Ще намери ли ЕС изход от фиаското с ваксините?

1742
Ще намери ли ЕС изход от фиаското с ваксините?
Снимка: Getty Images/Guliver

Центровете за ваксинация в Европа са готови, но няма налични ваксини. Pfizer намали производството си, а AstraZeneca обяви, че ще достави 60% по-малко от договореното с ЕС.

На фона на проблемите с доставките ЕС изостава с кампанията си за ваксинация.

Ген. Мутафчийски: Налучкахме точните мерки, отварянето на фитнесите е опасно

"Дори несмъртоносни заболявания, когато доведат до преизтощаване на здравната система стават потенциално смъртоносни, защото има о...

Европейският съюз изостава от много на други места в света по степента на ваксиниране на хората срещу коронавируса. Първо, кампанията за ваксиниране на блока се сблъска с организационни проблеми; сега тя е изправена пред недостиг на ваксини. Това пише в своя статия Барбара Весел за „Дойче Веле”.

Европейската комисия беше подписала договори с осем производители за общо около 2 милиарда дози ваксини. Но само досега BioNTech-Pfizer успя да достави стоките и дори американската компания временно съкрати производството си в края на януари.

AstraZeneca, от своя страна, планира да достави само 40% от обявените дози през първото тримесечие. Други държави получават ли повече дози ваксини от ЕС или блокът е сключил грешни договори?

Преди това Европейската комисия възхваляваше своята централизирана политика за снабдяване с ваксини като история на успеха в борбата с пандемията, в която всички държави-членки ще получат равен достъп. "Ние сме много активни по отношение на това да гарантираме, че компаниите работят с нас въз основа на APA [договорите], които те са сключили с нас", каза говорителят Ерик Мамер в отговор на съобщения за намаляващи доставки. „Въпросът е: Какво могат да направят всички участници, за да гарантират, че процесът е успешен?“

В понеделник комитетът за управление на ваксините на ЕС се срещна с AstraZeneca, за да напомни на британско-шведската фармацевтична компания за нейните договорни задължения. ЕС вече има големи очаквания към ваксината, която трябва да бъде одобрена до петък - тя е по-евтина от по-ранните конкуренти и по-лесна за съхранение. AstraZeneca обаче заяви миналата седмица, че "първоначалните обеми ще бъдат по-ниски от очакваните" поради проблеми с доставките. ЕС беше поръчал 400 милиона дози от AstraZeneca.

ЕК настоява производителите на ваксини да изпълнят задълженията си

Западните фармацевтични компании, произвеждащи ваксини, които са получили крупни инвестиции от Европейския съюз, трябва изцяло да изпъл...

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви след разговорите, че отговорите на компанията не са били задоволителни. "Новият график не е приемлив", каза тя пред „Дойче Веле”. "ЕС предварително финансира разработването и производството на ваксина срещу COVID-19 с общо 2,7 милиарда евро (3,3 милиарда долара) и иска да види възвръщаемостта. Кои дози са произведени, къде и на кого са доставени?", попита тя каза. "ЕС иска предварително финансирани и предварително поръчани дози. Договорът трябва да бъде изпълнен изцяло".

ЕС, добави Кириакидес, изисква прозрачност. „В бъдеще всички компании ще трябва да предоставят своевременно уведомление, когато изнасят ваксина в трета държава“, каза тя. Забележките дойдоха след обвиненията, че AstraZeneca продължава да снабдява Обединеното кралство, измествайки като приоритетна дестинация ЕС.

Петер Лизе, експерт по здравеопазване от групата на Европейската народна партия (ЕНП), в Европейския парламент заяви, че също не е приел обясненията на AstraZeneca. "Твърдото оправдание, че има затруднения във веригата за доставки в ЕС - но не и другаде - не е достоверно, тъй като не е проблем да се достави ваксината от Обединеното кралство на континента", аргументира се той. Той каза, че се надява AstraZeneca да реши проблема скоро.

Проблемите с производството изглеждат стандартни

Pfizer също не успя да отговори на нуждите за доставките. "За да отговорим на исканията ... особено на тези от Европейската комисия, трябваше да разширим капацитета си", заяви говорителят на Pfizer Мари-Лизе Вершелден и добави, че средствата трябва да бъдат променени и да се търсят и сключват договори с нови доставчици.

Проф. Коста Костов: Държим се като мазохисти, трябва да пренаредим ваксинационната програма

„Една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъ...

"Всички тези промени изискват одобрение от регулаторите и това оправдава факта, че ще имаме малко забавяне", каза тя. Pfizer даде уверения, че производството ще бъде засилено още през февруари.

Италианското правителство иска да съди Pfizer и AstraZeneca, за да ги принуди да изпълнят подписаните предварително договори. "Започваме съдебни действия за получаване на дозите, а не финансова компенсация", заяви външният министър Луиджи ди Майо по държавната телевизия в неделя. Италия очаква закъснения в кампанията си за ваксинация до два месеца, заяви заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери пред телевизионния оператор RAI.

Клеман Бон, френският министър по европейските въпроси, също призова Pfizer да "спази ангажиментите си". Ирландия е също толкова разстроена, защото недостигът обърка плановете за ваксинация в страната, както и тези на Швеция, Норвегия и няколко източноевропейски страни. Председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел заяви, че "ангажиментите за доставки, поети от компаниите, трябва да се спазват".

"Ще бъдат вложени всички възможни средства, за да се осигури бързо снабдяване с ваксини. Що се отнася до ваксините Moderna, разработени в САЩ, консорциум от трима швейцарци и други доставчици на фармацевтични услуги трябва да произведе ваксината и за Европа. Учените, разработили ваксината, никога не са произвеждали ваксина в такъв мащаб, така че и там може да се очакват производствени проблеми и трудности при доставката”, заяви Мишел.

Проблемът е, че ваксините са разработени много по-бързо от очакваното, а компаниите не разполагат с големи мощности, необходими за производството, каза Юта Паулус, германски здравен експерт от Зелената партия в Европейския парламент. И производствените процеси не могат да бъдат създадени толкова бързо за базирани на MRNA ваксини като тези на Pfizer и Moderna, твърди тя. "Това са нови сложни процеси; има строги насоки за производството и служителите трябва да бъдат обучени"

Опасения, че AstraZeneca е продала на Великобритания ваксина срещу коронавирус, предвидена за ЕС

Европейската комисия се опасява, че шведско-британската фармацевтична компания "Астра Зенека" (AstraZeneca) е продала ваксини срещу кор...

Но ЕС не е виновен за ситуацията, каза тя. "Твърди се, че AstraZeneca е получила трицифрена сума от милиони, за да произведе незабавно ваксината си, преди одобрението от ЕС", каза тя. "Ако не се придържат към договора, това не е вина на Европейската комисия. Въпросът беше защо Великобритания все още получава ваксината, докато ЕС – не”, добави тя.

Членовете на Европейския парламент се сблъскват с проблеми, опитвайки се да установят как най-добре да се действа срещу производителите. Въпреки че им е предоставен достъп до договорите между Комисията и производителите, ключовите пасажи са затъмнени, включително срокове за доставка и наказателните санкции. От друга страна, различните цени вече са публично достояние благодарение на белгийски официален източник.

Паулус не е за предприемането на съдебни действия - каква полза би имала присъдата след две или три години, каза тя. Вместо това тя смята, че би било по-логично да се обявят лицензите за ваксините в обществена полза. "Сега трябва да има споделени лицензи, тъй като ваксините са разработени с публични пари", каза тя, като посочи, че това е правено и преди, например когато Индия и Южна Африка поеха производството на някои лекарства за СПИН.

ЕС може да възприеме подобен подход с ваксината срещу коронавирус, каза тя, позволявайки на възможно най-много производители да започнат да произвеждат ваксините едновременно. Учените, разработили ваксините, ще трябва да получат компенсация, добави тя.

Имат ли шанс подобни радикални идеи в Брюксел? Може би още не, казват наблюдатели. Но това би дало лост на ЕС да убеди фармацевтичните компании да отстъпят, при условие че първоначално могат да произвеждат достатъчно количество от животоспасяващите медикаменти", добави Паулус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари