Ще позволи ли Русия създаването на деца в лаборатории?

8174
Ще позволи ли Русия създаването на деца в лаборатории?
Снимка: iStock/Guliver

Руски учен планира да създаде генетично модифицирани деца. Той вече дори е намерил родители, желаещи да участват в експеримента, пише германското издание Süddeutsche Zeitung.

Генетикът Денис Ребриков е открил пет двойки, които са готови да вземат участие в експеримента веднага, след като получи одобрение от руските власти. Това е заявил самият той в интервю за New Scientist.

И в Харвард започват експерименти с редакция на човешкия геном

Учени от Харвард също ще започнат свои експерименти с редакция на човешкия геном, съобщиха световните новинарски агенции. Новината идва...

"Ребриков иска да помогне на двойки, които са глухи по генетични причини и искат да имат чуващи деца. При всички избрани двойки присъства мутация, която е разпространена сред жителите на Западен Сибир. Ако и двамата родители страдат от това заболяване почти няма шансове децата им да чуват.

С помощта на технологията CRISPR, наричана „ножица за ДНК”, генетикът, който по собствените му думи работи за една от най-големите клиники за репродуктивна медицина в Русия, смята да „ремонтира” дефектния ген в ембрионите, преди да ги пресади в матката на жената. Двойките, страдащи от глухота са идеален клиничен модел, споделя самият учен в интервю за Journal Sciencе.

Подобно вмешателство технически е възможно, смята експертът по генно инженерство от Австралийския национален университет Гаетано Бурджи, но допълва, че е „прекалено преждевременно и рисковано.”

„Има опасност „ножицата за ДНК” да засегне не само дефектната част от генетичния материал, но и други области на генома, което може да има непредвидими последици за децата,” допълва още той в интервю за New Scientist.

„планираният експеримент е видимо безотговорен”, смята Алена Буйкс, експерт по медицинска етика от техническия университет в Мюнхен и член на комитета по разработване на глобални стандарти за контрол и надзор при редактирането на човешкия геном към Световната здравна организация (СЗО). Тя се надява, че руските власти ще възпрепятстват намеренията на Ребриков.

Новината за генномодифицираните бебета предизвика вълна от критики

Китайският изследовател Хо Джианкуи, който с екипа си създаде първите човешки същества с изкуствено изменени гени в света, обяви намере...

Изследователят на стволови клетки от кралския колеж в Лондон Душко Илич също е на мнение, че подобни експерименти са преждевременни и говори за „отчаяни хора в ролята на опитни мишки.”

Само преди броени седмици германският съвет по етика поиска въвеждането на световен мораториум върху подобни клинични експерименти. Според СЗО възможността за намеса в човешката ДНК трябва да се разглежда само в случаи на тежки генетични заболявания и първите експерименти не трябва да се провеждат с деца, които биха могли да имат относително нормален живот. Например глухите деца може да ползват кохлеарни импланти, предаваща звуковите сигнали към слуховия нерв във вътрешното ухо.

Самият Ребриков смята Русия за добро място за провеждането на подобни експерименти. По думите му Русия не е много свободна в политически смисъл, но в науката нещата стоят по друг начин. Вероятно това мнение ще учуди генетика и експерт по етика Сергей Куцьов от руското здравно министерство. Неотдавна в интервю за NPR той заяви: „Сигурен съм, че Денис Ребриков няма шансове да получи разрешение от министерството.” По думите му първо трябва да се оцени безопасността и ползата на вмешателството.

Във всеки случай, имайки предвид, че заболяването не застрашава живота, ползата при сегашното ниво на развитието на технологиите, по-скоро е съмнителна, пише Süddeutsche Zeitung.

По-вероятно е комисията по етика да одобри експерименти, когато ембриони без генетична намеса биха били обречени на смърт.

Учените се отказаха от модифицирането на ембриони

Забранено е да се променят гените на човешки ембриони, предназначени за нормално развитие по време на бременността. Такова решение е вз...

Тези твърдения или мораториума Ребриков отхвърля с думите: „Не можем да задържаме прогреса с думи на хартия.”

Вижте и повече за предположението, че Русия ще създава генетично правилни войници в материала ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари