Ще помогне ли руската армия на Лукашенко?

3883
Ще помогне ли руската армия на Лукашенко?
Снимка: Getty

Няколко канала на социалната мрежа Telegram публикуваха съобщения, че по време на уличните сблъсъци в Минск в нощта от понеделник до вторник (10-11 август) „руските специални части“ са пристигнали на място, за да помогнат на своите колеги от Беларус. Тази информация скоро беше опровергана - опозиционните беларуски структури явно добре знаят, че засега Александър Лукашенко явно не се нуждае от военна помощ от източния си съсед. Беларуският режим разполага със значителни ресурси, способни да потушат размириците. Въпреки това в момента руски групи от спецчасти наистина пристигат в Беларус, коментират от руското издание "Независимая газета". Материалът е представен без редакторска намеса.

Генерал-майор Вадим Денисенко, командир на Силите за специални операции (ССО) от Въоръжените сили на Република Беларус (ВСРБ), заяви, че руснаците, както и представители на армиите на много други страни, започват да пристигат в страната от 10 август и "ще преминат през двуседмична карантина". На 23-29 август всички те ще участват на тренировъчния полигон в Брест в 38-ите Международни армейски игри.

Полицията в Беларус използвала истински куршуми срещу протестиращи

Полицията в Беларус съобщи, че през изминалата нощ е стреляно по демонстранти с истински куршуми. Освен това са арестувани около хиляда...

"Досега са обявени 18 отбора за първото състезание и 5 за второто. Но всеки ден информацията се променя", заяви Денисенко.

Официален Минск не информира за никакви факти, свързани с участието на беларуската армия и още повече за чуждестранните части в потушаването на размириците в страната. Подобно заключение може да се направи от медийните публикации и видеоклиповете в Интернет. Въпреки това бе съобщено, че в Брест във вторник вечерта, за да се възстанови реда, са били включени сили от 38-а бригада на ССО, които са използвали гумени куршуми срещу демонстрантите.

Според официалната информация тези звена не разполагат с такова оборудване в експлоатация - антитерористичните отряди разполагат със стрелково оръжие според Минск - автомати "Калашников" и картечници, снайперски пушки и др. Техните доставки на боеприпаси включват бойни и халосни патрони.

Служител в една от силовите структури на Република Беларус, който пожела да остане анонимен, заяви пред "НГ", че армията не участва в дейности, свързани с установяването на обществения ред в страната. Той каза, че в Минск е било спокойно следобеда на 11 август и няма информация за стачки в беларуски предприятия 

„Мога да призная, че има изолирани случаи на неподчинение. Но в страната няма масови стачки и никога няма да има, тъй като в Беларус са заети предимно млади хора от 22 до 26 години”.

От ООН проявиха загриженост за протестите в Беларус

От Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека са загрижени от ситуацията около протестите в Беларус. Те призоваваха влас...

Според офицера служителите по сигурността нямат причина да подкрепят опозицията, тъй като авторитетът на Лукашенко във военните части е висок.

„Заплатите на беларуските офицери не са по-ниски, отколкото в руската армия, а пенсиите на бивши военни са дори по-високи, отколкото в Руската федерация“.

Активността на Брестската 38-а бригада се дължи на факта, че сега много военни части, включително военнослужещите от ССО, се подготвят за участието в армейските игри, които освен в Беларус ще се проведат на територията на Руската федерация, Китай и редица държави от ОНД.

Москва и Минск продължават да си сътрудничат тясно във военната сфера. Според източник на "НГ" в края на септември 2020 г. руските специални части отново ще пристигнат в Беларус, където се предвижда да се проведат белоруско-руско-сръбските учения „Славянско братство“ с участието на Брестската щурмова бригада. А през август 2020 г. беларуските военни лидери и представители на отбранителната индустрия ще пристигнат в Алабино близо до Москва, където ще вземат участие в международния военно-технически форум „Армия-2020“.

Силите на ССО в Беларус са, както и в Русия, в основата на мобилните формирования от въоръжените сили. Основните задачи на ССО са "противодействие на саботажи, разузнаване, борбата срещу незаконните въоръжени групировки, изпълнението на различни задачи със специални методи за прекратяване на въоръжени конфликти".

Тихановска призова своите привърженици в Беларус да не излизат на протести

Кандидатът за президент на Беларус Светлана Тихановская, която напусна страната и пристигна в Литва във вторник, 11 август, призова сво...

В Беларус войските на ССО разполагат с около 5 хил. души състав. По-рано медиите съобщаваха, че бойното им кръщение е било през 2011 г. по време на вътрешния конфликт в Либия, когато те са подкрепяли правителството на Муамар Кадафи като съветници, технически специалисти и снайперисти. Благодарение на тях „правителствената армия през първите месеци на конфликта успя да се противопостави по-успешно на НАТО и бунтовниците, да увеличи мобилността на войските и да започне контратака“. Известно е също, че между 2008 и 2013 г. те изпълняваха подобни задачи във Венецуела.

"Беларус ще се нуждае от силова помощ от Русия само в случай на явна агресия срещу тази страна. Но засега не се откриват подобни заплахи", заяви пред NG военния експерт и генерал-лейтенант в резерва Юрий Неткачев. Той е уверен, че Лукашенко ще се справи сам с вътрешните проблеми - без помощта на армията и още повече без помощта на Москва.

Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари