Шенгенското пространство се разкъсва

4099
Шенгенското пространство се разкъсва
Снимка: Getty Images / Guliver

Белгия, като седма подред страна в рамките на Шенген, възстанови граничния си контрол. Дали вълната от бежанци унищожи политическото единство на Съюза?
С мерките за контрол по границата с Франция, белгийците отговарят на решението на Париж да депортира близо половината от жителите на лагера „Джунгла“ в Кале. В този лагер се намират 3-4 хиляди мигранти, които живеят там с надеждата, че ще могат да влязат в Обединеното кралство чрез тунела под Ламанша.

„Въвеждат се проверки по пътищата“, съобщи във вторник ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Белгия Ян Жамбон. Белгийското правителство ще гарантира, че граничните служители ще се фокусират върху френско-белгийското крайбрежие. Жамбон се страхува, че хората от „Джунглата“ ще поискат да се създаде подобен лагер в Брюж, за да чакат удобен момент да хванат ферибот до Британските острови. Но въвеждането на контрол при относително малкия брой на новодошлите показва нарастващия страх от антиимигрантски настроения. Този страх е придружен от опасения за политическата и финансовата цена на евентуална ерозия на Шенген. Фондация „Бертелсман“ изчислява, че ако зоната се разпадане, това би означавало цялостна загуба за Съюза в размер на 470 милиарда евро в рамките на едно десетилетие.

Цел на мигрантите и бежанците е предимно Германия. Въпреки това, поемащата основната тежест - канцлера Ангела Меркел е все по-самотна в ЕС. Германия вече въведе контрол на границата с Австрия, но - поне засега – той цели регулиране, а не затваряне на движението. Меркел настоява Гърция да упражнява по-добра охрана на морските граници. В същото време, обаче, се страхува, че затварянето на Балканския маршрут ще предизвика хуманитарна криза.

Меркел разчита на сътрудничество с Турция, която би намалила притока на бежанци към Гърция в замяна на пари и обещания за премахване на визите за турци. Въпреки това, все по-малко членове на Съюза споделят търпението на институциите в Берлин и Брюксел при преговорите с Анкара. Водеща роля при скептиците има Вишеградската група - миналата седмица по време на среща в Прага, заедно с България и Македония, беше обсъдено затварянето на границата на Гърция с Македония. Виктор Орбан удържа позицията си в Берлин, но чешкият премиер Бохуслав Соботка се подвоуми дали срещата в Прага не се е превърнала в антигерманска. Полският премиер Беата Шидло също е на позиция близка до чешката.

Няколко дни по-късно към радикалните мерки пристъпи и Австрия. Противно на молбите на Берлин, тя обяви дневни лимити за предоставяне на убежище и за допускане на мигранти, които преминават транзитно към Германия. В резултат на това на Балканите се получи ефектът на доминото: границите си затвориха Хърватия, Сърбия и Македония, блокирайки афганистанците (29% от мигрантите), които чакат сега в Гърция. Вчера във Виена се проведе още една среща на върха – на балканските скептици Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. Гърция протестира, че не е била поканена.

Германското правителство на Меркел продължава да убеждава населението, че Европейският съюз работи върху „общо решение на Общността“ за бежанската криза. Но германските избиратели вече не вярват в него.

За да направи нещата още по-лоши, вчера Виктор Орбан обяви референдум в страната относно плановете на ЕС за разпределението на бежанци. Към този момент Будапеща не трябва да приема никого, но унгарците силно се противопоставят на идеята за солидарност по този въпрос.

В Съюза все по-силно се говори за „мини-шенген“ само за държавите, които са готови да споделят тежестта на миграцията.
„Това е още по-лош сценарий“, казва Щефан Лене от Карнеги център. „ЕС няма да се разпадне като СССР или Югославия, но той може да изпадне в политическа стагнация. Ако страните от ЕС не приложат одобреното разпределение, ще се създаде прецедент и в бъдеще по същия начин може да не бъде приложено например решение за енергиен съюз. Това би означавало смърт за общността“, предупреди Лене.

Gazeta wyborcza

ЕК: Гърция "сериозно пренебрегва" задълженията си по шенгенската граница

Гърция "сериозно пренебрегва" задълженията си по границата към Шенгенската зона и може да бъде подложена на нов граничен контрол от д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари