Ще повлияе ли коронавирусът на демографията?

5643
Ще повлияе ли коронавирусът на демографията?
Снимка: iStock

Към настоящия момент населението на Земята е 7,8 млрд. души, но докога то ще нараства? Колкото и драматични да са последиците от пандемията на новия вирус в дългосрочното развитие на световното население, тя ще остави незначителна следа в сравнение с други епидемии в историята. Независимо от кризата броят на хората нараства. Всеки ден се раждат 225 хиляди души, пише Der Standard.

Краткосрочните ефекти върху динамиката на населението, обаче, несъмнено ще има, смята Томас Соботка от Института по демография към австралийската академия на науките. По думите му в страните, които са пострадали силно от вируса, извънредната смъртност може да стигне 10-20%. Това означава загуби от 1-2 години от продължителността на живота, която обикновено се променя само с месеци.

Надежда от българско проучване за лекарство, извънредната обстановка остава до края на юли

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на специална прес...

Вече е ясно, че съкращаването на очакваната продължителност на живота при мъжете ще бъде по-осезателна, в сравнение с жените.Вероятността 75-годишен мъж с коронавирус да почине е същата, като при жена на 85 години. В Испания в двете групи смъртността е над 17%.

Икономическият спад в следствие на коронакризата може да съкрати раждаемостта в близките 3-5 години, смята ученият. Икономическата неопределеност често води до това, че хората отлагат раждането на деца или остават бездетни. До каква степен ще се отрази това върху динамиката на населението зависи от това какви инвестиции в семейната политика ще има, както и от нивото на международната миграция в близките години. 

Макар световното население все още да нараства с 82 млн. души всяка година това се случва най-вече заради прираста на населението в африканските страни на юг о Сахара, където към 2050 година то ще нарасне двойно. Но глобалният ръст все повече се забавя. В последната си демографска прогноза от 2019 година за ООН учените разчитат на това, че в края на столетието на Земята ще живеят почти 11 млрд. души. Това ще бъде пикът в човешката история, след което населението на Земята ще започне неизбежно да намалява. Това сочи и прогнозираната раждаемост.

Ако през 1950 година една жена е раждала средно 5 деца, то през 2019 година на една жена се падат средно 2,5 деца. Към 2100 година, по данни на ООН, тази цифра ще падне до 1,9. Но моделът на ООН не отчита решаващият фактор за динамиката на световното население, отбелязва демографът Волфганг Лунц, ръководител на Центъра по демография във Виена, а именно - огромното влияние на образованието, преди всичко върху жените върху решението им дали да раждат деца, колко и кога.  

Ще има ли реална подкрепа за бременните жени при извънредното положение?

Как в нововъведения покрай извънредното положение изцяло писмен парламентарен контрол може да се отбягват или заобикалят неудобни ...

Според прогнозата на Лутц нарастващата крива на световното население се изравнява значително по-рано и вече към 2070 година ще достигне максимума от 10 млрд. души.Но когато и да настъпи този момент, когато започне понижаването на числеността на световното насилие то никога няма да спре, смятат социолозите Дарел Брикер и журналистът Джо Ибитсън в своята нова книга "Пустата планета." Какво означава това?"

Ако в края на столетието в света ще се раждат средно 1,5 деца от една жена и това число остане постоянно, отчитайки ръста на очакваната продължителност на живота до 100 години,  през 2200 година на Земята ще има около 3 млрд. души, като през 2960 година,", смята Лутц.  Това е цифрата, за която мечтаят еколозите. Ако тези хора бъдат образовани и продуктивни, то те по-добре ще се справят с промените в климата, остаряването и други проблеми. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари