARS. Те ще пристигнат на местоназначението си скоро, уверяват служители.

Западните съюзници на Украйна следят отблизо нейното настъпление към Херсон за доказателства как използват оръжията, които са получили за атака срещу руските сили в градските райони.

Американски служители казаха, че предоставят на украинците всичко необходимо, за да избегнат ескалация. Те твърдо вярват, че анексирането на териториите от Путин и неговите ядрени заплахи не трябва да попречат на Украйна да предприеме решителни действия за връщане на териториите.

"От гледна точка на украинците тази стъпка не променя нищо, но ги мотивира да действат по-твърдо и по-бързо", смята Бен Ходжис, бивш командващ американската армия в Европа и сега старши съветник на Human Rights First.

Американски служители не се съмняват, че западната коалиция ще може да помогне на Украйна да устои на Русия до края на зимата.

Автор на Newsweek се ужаси от смелостта на Зеленски да поиска членство в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски обяви най-лошата от идеите си. Ако НАТО се съгласи, тогава ще започне война, каквато не сме ви...

"Във всеки случай всичко, което Путин прави, включително използването на газа като оръжие, подлудява европейците и ги принуждава да предприемат драстични мерки, за да не бъдат държани като заложници", каза високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Съединените щати смятат превземането на повечето южни територии за важно от гледна точка на позицията на Украйна в потенциални преговори за прекратяване на огъня.

"Очевидно Украйна се нуждае от пристанища на Азовско и на Черно море, източно от Крим и Херсон. Това е голям град и те очевидно искат да си го върнат. Ситуацията ще бъде окончателно разрешена след 6 до 8 месеца. Путин ще контролира малко повече от февруари... и тогава може да се постигне примирие. Но първо Украйна трябва да си върне още няколко територии", каза Калифорнийският конгресмен демократ Брад Шърман.

Бедни и обезлюдени: Дискриминацията в мобилизацията на Путин

* Фелисия Шварц е кореспондент на FT по международни въпроси и отбрана. Преди това е работила за Wall Street Journal и CNN. Специалист по история и география, завършил Dartmouth College. Джеймс Полити е шеф на бюрото във Вашингтон на Financial Times, отразява Белия дом и ръководи екип от репортери, специализирани в американската политика, икономика, право и външна политика. Мехул Шривастава е кореспондент по киберсигурността на Financial Times.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари